

در پی گزارشهایی مبنی بر اعزام کشتیهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به آبراه استراتژیک پاناما، مقامهای پانامایی اعلام کردند این کشتیها «تا زمانی که هنجارهای بینالمللی را رعایت کنند»، اجازه عبور از این کانال را خواهند داشت.
کارشناسان معتقدند حضور نظامی جمهوری اسلامی در این کانال باعث خشم ایالات متحده خواهد شد.
کانال پاناما را آمریکا برای اتصال اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام در آغاز قرن بیستم ایجاد کرد و واشینگتن اخیرا هشدار داده که از نزدیک فعالیت تهران در نیمکره غربی را زیر نظر دارد.
کنترل کانال پاناما با یک معاهده بینالمللی در سال ۱۹۷۷ به پاناما واگذار شد و پاناما درباره این کانال وضعیت بیطرف اعلام کرد.
مقامهای پانامایی روز سهشنبه تاکید کردند آبراه باید «ایمن و برای ترانزیت مسالمتآمیز باز بماند»، مشروط بر این که کشتیها از هنجارهای ایمنی جهانی پیروی کنند، عوارض پرداخت کنند و مرتکب اعمال خصمانه نشوند.
در بیانیهای که مقامهای پانامایی منتشر کردند، آمده است: «بر اساس مقررات فوقالذکر، اداره کانال پاناما موظف است به هر کشتی که تمام این الزامات را دارد، اجازه عبور بدهد».
رسانههای محلی پاناما از ورود قریبالوقوع ناوهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی خبر میدهند.
یک روزنامه پانامایی در روز ۱۳ ژانویه نوشت که تهران قصد دارد کشتیهای جنگی خود را از کانال پاناما عبور دهد زیرا به دنبال تقویت حضور خود در آمریکای لاتین است.
به گفته مقامات کانال پاناما، بیش از ۱۴ هزار کشتی در سال گذشته میلادی از این آبراه ۸۰ کیلومتری (۵۰ مایلی) عبور کردند.
این کانال پنج درصد تجارت دریایی جهان را تشکیل میدهد.
پیشتر و به دنبال انتقادها به همکاری پاناما با جمهوری اسلامی، سازمان امور دریایی پاناما اعلام کرد این کشور در چهار سال گذشته گواهی ثبت ۱۳۶ کشتی مرتبط با شرکت ملی نفت ایران را لغو کرده است.
این سازمان بزرگترین نهاد ثبت کشتیها در جهان به شمار میرود.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۸ دی بر اساس اطلاعات شرکتهای ردیاب کشتیها گزارش داد محمولههای نفت خام ایران در دو ماه آخر سال گذشته میلادی به بالاترین میزان خود رسیده و امسال نیز شروع قدرتمندی را آغاز کرده است.
جب بوش، فرماندار پیشین فلوریدا، از دولت آمریکا خواست پاناما را تحت فشار قرار دهد تا از «کمک» به جمهوری اسلامی برای دور زدن تحریمها خودداری کند.