واکنش جهانی به جان باختن آرمیتا گراوند و محکومیت خشونت و سرکوبگری حکومت ایران علیه زنان

یکشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۰۷

خبر جان باختن آرمیتا گراوند با واکنش گسترده بین‌المللی همراه شد. علاوه بر پوشش چشم‌گیر این خبر در رسانه‌های بین‌المللی و برگزاری تجمع‌هایی در آلمان، چهره‌های سیاسی کشورهای مختلف خشونت و سرکوب‌گری جمهوری اسلامی علیه زنان را محکوم کردند.

ویدیو‌های ارسال‌شده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند شنبه ششم آبان، ایرانیان در شهر‌های هامبورگ و فرانکفورت آلمان در اعتراض به قتل حکومتی آرمیتا گراوند تجمع‌‌هایی برگزار کردند. حاضران در هامبورگ اعلام کردند: «ما دادخواه خون آرمیتا‌ گراوند‌ها هستیم».

ایرانیان ساکن ونکوور کانادا در واکنش به جان باختن آرمیتا گرواند تجمع کرده و خواستار اقدام جهانی علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب زنان و قتل کودکان و نوجوانان شدند.

ایرانیان ساکن سوئد نیز در اعتراض به کشته شدن آرمیتا گراوند و در دفاع از حق آزادی زندانیان سیاسی در شهر استکهلم دست به تجمع زده و شعار «زن زندگی آزادی» سردادند.

آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، ضمن ابراز همدردی با مرگ آرمیتا گراوند نوشت: «خشونت تحت حمایت دولت ایران علیه زنان و دختران برای بسیاری از خانواده‌ها در ایران و خارج از این کشور ویرانگر بوده است.»

آلمانی‌ها جزو نخستین سیاستمداران خارجی بودند که به مرگ آرمیتا گراوند واکنش نشان دادند.

هانا نویمن، نماینده پارلمان اروپا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آرمیتا به این دلیل کشته شد که برخی از رژیم‌های اسلامی فکر می‌کنند کتک زدن کودکان به دلیل بی‌حجابی تا [سطح] اغما، اشکالی ندارد.»

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در واکنش به مرگ آرمیتا گراوند نوشت: «او فقط ۱۶ سال داشت و هنوز یک زندگی در انتظار او بود؛ وحشیگری رژیم آینده را از او ربود. آینده ایران، جوانان و زنان آن است و این رژیم نمی‌تواند آزادی‌خواهی آن‌ها را سرکوب کند.»

نوربرت روتگن، عضو کمیسیون سیاست خارجی پارلمان آلمان، تاکید کرد: «آرمیتا گراوند به دلیل نداشتن روسری تا حد مرگ توسط گشت ارشاد مورد ضرب و شتم قرار گرفت.»

به گفته او، رژیمی که فقط از طریق خشونت می‌تواند خود را حفظ کند «آینده‌ای ندارد»، بلکه آینده از آن زنان و مردان جوان ایران است که دیگر نمی‌ترسند.

روایت رسانه‌های خارجی

آسوشیتدپرس، گاردین، نیویورک‌تایمز، اسکای‌نیوز، بی‌بی‌سی جهانی، سی‌ان‌ان،‌ رویترز، جروزالم‌پست،‌ تایمز اسرائیل، ای‌بی‌سی اتریش، الشرق الاوسط، دی ولت، استریت‌نیوز و ...، گزارش مربوط به مرگ آرمیتا را عمدتا با تاکید بر مخالفت این نوجوان با حجاب اجباری پوشش دادند.

اسکای‌نیوز در مطلبی مرگ آرمیتا گراوند را به پرونده مهسا ژینا امینی ۲۲ ساله‌ شبیه دانست که قتل حکومتی‌اش پس از بازداشت به دست ماموران گشت ارشاد، منجر به شکل‌گیری اعتراضات ایرانیان از شهریور سال گذشته شد.

این خبرگزاری همچنین به گزارش‌هایی درباره فشار حکومت بر والدین آرمیتا اشاره کرد که آنان را از انتشار هر گونه عکسی از او در شبکه‌های اجتماعی یا صحبت با گروه‌های حقوق بشری در مورد آنچه رخ داده، منع کرده است.

رویترز در گزارشی به قوانین سخت‌گیرانه جمهوری اسلامی در مورد حجاب اجباری و قربانیان آن مانند آرمیتا و مهسا ژینا امینی پرداخت و یادآور شد با آغاز خیزش انقلابی، زنان بیشتری دست به نافرمانی مدنی در مقابل این قوانین زده‌اند.

بخشی از گزارش سی‌ان‌ان به بازنشر روایت‌های فعالان حقوق بشری و نیز جمهوری اسلامی درباره به کما رفتن و مرگ آرمیتا اختصاص یافت.

این خبرگزاری همچون وب‌سایت روزنامه دی‌ولت آلمان به تصویب «لایحه حجاب» اشاره کرد.

به گفته این رسانه‌ها، قانون جدید می‌تواند برای مخالفان پوشش تحمیلی مدنظر حکومت، مجازات‌های سنگینی از جمله حبس ۱۰ و ۱۵ ساله و جریمه نقدی پنج هزار یورویی در پی داشته باشد.

ای‌بی‌سی اتریش در گزارش خود از درباره مرگ آرمیتا، یادآور شد ایران و افغانستان تحت حاکمیت طالبان، تنها کشورهایی هستند که در آن حجاب برای زنان اجباری باقی مانده است.

وب‌سایت زوددویچه تسایتونگ، دیگر روزنامه پرتیراژ آلمان در مطلبی نوشت به کما رفتن آرمیتا پیش‌تر خشم گسترده‌ای را فراتر از مرزهای ایران برانگیخته بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
تیتر اول
جهان‌نما
چشم‌انداز

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.