رئیسی در دیدار با پوتین اسرائیل را به «نسلکشی» در غزه متهم کرد
ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۱۶ آذر با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه در مسکو دیدار کرد. رئیسی در این دیدار گفت: «آنچه در فلسطین صورت میگیرد یک نسلکشی و جنایت علیه بشریت است.»
اسرائیل پیشتر گفته است ادعاهای نسلکشی درباره عملیات نظامیاش در غزه تاسفبار است و با اقداماتش نه غیرنظامیان که حماس را هدف قرار میدهد.
جمهوری اسلامی از گروه شبهنظامی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود، حمایت میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه با همه بازیگران کلیدی خاورمیانه از جمله حماس و اسرائیل رابطه دارد و میزبانیاش از هیات حماس در مسکو در ماه اکتبر، خشم اسرائیلیها را برانگیخت.
بر اساس گزارش این خبرگزاری، تحلیلگران میگویند مناقشه غزه توجه جهانیان را از جنگ در اوکراین منحرف کرده است.
رئیسی پیش از ترک تهران برای سفر به مسکو گفت که ایران و روسیه نسبت به مسایل منطقهای و فرامنطقهای نگاه و نظر مشترک دارند.
غرب بارها نسبت به افزایش همکاریهای نظامی مسکو و تهران ابراز نگرانی کرده است.
رئیسی روز پنجشنبه ۱۶ آذر در فرودگاه تهران به خبرنگاران گفت: «در این سالها گامهای خوبی برای توسعه روابط دو کشور و منافع منطقه برداشته شده است. نسبت به مسایل منطقه و فرامنطقهای نگاه و نظر مشترک داریم. تقویت خطوط انرژی و صنعتی و کشاورزی و حوزههای مشابه از موارد همکاری دو کشور ایران و روسیه است.»
ایران در سالهای اخیر به عضویت بریکس و سازمان همکاریهای شانگهای درآمده که روسیه و چین عضو آنها هستند و نفوذ بسیاری دارند.
رئیسی گفت: «در جهت توسعه اقتصادی و تجاری همکاریهای ایران و روسیه گامهایی برداشته شده اما همچنان برای توسعه این روابط زمینه وجود دارد.»
به گفته او، موضوع جنگ اسرائیل و حماس در غزه یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در دیدارش با رییسجمهوری روسیه است.
یک روز پیش از سفر رئیسی به مسکو، پوتین برای مذاکره درباره مناقشه حماس و اسرائیل وارد امارات متحده عربی شد و با محمد بن زاید آل نهیان، رییس این کشور دیدار کرد.
علاوه بر موضوع جنگ در غزه، جنگ اوکراین، تولید نفت و منازعات سوریه، یمن و سودان در دستور کار مذاکرات رهبران دو کشور قرار داشت.
پوتین در این دیدار گفت روابط مسکو و ابوظبی به «سطح بیسابقهای» رسیده است.
کرملین پیش از این امارات را «بزرگترین شریک اقتصادی روسیه در جهان عرب» نامیده بود.
با شعلهور شدن آتش درگیریها میان حماس و اسرائیل، اکنون توجهها به خاورمیانه معطوف شده و جنگ اوکراین به حاشیه رفته است. این امر نگرانی کییف را در پی داشته که برای ادامه رویارویی با روسیه به کمکهای مالی و نظامی کشورهای غربی وابسته است.
پیشتر کشورهای غربی جمهوری اسلامی را متهم کردهاند با ارسال تجهیزات جنگی به ویژه پهپادهای انفجاری شاهد به روسیه، در تهاجم به اوکراین کمک میکند.