طرح جدید واشینگتن برای توافق موقت با ایران؛ یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تکذیب کرد

در حالی که وب‌سایت آمریکایی اکسیوس از طرح جدید دولت جو بایدن برای توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی خبر داده، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این خبر را رد کرد.

این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که نامش فاش نشده، به صدای آمریکا گفت: «قرار نیست به جزییات مکالمات دیپلماتیک بپردازیم یا به شایعاتی که بسیاری از آن‌ها دروغ هستند پاسخ دهیم.»

او در ادامه گفت: «البته ما همچنان نگران گسترش فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله بهره‌برداری از سانتریفیوژهای پیشرفته و انباشت اورانیوم بسیار غنی‌شده‌ای هستیم که ایران هیچ هدف معتبری برای آن ندارد.»

این سخنگو با این حال ادامه داد: «ایالات متحده متعهد است هرگز به ایران اجازه دست‌یابی به سلاح هسته‌ای ندهد. ما معتقدیم دیپلماسی بهترین راه برای دست‌یابی به این هدف است اما پرزیدنت بایدن نیز به صراحت گفته است هیچ گزینه‌ای از میز حذف نشده است.»

وب‌سایت اکسیوس روز دوشنبه ۱۴ فروردین به نقل از چند مقام اسرائیلی و غربی گزارش داد دولت آمریکا در هفته‌های اخیر با شرکای اروپایی خود و اسرائیل در مورد طرحی برای توافق موقت با ایران بحث کرده است که شامل رفع برخی تحریم‌ها در ازای مسدود کردن بخش‌هایی از برنامه اتمی جمهوری اسلامی می‌شود.

اکسیوس به نقل از ۱۰ منبع آگاه اسرائیلی، دیپلمات‌های غربی و متخصصان آمریکایی، ادامه داد که دولت جو بایدن در ژانویه بحث درباره رویکرد جدید را آغاز کرده و در ماه فوریه به اسرائیل، فرانسه، آلمان و بریتانیا اطلاع داده است.

یک مقام اسرائیلی و یک دیپلمات غربی گفتند که مقام‌های جمهوری اسلامی از گفت‌وگوهای آمریکا آگاه هستند اما تاکنون این ایده را رد کرده‌اند.

به گفته چهار مقام اسرائیلی و غربی، آمریکا بر اساس این طرح احتمالی، در ازای توقف غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی جمهوری اسلامی، بخشی از تحریم‌ها را لغو خواهد کرد.

مذاکرات احیای برجام از چندین ماه پیش متوقف شده و هنوز چشم‌اندازی برای از سر گیری آن وجود ندارد.

انتشار خبر اکسیوس در حالی است که به تازگی میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام اعلام کرد این مذاکرات «همچنان در بن‌بست است اما شرکای غربی از اعلام مرگ آن خودداری می‌کنند».

اولیانوف در گفت‌وگو با ایزوستیا در این باره اضافه کرد: «به نظر می‌رسد امروز شانس تکمیل روند مذاکرات همچنان پابرجاست هر چند که بسیار اندک است.»

او گفت: «از سرگیری این روند در درجه اول با مخالفت آمریکا و همچنین بریتانیا، آلمان و فرانسه مواجه است؛ سه کشوری که ظاهرا علاقه خود را برای بازگرداندن توافق هسته‌ای از دست داده‌اند.»

اولیانوف همچنین در پاسخ به این سوال که آیا طرف‌های مذاکره‌کننده همچنان به طرح پیشنهادی جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان مبنای مذاکرات پای‌بند هستند یا نه، گفت که این طرح حاصل مذاکرات فشرده و طولانی در وین با مشارکت روسیه، ایران، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، آمریکا و سرویس خارجی اتحادیه اروپا است که به عنوان هماهنگ‌کننده عمل می‌کرد: «بنابراین نامیدن این سند به عنوان طرح جوزپ بورل کاملا نادرست است.»

نماینده دائم روسیه در نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد در وین همچنین گفت: «به طور رسمی، پیش‌نویس این توافق که بازگشت تدریجی ایران به اجرای تعهداتش ذیل برجام و لغو تحریم‌های غیرقانونی فراسرزمینی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را پیش‌بینی می‌کند، بر روی میز مذاکره باقی می‌ماند.»

در حالی که مذاکرات احیای برجام پیش از آغاز خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی متوقف شده بود، سرکوب این خیزش موجب شد آمریکا اعلام کند این مذاکرات از اولویت کاخ سفید خارج شده است.

همچنین در ماه‌های اخیر کشورهای غربی با وضع تحریم‌هایی علیه جمهوری اسلامی به دلیل نقش تهران در جنگ اوکراین از طریق ارسال تسلیحات به روسیه و نیز سرکوب خیزش سراسری، فشار بر جمهوری اسلامی را افزایش دادند.