بازداشت الناز محمدی؛ فشار حکومت بر گزارشگران قتل و راویان خاکسپاری مهسا امینی ادامه دارد
موج بازداشت راویان و گزارشگران قتل و خاکسپاری مهسا امینی، زن جوانی که با جان باختن او خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی آغاز شد، همچنان ادامه دارد.
بر اساس گزارشها، الناز محمدی، دبیر سرویس اجتماعی روزنامه هممیهن، روز یکشنبه روز ۱۶ بهمن و پس از احضار به دادسرای اوین، بازداشت شد.
الناز محمدی، خواهر دوقلوی الهه محمدی، روزنامهنگاری است که روز ۷ مهر بازداشت شده بود و همچنان در زندان قرچک به سر میبرد.
نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو خبرنگاری هستند که درباره کشته شدن مهسا امینی و مراسم ترحیم او گزارش داده بودند.
پیشتر مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه اتهام این دو خبرنگار بازداشتی را «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» عنوان کرد و افزود پرونده آنها در شرف تصمیم نهایی است.
الناز محمدی پیشتر به مناسبت چهلم مهسا امینی در مطلبی که در روزنامه هممیهن منتشر شد، نوشت: «مراسم چهلم ژینا امینی، خبرنگار نداشت. وقتی مردم خودشان را به گورستان آیچی سقز، آنجا که از چهل روز پیش، تن جوان ژینا در آن خاک شده، رساندند، جز خودشان و گوشیهای همراهشان برای ثبت حضور پرتعداد، کسی از رسانهها کنارشان نبود.»
او بدون آنکه از خواهرش نامی بیاورد، به او اشاره کرد و ادامه داد: «حتما بعضی از آنها که چهل روز پیش برای روز خاکسپاری به آیچی رفته بودند، زن جوان موکوتاهی را که گوشی به دست با آنها همدردی میکرد و حرف میزد و مصاحبه میکرد و آنها را برای رسانهاش، روزنامه هممیهن میفرستاد، به یاد داشته باشند.»
همچنین بازداشت نیلوفر حامدی و الهه محمدی بازتاب گسترده بینالمللی نیز داشته است.
روزنامه «تورنتو استار» نوشت که انجمن «روزنامهنگاران مدافع آزادی بیان کانادا» جایزه بینالمللی آزادی مطبوعات خود را به نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامهنگار بازداشتی، اعطا خواهد کرد.
بازداشت خواهر الهه محمدی چند روز پیش از آن که این جایزه اهدا شود، صورت گرفته است. این جایزه قرار است پانزدهم فوریه (۲۶ بهمنماه) به صورت غیابی به این دو خبرنگار اهدا شود.
فشار بر روزنامهنگارانی که هر یک به نوعی، درباره شخص مهسا امینی گزارش تهیه کردهاند، در حالی ادامه دارد که جمهوری اسلامی هنوز درباره پرونده شکایت خانواده مهسا امینی هنوز به نتیجه نرسیده است.
همچنین بازداشت الناز محمدی در حالی است که چند روز پیش، انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران اعلام کرد که همچنان ۲۴ روزنامهنگار که در جریان خیزش سراسری بازداشت شدهاند، در زندان به سر میبرند.
علی خطیبزاده، مسعود کردپور، نیلوفر حامدی، ایمان بهپسند، الهه محمدی، ویدا ربانی، امیر حسین بریمانی، آریا جعفری، اشکان شمیپور، شهریار قنبری، فرخنده آشوری، فرزانه یحییآبادی، ملیحه درکی، احسان پیربرناش، مارال دارآفرین، کامیار فکور، اسماعیل خضری، حسین یزدی، امیر عباسی، نسیم سلطانبیگی، ملیکا هاشمی، سعیده شفیعی، مهرنوش زارعی هنزکی، این روزنامهنگاران زندانی را تشکیل میدهند.
این انجمن تاکید کرد: «بر اساس گزارشهای رسمی و غیررسمی، آمار روزنامهنگاران بازداشت یا احضار شده از آغاز اعتراضات اخير حدود ۱۰۰ نفر بوده که تعدادى از روزنامهنگاران بازداشت شده با قرار وثیقه آزاد شدهاند.»
اما سانسور مطبوعات و بازداشت خبرنگاران پیش از خیزش سراسری نیز همواره اعتراض سازمانهای بینالمللی را برانگیخته بود.
سازمان گزارشگران بدون مرز نوشت که بنا بر ردهبندی جهانی آزادی رسانههای این سازمان، ایران یکی از بدترین ده کشور دنیا برای آزادی رسانه است و همچنان یکی از سرکوبگرترین کشورها برای روزنامهنگاران به شمار میرود.