

سفر بشار اسد، رییس حکومت سوریه به جده و حضور در نشست سران اتحادیه عرب، نشان دهنده بازگشت رسمی این کشور به صفوف این سازمان ۲۲ عضوی و احیای موقعیت آن در جهان عرب است.
نوامبر سال ۲۰۱۱ و پس از سرکوب خشونتآمیز معترضانی که علیه رژیم اسد دست به تظاهرات زده بودند (اعتراضاتی که بعد به جنگ داخلی تبدیل شد)، اتحادیه عرب عضویت سوریه در این اتحادیه را به حالت تعلیق درآورد.
روز گذشته و پس از ۱۲ سال انزوا اما بشار اسد وارد عربستان سعودی شد و در اجلاس سران عرب سخنرانی کرد.
او در حالی به جمع کشورهای عرب پیوست که پیش از آن امیر قطر او را «جنایتکار جنگی» خوانده بود.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در نشست اتحادیه عرب به گرمی از اسد استقبال کرد و عبدالفتاح السیسی، رییسجمهوری مصر نیز با او دست داد.
بشار اسد در این اجلاس در سخنرانی خود خواستار «دوران جدیدی از همکاری کشورهای عربی - بدون دخالت خارجی» شد.
اسد از شرکت کنندگان در اجلاس سران اتحادیه عرب خواست درباره جنایات «حکومت صهیونیستی» علیه مردم فلسطین بحث کنند.
او همچنین از کشورهای عربی خواست تا اجازه دخالت خارجی را در امور داخلی خود ندهند.
این در حالی است که بر اساس مجموعه شواهد و گزارشهای معتبر، روسیه و جمهوری اسلامی ایران، بشار اسد را در سوریه بر سر قدرت نگاه داشتند.
مهمان ویژه اتحادیه عرب از اوکراین
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین نیز برای جلب حمایت کشورهای حاشیه خلیج فارس به عربستان سعودی رفت و در جده مورد استقبال محمد بن سلمان قرار گرفت.
او در سخنانی در جمع سران اتحادیه عرب گفت که بعضی از کشورهای عربی چشمان خود را بر تهاجم روسیه به اوکراین بستهاند.
زلنسکی همچنین در سخنانی به زبان انگلیسی گفت: «از همه شما که به صلح احترام میگذارید دعوت میکنم به اجرای روند صلح بپیوندید و در نتیجه، دشمنی، جنگ، رنج و شرارت را کاهش دهید.»
رییسجمهوری اوکراین همچنین گفت نمونه خوبی از این که چگونه فرمول صلح اوکراین میتواند به نفع دیگران باشد، ابتکار صادرات غلات از دریای سیاه است که به اوکراین به عنوان صادر کننده مهم غلات در جهان اجازه میدهد تا به عرضه این کالای استراتژیک به کشورهای اتحادیه عرب ادامه دهد.
واکنشها به اقدامات اسرائیل
در اجلاس سران اتحادیه عرب به درگیریهای نظامی میان اسرائیل و فلسطینیان نیز پرداخته شد.
رییس جمهوری مصر در این اجلاس به اسرائیل هشدار داد ادامه مدیریت مناقشه با فلسطینیها از طریق ابزار نظامی نتایج فاجعه باری را برای هر دو کشور به دنبال خواهد داشت.
السیسی در نشست اتحادیه عرب در جده گفت: «ما با اندوه و درد تشدید عملیات غیرمسوولانه اسرائیل را دنبال کردیم و به تلاشهای خود برای ایجاد آرامش ادامه میدهیم.»
ملک عبدالله، پادشاه اردن هم گفت: «اگر اسرائیل به شهرکسازی، مصادره زمینهای فلسطینیها و بیرون راندن آنها از خانههایشان ادامه دهد، صلح حاصل نخواهد شد.»
او هشدار داد که جایگزین راه حل دو کشوری، درگیری مداوم منطقهای است.
ملک عبدالله همچنین خواستار احترام به وضعیت تاریخی موجود در اماکن مقدس در اورشلیم و نقش اردن در حفاظت از این اماکن شد.