هشدار درباره بحران محیط زیستی در کرمانشاه؛ تالاب هشیلان و سراب نیلوفر بهزودی خشک میشوند
یک مقام مسوول در محیط زیست کرمانشاه از احتمال خشک شدن تالاب هشیلان و سراب نیلوفر در ماههای آینده خبر داد. حفر چاههای عمیق و تخصیص نیافتن حقآبه از سوی دولت، از جمله مهمترین دلایل خشکسالی این دو اکوسیستم است که در صورت تداوم، میتواند این منطقه را به کانون گردوغبار تبدیل کند.
ثریا قربانی، سرپرست معاونت محیط زیست اداره طبیعی و تنوع زیستی اداره محیط زیست استان کرمانشاه، روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت در گفتوگو با ایلنا درباره وضعیت بحرانی تالاب هشیلان و سراب نیلوفر هشدار داد و گفت وجود چاههای عمیق مجاز و غیرمجاز از جمله مهمترین عوامل در احتمال خشک شدن این دو اکوسیستم بسیار مهم استان کرمانشاه هستند.
به گفته قربانی، با وجود بارندگیهای «خوب» امسال، چون این بارندگیها به صورت برف نبوده که به سفرههای زیرزمینی و سرچشمه آن نفوذ کند، منبع تغذیه آب تالاب زیاد مناسب نیست و تالاب هشیلان در معرض خشک شدن قرار دارد.
او ادامه داد: «علاوه بر این که در اطراف تالاب چاههای مجاز زیادی هست، چندین حلقه چاه غیرمجاز هم حفر شده است که باعث میشود آب تالاب از طریق زهکش به سمت چاههای اطراف نفوذ کند.»
این مقام مسوول همچنین هشدار داد اگر «حقآبه» هشیلان از سد «گاوشان» تامین نشود، این تالاب با «خشکسالی زودهنگام» در «دو سه ماه آینده» روبهرو میشود: «در استان کمبود منابع آبی وجود دارد و اولویت، تامین آب شرب مردم است. بنابراین به ناچار برای جلوگیری از از تنش آبی برای هماستانیها متاسفانه آب تالاب کم شده است.»
هفته گذشته عادل مولا، معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت از محیط زیست استان خوزستان هم درباره وضعیت بحرانی تالاب هورالعظیم در تابستان هشدار داد و گفت اگر حقآبه تالاب رهاسازی نشود این منطقه درگیر آتشسوزیها، مرگ و میر آبزیان و حیوانات، گرد و غبار و دیگر تنشها میشود.
به گفته او، منشا یکی از مشکلات متعددی که درباره آبگیری تالاب هورالعظیم وجود دارد به حقآبه آن برمیگردد که وزارت نیرو آن را تامین نکرده است.
مولا با اشاره به دور زدن قانون از سوی وزارت نیرو گفت بر اساس قوانین پس از تامین آب شرب، تامین حقآبه زیست محیطی تالابها در اولویت دوم قرار دارد اما اکنون اولویت دوم به آب کشاورزی داده شده است.
تالاب هشیلان کرمانشاه نیز با مشکلاتی مشابه هورالعظیم دست و پنجه نرم میکند و تامین نشدن حقآبه آن در سال گذشته، باعث شد حتی در فصل زمستان هم همچنان خشک بماند.
مسوولان محیط زیست هشدار دادهاند تداوم این روند، هشیلان را به سمت خشک شدن کامل میبرد و در آینده این تالاب ۴۵۰ هکتاری را به یکی از کانونهای ریزگرد در استان کرمانشاه تبدیل میکند.
این تالاب یکی از مهمترین اکوسیستمهای آبی در منطقه غرب و مامن پرندگان بومی و چندین گونه پرنده مهاجر است که از عرضهای شمالی و در فصل پاییز به این تالاب مهاجرت میکنند.