مولوی عبدالحمید: هدف مسموم‌سازی‌ها سرکوب است؛ کمیساریای عالی حقوق بشر خواهان تحقیق شفاف شد

جمعه ۱۴۰۱/۱۲/۱۲

با تداوم مسموم کردن سریالی دختران دانش‌آموز در ایران، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات شفاف در این زمینه و مجازات عاملان شد. مولوی عبدالحمید هم در نماز جمعه، این مسموم کردن‌ها را نوعی از سرکوب اعتراضات و انتقام‌جویی از اعتراضات دختران دانش‌آموز خواند.

دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه ۱۲ اسفند خواستار تحقیقات شفاف در مورد گزارش‌های مربوط به مسموم کردن دختران در مدارس ایران و مجازات عاملان آن شد.

راوینا شمداسانی، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد، گفت: «مقامات جمهوری اسلامی گفته‌اند دستور تحقیقات در مورد این حوادث را داده‌اند اما ما اصرار داریم که چنین تحقیقاتی باید شفاف باشد و یافته‌ها باید علنی شود تا عاملان آن به دست عدالت سپرده شوند.»

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان هم امروز گزارش‌های مسمومیت دختران دانش‌آموز در ایران را «تکان‌دهنده» توصیف کرد.

بربوک در توییتی تاکید کرد: «دختران باید بدون ترس به مدرسه بروند؛ چه در تهران و چه در اردبیل.»

ناصر کنعانی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اما در واکنش به توییت بربوک، اظهار نگرانی او را «ریاکارانه و مداخله‌جویانه» خواند.

کنعانی در توییتی به زبان آلمانی نوشت: «خانم وزیر خارجه؛ ما در حال پیگیری این اقدام مخرب هستیم که امنیت ما را به خطر انداخته. دولت ایران در شناسایی جنایتکاران و ریشه‌کن کردن شرارت بسیار جدی است. ما اجازه نمی‌دهیم دانش‌آموزان دخترمان با انگیزه‌های سیاسی امنیتشان به خطر بیفتند.»

او در ادامه نوشت: «حقایق ناخوشایندی که باید روشن شود مسمومیت‌های شیمیایی ناشی از گازهای سمی است که همچنان به قیمت جان انسان‌ها تمام می‌شود و آلمان مسوول آن است. بنابراین ابراز نگرانی شما در اینجا ریاکارانه و مداخله‌جویانه است.»

واکنش مولوی عبدالحمید به مسموم‌سازی دختران

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه‌های نماز جمعه ۱۲ اسفند با اشاره به مسموم شدن صدها دختر دانش‌آموز در مدارس ایران به دست جریانی ناشناس، گفت: «این چه جریانی است که هنوز شناسایی نشده؟ چه کسی باور می‌کند مسوولان، امنیتی‌ها و نظامی‌ها ندانند چه اتفاقی رخ داده؟ وقتی که یک مساله جزیی و کوچک و پیش پا افتاده هم سریع شناسایی می‌شود چطور جریانی به این گستردگی هنوز شناسایی نشده است؟»

او در ادامه، انتقام‌جویی از اعتراض دختران دانش‌آموز در ماه‌های گذشته را دلیل اصلی این حملات شیمیایی دانست و خاطرنشان کرد: «بسیاری بر این نظرند و این فرض به واقعیت هم نزدیک است که این مسموم کردن‌ها، نوعی از سرکوب اعتراضات است؛ هم از سوی جریانی که مسمومیت دختران را هدف قرار داده و هم آن‌ها که از این ماجرا مطلع‌اند اما جلویش را نمی‌گیرند.»

در هفته‌های گذشته‌ دانش‌آموزان ده‌ها مدرسه عمدتا دخترانه در شهرهای قم، اردبیل، بروجرد، ‌تهران، کرمانشاه، پردیس،‌ پرند، اصفهان، شاهین‌شهر و ... هدف حملات شیمیایی قرار گرفته‌اند.

تهدید گوهر عشقی به «خفه کردن با گاز» و معرفی تانکر نفتا به‌عنوان مقصر مسمومیت‌ها

مسموم کردن‌های عمدی اما به خوابگاه‌های دانشجویی دخترانه هم کشیده شده و پس از مسمومیت با گاز در خوابگاه دانشگاه بروجرد، دانشجویان خوابگاه دختران بنیاد کرج هم روز پنج‌شنبه هدف این حملات قرار گرفتند.

از سوی دیگر، بنیاد ستار بهشتی از تهدید گوهر عشقی به مرگ با گاز سمی خبر داد و گفت این مادر دادخواه یک تماس تلفنی بدون شماره دریافت کرده که در آن به او گفته شده: «خفه می‌شوی یا با گاز سمی خفه‌ات کنیم؟»

گوهر عشقی در واکنش به تهدید شدن به مرگ با گاز سمی در توییتی اعلام کرد: «قسم به خون فرزندانم، دختران شیردل و پسران دلیرم، ایستاده‌ام تا پایان.»

نهم آذر ماه اولین گزارش‌ها از مسمومیت دانش‌آموزان منتشر شد اما با گذشت سه ماه و با این که برخی مقامات و نمایندگان مجلس هم از این «حملات بیولوژیکی» با عنوان اقداماتی عمدی و امنیتی یاد کرده‌اند، هنوز برخوردی جدی با آن صورت نگرفته است.

بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی در موضع‌گیری‌های خود «دشمنان، منافقان و اسرائیل» را مقصر این حملات شیمیایی دانسته‌اند.

رضا کریمی، معاون فرماندار پردیس هم روز جمعه ۱۲ اسفند از بازداشت راننده تانکر پارک شده حامل «نفتا» (ماده پتروشیمی و سمی) در کنار مدرسه خیام پردیس خبر داد و گفت که به دلیل تردد این تانکر در قم و بروجرد، فرضیه مسموم شدن دانش‌آموزان با انتشار گاز از این تانکر «تشدید» شده است.

محمدعلی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس اما مقصر این حملات را تندروهای مذهبی دانست و گفت: «احتمال دارد گروه‌های مخالف ورود زنان به عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و علمی، پشت مسموم کردن دانش‌آموزان باشند.»

هشدار عفو بین‌الملل و توییت ملاله یوسف‌زی: تلاش برای خاموش کردن صدای زنان

تداوم حملات شیمیایی به کودکان و نوجوانان، واکنش‌هایی جهانی را هم در پی داشته است. ‌از جمله سازمان عفو بین‌الملل که روز پنج‌شنبه ۱۱ اسفند اعلام کرد مسمومیت صدها دانش‌آموز دختر در مدارس ایران به مرحله هشدار رسیده است.

این سازمان در بیانیه خود با اشاره به این که دختران دانش‌آموز در خط مقدم اعتراضات قرار داشته و از قوانین تبعیض‌آمیز حجاب اجباری سرپیچی کرده‌اند یادآوری کرد: «این حملات نگرانی از افزایش خشونت علیه زنان و دختران را برای دفاع از حقوق خود افزایش می‌دهد.»

عفو بین‌الملل خواهان توقف «حملات به مدارس دخترانه» شد و گفت مقامات جمهوری اسلامی باید برای توقف این حملات و محاکمه عادلانه عاملان آن اقدام کنند.

ملاله یوسف‌زی، فعال حقوق بشر و حق تحصیل دختران هم در واکنش به مسموم کردن دختران دانش‌آموز در ایران، آن را تلاشی برای ترساندن زنان جوان از تحصیل و خاموش کردن صدای آن‌ها خواند.

روز گذشته (پنج‌شنبه) هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی سازمان ملل در مورد جمهوری اسلامی ایران که مامور به تحقیق درباره تلاش برای سرکوب خیزش انقلابی مردم ایران است، در بیانیه‌ای خواستار دریافت اسناد، شواهد و مدارک در این زمینه و شناسایی هویت مسوولان این حملات از جمله «نیروهای امنیتی، نهادهای قضایی، موسسات و افرادی که در مناصب مختلف موارد اتهامی نقض حقوق بشر را مرتکب شده یا ممکن ساخته‌اند» شد.

جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا هم در واکنش به این حملات بیولوژیکی، گزارش‌های مربوط به مسموم شدن دانش‌آموزان در ایران را «بسیار نگران‌کننده» توصیف کرد.

حمله به دختران دانش‌آموز، اقدامی «طالبانی» است

در داخل کشور هم انتشار فراخوان‌ها و اطلاعیه‌ها درباره مسموم کردن‌های عمدی دانش‌آموزان دختر ادامه دارد.

جمعی از سینماگران، فیلمسازان مستند، روزنامه‌نگاران، فعالان مدنی و اهالی فرهنگ و هنر در بیانیه‌ای خواستار دستگیری و مجازات عاملان و آمران مسمومیت‌های سریالی در مدارس دخترانه شدند.

امضاکنندگان این بیانیه این حمله‌ها را طالبانی خوانده‌ و نوشتند: «جامعه‌ هنوز فاجعه‌ اسیدپاشی‌های اصفهان در سال ۱۳۹۳ را به یاد دارد. چهره‌ سوخته‌ زنان و دخترانی که تنها جرمشان زن بودن بود.»

آنان در ادامه این بیانیه تاکید کردند: «از اهمال‌کاری دست بردارید و به حملات وحشیانه‌ این کوته‌فکران خاتمه دهید.»

هدف جمهوری اسلامی از این جنایت تروریستی، مهار جنبش مبارزاتی دانش‌آموزان است

تشکل دانش‌آموزان ‌انقلابی – تهران در اطلاعیه‌ای خواستار این شد که «حمله شیمیایی و مسمومیت سریالی و عمدی دانش‌آموزان را با اعتراضات و اعتصابات سراسری» پاسخ داده شود.

نویسندگان بیانیه، «جنایت تروریستی اخیر جمهوری اسلامی در دانشگاه‌ها و مدرسه‌های شهرهایی مثل قم، تهران و چند شهر دیگر که اغلب مدارس دخترانه هستند» را به دلیل «ایجاد ترس در میان انقلابیون و مشخصا دانش‌آموزان و دانشجویان» دانستند که جزو نیروهای محرکه اصلی انقلاب «زن زندگی آزادی» بوده‌اند و تاکید کردند: «هدف آن انتقام، مهار و متوقف کردن جنبش مبارزاتی دانش‌آموزان و دانشجویان است.»

آن‌ها همچنین حملات شیمیایی به مدارس و خوابگاه دانشجویان را «انتقام مرتجعین از دانش‌آموزان انقلابی و جنبش دانش‌آموزی و دانشجویی و برای کنترل و مهار این جنبش‌ها» خواندند و خواستار توقف فوری «این جنایت برنامه‌ریزی شده»، معرفی همه افراد و ارگان‌های دخیل در آن به جامعه و قرار گرفتن نامشان در لیست محاکمه تمام آمرین و عاملین جنایات جمهوری اسلامی شدند.

فراخوان تجمع علیه حکومت کودک‌کُش در روز جهانی زن

تشکل دانش‌آموزان ‌انقلابی – تهران، فراخوان سراسری سه‌شنبه ۱۶ اسفند معلمان را گام مثبتی خواند و از جنبش دانشجویی خواست در واکنش به حمله شیمیایی و مسموم کردن سریالی و عمدی دانش‌آموزان، در دانشگاه‌های خود اعتراض و اعتصاب کنند.

این بیانیه همچنین ریشه ناامنی و معضلات فعلی جامعه را «حکومت ضدانسان و کودک‌کش و ضدزن جمهوری اسلامی» دانست و از همگان خواست تا چهارشنبه ۱۷ اسفند که هم‌زمان روز جهانی زن است، همگام با فراخوان بزرگ ۵۲ تشکل برای پیشبرد اعتراضات از ساعت شش عصر در خیابان‌ها و میادین اصلی شهرها تجمع کنند.

در این فراخوان تاکید شده است: «یکی از محورهای اعتراض ما در روز جهانی زن، جنایت حمله شیمیایی حکومت اسلامی به دانش‌آموزان و دانشجویان است و بار دیگر اعلام می‌کنیم که حکومت بچه‌کش نابود باید گردد.»

در روزهای گذشته بسیاری از مردم معترض به حملات شیمایی که کودکان و نوجوانان عمدتا دختر را هدف قرار داده است، در شعار خود جمهوری اسلامی را «جمهوری کودک‌کُش» و «دخترکُش» خطاب کردند.

یک ویدیوی ارسال‌شده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد شامگاه پنج‌شنبه ۱۱ اسفند، مردم معترض در محله امیرآباد تهران، شعار «مرگ بر حکومت دخترکُش» سر می‌دهند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
حرف آخر
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.