درگیری بین خودی‌های نظام در صداوسیما؛ رضا رشیدپور «فعلا» از بازگشت به تلویزیون انصراف داد

در ادامه درگیری‌های پیش آمده بین دو گروه از اصولگرایان به دلیل انتشار خبر بازگشت رضا رشیدپور و محمدرضا گلزار به تلویزیون، رشیدپور روز چهارشنبه ۲۵ مرداد گفت «فعلا» به شبکه سه نمی‌رود. در روزهای گذشته خبر حضور او در برنامه «سیم آخر» منجر به خداحافظی یکی از مجری‌های حکومتی شده بود.

رضا رشیدپور روز چهارشنبه ۲۵ مرداد در اینستاگرام خود نوشت حضورش در صداوسیما در «موقعیت حاضر» به جای آنکه «سبب‌ساز نشاط یا امید» باشد، دستمایه «تشویش ذهن مخاطب و تشدید دو قطبی‌های غم‌انگیز» خواهد شد و برای همین حضور در برنامه «سیم آخر» را به «زمانی مناسب‌تر» موکول می‌کند.

او همچنین با اشاره به مخالفت‌هایی که برای حضورش در تلویزیون شده است، نوشت: «ما باید به زندگی در کنار هم، به تنوع سلیقه‌ها، به تنوع خواسته‌ها و سبک‌های زندگی عادت کنیم که این، به گمان من تنها راه بازگرداندن امید و نشاط واقعی به جامعه پرافتخار ایران است.»

رشیدپور همچنین تلویزیون را «سرمایه معنوی مردم» و «خانه» خود خواند و با تشکر کردن از مدیران شبکه سه، تاکید کرد: «می‌دانم که تعدادی از مدیران روشن‌بین تمام تلاششان را کرده‌اند تا من بتوانم بار دیگر خدمتگزار مردم و وطنم باشم و می‌فهمم که چه اندازه تزریق امید و نشاط در جامعه خسته‌ امروز را ضروری می‌دانند.»

خبر بازگشت رشیدپور و محمدرضا گلزار به شبکه سه در روزهای گذشته موجی از درگیری و اختلاف را بین «خودی‌های نظام» به راه انداخت.

قصه از کجا شروع شد؟

محمدرضا شهبازی که در تلویزیون جمهوری اسلامی برنامه‌های «پاورقی» و «سیدخندان» را می‌گرداند و به عنوان «مجری محبوب پیمان جبلی»، رییس سازمان صداوسیما هم شهره است، در روزهای گذشته واکنش‌های تندی نسبت به رشیدپور و گلزار داشت و در اعتراض به تصمیم مدیران شبکه سه، از اجرای یکی از دو برنامه خود یعنی پاورقی خداحافظی کرد.

او روز دوشنبه ۲۳ مرداد با انتشار ویدیویی درباره ترک برنامه پاورقی گفت: «قرار نیست بسیجی فحش‌خور زمان فتنه و جنگ باشد و در عافیت، سلاح‌ورزی‌ها و رشیدپور‌ها و آخوندی‌ها، در میدان اقتصاد و فرهنگ و سیاست جولان بدهند. قرار نیست هنوز سال شهید عجمیان و علی‌وردی نشده، فعالان و ساکنان و مشوقان فتنه برگردند روی آنتن.»

اما شب گذشته (سه‌شنبه) پیمان جبلی حمایت تمام قد خود را از او اعلام کرد و گفت برنامه پاورقی و محمدرضا شهبازی روی آنتن باقی می‌مانند. صبح امروز (چهارشنبه) هم سازمان صداوسیما اطلاعیه‌ای منتشر کرد و برنامه‌های این مجری را مصداق «به ثمر رسیدن جوانه‌های تحول» این سازمان در دو سال گذشته و «مدیریت منطقی» ارتباط با «سلبریتی‌ها» خواند.

در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «در این دوره با انسجام کامل و وحدت نظر و مدیریت، سلبریتی‌محوری، مجری‌محوری، تهیه‌کننده‌محوری و هر گونه محوریت پراکنده غیر منطبق با سیاست‌های رسانه ملی مردود و غیر‌قابل قبول است.»

صداوسیما در بخش دیگری از اطلاعیه خود که گواه اختلاف‌های داخلی در این سازمان است، یادآور شد: «مرجعیت رسمی سنجش مخاطبان، مرکز تحقیقات سازمان است و هر گونه گمانه‌زنی یا اطلاعات ادعایی غیردقیق درباره میزان مخاطب برنامه‌ها، غیر‌قابل قبول و غیر معتبر است.»

اشاره این سازمان در واقع به توییت اخیر محمدرضا نجارزاده، مدیر گروه اجتماعی شبکه سه است که در دفاع از سیاست علی فروغی، رییس این شبکه در بازگرداندن رشیدپور و گلزار به محمدرضا شهبازی حمله کرده و برنامه او را با «پنج درصد بیننده»، جزو بی‌مخاطب‌ترین برنامه‌های تلویزیون خوانده بود.

نجارزاده خطاب به شهبازی نوشته بود: «امروز نظرسنجی برنامه فاخرت آمد؛ مخاطب پنج درصد، سیدخندان. معلی ۳۷ درصد، محفل قرآنی چهار برابر شما، اعجوبه‌ها تا ۳۰ درصد را زد، "خودمونی" رجبی ۱۹ درصد را زده. به چی می‌نازید؟ به سیاه کردن چهره جبلی و جلیلی با اشتباهاتتان؟ یا بی‌مخاطب کردن شبکه‌تان؟»

پیش از آن، شهبازی با حمله به رشیدپور نوشته بود: «طرف یک سال رفته دورهایش را زده، عشق و حالش را کرده، به ریش نظام خندیده، توی لایو و ... کلفت بار نظام کرده، حالا که به‌واسطه دور بودن از آنتن یک‌کم مخاطبش کم شده، قشنگ می‌نشیند توی هواپیما از کیش می‌آید تهران برنامه‌ای چند ۱۰ میلیون می‌گیرد و برمی‌گردد.»

این حمله‌ البته از سوی رشیدپور بی‌جواب نماند و او در پاسخ به مجری برنامه «سیدخندان» نوشت: «اصلا فرض کن که من یک روزی برگردم شبکه سه. شما هنوز می‌توانی در بیش از ۴۹ شبکه دیگر توییت‌های مردم را بخوانی و خندان باشی. نگران نباش!»

جدال بین جبهه پایداری‌ها و طیف محافظه‌کار اصولگرایان در صداوسیما

اختلاف‌های یک هفته اخیر صداوسیمایی‌ها درباره بازگشت دو مجری به تلویزیون به عقیده ناظران، بیانگر دعوای دو طیف از جناح سیاسی اصولگرا با یکدیگر است؛ یک طرف علی فروغی و برخی مدیران تلویزیون و طرف دیگر پیمان جبلی، رییس و وحید جلیلی، قائم‌مقام او در سازمان صداوسیما.

وحید جلیلی که پیش‌تر در گفت‌وگو با رسانه‌ها از پایان دوران حضور سلبریتی‌ها در تلویزیون خبر داده بود، برادر کوچک سعید جلیلی و نزدیک به جبهه پایداری است که بارها خواهان «پاکسازی اصولگرایان» شده و به روسا و مدیران پیشین سازمان صداوسیما مانند عبدالعلی علی عسگری، عزت‌الله ضرغامی، حسین محمدی و مرتضی میرباقری حمله کرده است.

جلیلی علاوه بر اینکه حمایت سپاه پاسداران را دارد، از سوی پیمان جبلی به‌عنوان قائم‌مقام رییس صداوسیما و دبیر «ستاد تحول رسانه ملی» نیز منصوب شد تا خط‌مشی جدید این سازمان در حمایت از اصولگرایان «تندرو» و کنار زدن طیف موسوم به اصولگرایان «محافظه‌کار» روشن‌تر شود.

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان، روز سه‌شنبه در یادداشتی از تعارض دو ایده در صداوسیما و بین تیم قبلی سازمان با مدیران جدید گفت.

به گفته او، صاحبان ایده اول که عمدتا در شبکه سوم سیما متمرکزند، معتقدند «باید به همان سلبریتیسم سابق برگشت اما در جنبه‌های سیاسی تا می‌شود رادیکال بود» و صاحبان ایده دوم که ساکنان جدید جام‌جم هستند «افتخار خود در سیما را سلبریتی‌زدایی سخیف قلمداد کرده و این را معادل بستن بار تحول دانسته‌اند».

در بخشی از این یادداشت آمده است: «آن‌ها پروژه دیگر خود را که با اولی تناقض هم داشت ساخت سلبریتی انقلابی می‌دانستند؛ یک چیزی شبیه "دیزنی‌لند اسلامی". فشار آنتن و انتقادات مخاطب البته باعث شد در دو سال اخیر هر دوی این ایده‌ها کم‌و‌بیش جلو بروند.»

ساخت برنامه‌هایی مثل «محفل» و «حسینیه معلی» از روی ایده «عصر جدید» یا ساخت نسخه حزب‌اللهی «خندوانه» از سوی دو گروه دنبال شد که این برنامه‌ها برخی «نیمه‌موفق» بودند و برخی «شکست مطلق» خوردند اما به گفته نویسنده یادداشت، در نهایت اینکه «این دو سلبریتی به آنتن برمی‌گردند یا نه، نتیجه جدال این دو ایده را مشخص می‌کند».

امروز اما حمایت صریح پیمان جبلی از محمدرضا شهبازی در مقابل تیم علی فروغی در شبکه سه و آنچه که هواداران حکومت «شکست پروژه بازگرداندن سلبریتی‌های بی‌بندوبار و طرفدار فتنه» می‌خوانند به نظر می رسد گواه پیروزی مدیران ارشد صداوسیما بر بدنه قدیمی‌تر این سازمان و وابسته به جریان فکری روسای پیشین آن باشد.