واکنش‌های گسترده بین‌المللی به انفجارهای کرمان: تروریستی خواندند و محکوم کردند

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۰/۱۴

انفجارهای روز چهارشنبه ۱۳ دی در کرمان در جریان مراسم سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی موجی از واکنش‌های بین‌المللی به دنبال داشته است. بر اثر این انفجارها دست‌کم ۸۴ نفر کشته و حداقل ۲۸۴ تن مجروح شدند. در ایران یک روز و در استان کرمان سه روز عزای عمومی اعلام شده است.

شی جین پینگ، رییس‌جمهوری چین، روز پنج‌شنبه ۱۴ دی در پیامی به ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، درباره انفجارهای کرمان گفت که از تلاش‌های ایران برای «حفظ امنیت و ثبات خود» قاطعانه حمایت می‌کند.

او تاکید کرد چین با «همه اشکال تروریسم» مخالف است و این «حمله تروریستی» را محکوم می‌کند.

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، کشته و زخمی شدن ده‌ها نفر را در حادثه انفجار کرمان به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تسلیت گفت.

اتحادیه اروپا با انتشار یک بیانیه‌ انفجار در نزدیکی محل دفن قاسم سلیمانی را «تروریستی» خواند و آن‌ را شدیدا محکوم کرد.

این اتحادیه با خانواده قربانیان این حادثه ابراز همدردی کرد و افزود عاملان این حمله باید پاسخگو شوند.

وزارت امور خارجه آلمان با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز تاسف از تعداد زیاد کشته‌ها، از جمله کودکان در انفجارهای کرمان گفت: «ما این عمل تروریستی را محکوم می کنیم.»

دستگاه دیپلماسی برلین افزود: «مردم ایران سزاوار آینده‌ای در صلح و امنیت هستند.»

در همسایگی ایران، وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای «بمب‌گذاری‌های تروریستی» در ایران که غیرنظامیان را هدف قرار داده، محکوم کرد.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی ضمن اعلام تسلیت به مقام‌های تهران، با ایران ابزار همبستگی کرد.

روسای مجلس در کشورهای قطر، امارات متحده عربی و عمان در تماس‌هایی جداگانه‌ با محمدباقر قالیباف، رییس‌ مجلس شورای اسلامی، انفجارهای کرمان را محکوم کردند.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه در گفت‌وگو با ابراهیم رئیسی تاکید کرد ترکیه در «مبارزه با همه اشکال تروریسم» در کنار جمهوری اسلامی است.

به دنبال انفجارهای کرمان، ابراهیم رئیسی سفر خود به آنکارا را لغو کرد.

در اسرائیل نیز این انفجارها واکنش‌هایی از سوی رسانه‌ها به دنبال داشت.

رسانه‌های اسرائیلی نوشتند با توجه به اینکه در این انفجارها مردم غیرنظامی هدف قرار داده شدند، این انفجارها نمی‌تواند کار اسرائیل باشد.

برخی مقام‌های جمهوری اسلامی، اسرائیل را در ارتباط با این حمله متهم کرده‌اند.

علی نصیری، معاون هماهنگ کننده قرارگاه امنیتی سپاه، در واکنش به وقوع انفجارها در کرمان، وضعیت دفاعی ایران را «بسیار خوب و با اقتدار» دانست و گفت: «این حادثه دلیلی غیر از عجز اسرائیل ندارد.»

محمد جمشیدی، معاون سیاسی ابراهیم رئیسی، با اشاره به اظهارات مقام‌های وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه اسرائیل و آمریکا در انفجارهای کرمان نقش نداشته‌اند، گفت: «مسوولیت این حمله بر عهده آمریکا و اسرائیل است و تروریست‌ها ابزار دست آن‌ها هستند.»

وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش داد اسرائیل به متحدان خود اعلام کرده در انفجارهای کرمان نقش نداشته است.

این منابع آگاه گفتند: «چگونگی بمب‌گذاری در انفجار کرمان با الگوی حمله‌های اسرائیل که بر هدف‌گیری دقیق افراد و زیرساخت‌ها تمرکز دارند، همخوانی ندارد.»

پیشتر متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادعاهای مقام‌های جمهوری اسلامی را درباره نقش داشتن آمریکا در این حمله رد کرده است.

میلر افزود آمریکا دلیلی ندارد که باور کند اسرائیل در این انفجارها دست داشته باشد.

نورمن رول، مدیر پیشین اطلاعات ملی آمریکا، به سی‌ان‌ان گفت: «انفجارهای کرمان نشانگر یک شکست بزرگ امنیتی برای مقام‌‌های جمهوری اسلامی است زیرا آن‌ها برای مراسمی در حالت آماده‌باش بودند که بسیاری از مقام‌های کنونی و پیشین ایران قرار بود در آن حضور داشته باشند.»

مدیر پیشین اطلاعات ملی آمریکا گفت: «اطلاعات موجود می‌تواند نشانگر این باشد که عامل دولتی در انفجارهای کرمان نقش نداشته است. عوامل این حمله نتوانسته بودند مواد منفجره را در جایی کار بگذارند که احتمال حضور مقام‌های ارشد در آن باشد.»

او افزود: «جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن برای ادامه یا تشدید وضعیت موجود علیه اسرائیل، انگیزه‌های مختلفی دارند. نگرانی اصلی این است که هر اقدامی ممکن است به واکنش‌های تلافی‌جویانه‌ دیگر و در نهایت به یک درگیری متعارف منجر شود که هیچ‌کس خواهان آن نیست.»

در سرزمین‌های فلسطینی، جهاد اسلامی فلسطین، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی، وقوع دو انفجار در مراسم سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی را محکوم کرد.

حوثی‌های یمن، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، با انتشار بیانیه‌ای انفجارها در «گلزار شهدای کرمان» را به شدت محکوم کردند.

در این بیانیه‌ آمده است انفجارهای کرمان برای مقابله با «نقش‌آفرینی تهران در مواجهه با استکبار و حمایتش از امت اسلامی و مقاومت» انجام گرفته است.

در پاکستان و افغانستان نیز این انفجارها واکنش‌هایی به دنبال داشت و کاربران شبکه‌های اجتماعی در این کشورها این انفجارها را با انفجارهای حدود یک سال پیش در شهر پیشاور پاکستان مقایسه کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
جهان‌نما
خبر
تیتر اول

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.