آلودگی هوای کلانشهرها و مناطق صنعتی تا روز شنبه ادامه دارد؛ وضعیت تهران همچنان قرمز
مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، از تداوم آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و کلانشهرها تا روز شنبه خبر داد. از سوی دیگر کیفیت هوای تهران در روز ششم بهمن همچنان در شرایط ناسالم برای همه گروهها و به رنگ قرمز قرار دارد.
میانگین کیفیت هوای پایتخت از شامگاه سهشنبه سوم بهمن تاکنون با آلاینده شاخص «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون» روی عدد ۱۶۲ یعنی شرایط ناسالم برای همه قرار دارد.
روز گذشته (چهارشنبه پنجم بهمن) هم پنج شهر استان خوزستان از جمله شوشتر، ماهشهر و شادگان در وضعیت قرمز و ناسالم برای همه بودند.
طبق اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور اما جز این پنج شهر، هوای هیچ کدام از دیگر شهرهای خوزستان هم در شرایط پاک «نبوده» است.
با گذشت هفتهها از تداوم هوای ناپاک در ایران، مسوولان و مقامات اقدامی عملی در راستای کاهش آلودگی انجام ندادهاند اما بحث بر سر پیشنهاد «تغییر استانداردهای شاخص کیفیت هوا» همچنان ادامه دارد.
سحر تاجبخش، رییس سازمان هواشناسی کشور، در یک برنامه تلویزیونی با تاکید بر این که نمیتوان استانداردها را تغییر داد، گفت: «این تغییرات در سلامت مردم تاثیرات منفی دارد چرا که آلایندهها در ضریب هوش و تنفس آنها تاثیرگذار است.»
وزارت آموزش و پرورش و وزارت کشور و مجموعههای زیر نظر آن اما مصرانه به دنبال تغییر این شاخصها برای جلوگیری از تعطیلی مدارس هستند.
در روزهای گذشته احمد وحیدی، وزیر کشور که از ارائه طرح پیشنهادی در دولت برای تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی با هدف جلوگیری از تعطیلی مدارس خبر داده بود، گفت: «باید این استانداردها را کمی تغییر دهیم تا لازم نباشد در این شرایط مدارسمان را تعطیل کنیم.»
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش نیز گفته بود: «در دنیا مدارس را نه با این شاخص آلودگی هوا (شاخص ۱۵۰) که با گذر شاخص آلودگی از ۳۰۰ به بعد تعطیل میکنند.»
نوری با تاکید بر پیشنهاد خود به دولت به منظور تجدیدنظر در تغییر شاخصهای در نظر گرفته شده آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس، خواست به جای این تعطیلیها، «بچهها ماسک بزنند و رعایت کنند».
عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اما صراحتا با این پیشنهادها مخالفت کرد و گفت غلظت ذرات معلق در تهران برخی روزها به حدی زیاد و «بیش از ۱۰ برابر راهنمای سازمان جهانی بهداشت» میشود که برای سلامتی مردم و بهویژه گروههای حساس خطرناک است.
پیشنهاد برخی مقامهای جمهوری اسلامی برای تغییر شاخصها پس از آن مطرح شد که بعضی رسانهها با انتقاد از تعطیلیهای پی در پی مدارس نوشتند با گذشت چهار ماه از سال تحصیلی، دانشآموزان تنها ۳۸ روز مدرسه رفتهاند.
تلاش برای پاک کردن صورت مساله هوای ناپاک در شرایطی است که کارشناسان محیطزیست از مازوتسوزی در نیروگاههای کشور، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، خودروهای فرسوده و کیفیت پایین سوخت بهعنوان مهمترین دلایل آلودگی هوای شهرهای ایران یاد میکنند.