در شرایطی که تداوم هوای ناپاک و ناکارآمدی دولت و نهادهای عمومی در کنترل آلودگی، به گفته وزارت بهداشت روزانه ۱۰ هزار نفر را به دلیل بیماری تنفسی راهی مراکز درمانی میکند، غلامعباس ترکی، معاون قضایی دادستان کل کشور از احضار «متهمان پرونده آلودگی هوا» خبر داد.
به گفته ترکی، تاکنون حداقل نام چهار دستگاه از سازمانها و نهادها که موظف به اجرای قانون هوای پاک بودند، تحت عنوان «ترک فعل» در این پرونده گزارش شده است.
او مشکل اصلی بروز هوای ناپاک را «نبود اراده لازم برای حل مساله و اولویت ندادن به هوای پاک در سطح ملی» خواند.
معاون قضایی دادستان کل کشور از این چهار دستگاه مقصر نام نبرد اما شهروندان و برخی اعضای شورای شهر سابق، در روزهای گذشته از «شهرداری تهران» بهعنوان متهم اصلی آلودگی هوا نام بردند و خواستار کنارهگیری علیرضا زاکانی، شهردار تهران، از سمت خود شدند.
زاکانی اما روز گذشته (سهشنبه) اعضای شورای شهر سابق تهران را مقصر آلودگی امروز هوای پایتخت دانست چرا که به اعتقاد او، «ترک فعل کردهاند و کار انجام ندادهاند».
شهردار تهران درخواستها برای استعفای خود را «خندهدار» خواند و گفت: «حرفهای آنها جز خنده برای ما هیچی ندارد اما جز کار، اقدامی نمیکنیم.»
عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران هم در یک برنامه تلویزیونی علت اصلی آلودگی هوا را «میزان دی اکسید گوگرد در هوا» خواند که به گفته او، از سال ۹۴ تا کنون «بیسابقه» است.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان، مازوتسوزی را دلیل اصلی آلودگی هوا میدانند.
روز گذشته، اقبال شاکری، نماینده مجلس هم مازوتسوزی در برخی از نیروگاهها را موجب افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها به ویژه پایتخت دانست.
سخنگوی شهرداری اما از پاسخ به این سوال که «منشا آلودگی دی اکسید گوگرد کجاست» طفره رفت و گفت: «رسانهها پیگیری کنند.»
محمدخانی هم همچون زاکانی، مدیریت گذشته شهری را به دلیل «نابود کردن زیرساختهای حمل و نقل عمومی» مقصر آلودگی هوای امروز پایتخت معرفی کرد و گفت شهرداری تهران امروز عمده وظایف خود را در قانون «هوای پاک» انجام داده است.
نهادهای حکومتی در ایران در شرایطی از زیر بار مسوولیت آلودگی شدید هوا شانه خالی میکنند که هوای ناپاک هر روز سلامت تعداد بیشتری از شهروندان را به مخاطره میاندازد.
در تهران، هماکنون شاخص آلودگی هوا روی عدد ۱۶۱ یعنی بازه ناسالم برای آحاد جامعه و قرمز است و طی ۲۴ ساعت گذشته نیز این شاخص روی عدد ۱۷۰ یعنی بازه ناسالم قرار داشته است.
پایتختنشینان از ابتدای سال تاکنون ۱۴۸ روز هوای قابل قبول، ۱۱۴ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس، ۲۱ روز هوای ناسالم برای همه افراد جامعه، دو روز هوای بسیار ناسالم، دو روز هوای خطرناک و تنها دو روز هوای پاک را تجربه کردند.