جلال ساداتیان روز پنجشنبه هشتم دی به رسانههای ایران گفت: «ما مدتهاست به همان برجام ۲۰۱۵ هم راضی شدهایم و دنبال همان هستیم اما به همان هم نمیتوانیم دسترسی پیدا کنیم.»
او گفت: «این که این سیاست خارجی را رئیسی و وزارتخارجه دارند تایید میکنند یا از جای دیگری تدوین میشود، هر کدام که هست اشکالاتی دارد. اینها نتوانستهاند مسائل را بهخوبی ساماندهی و مدیریت و منافع کشور را تامین کنند.»
مذاکرات احیای برجام از چند ماه پیش متوقف شده و دولت آمریکا اعلام کرده که به دلیل سرکوب خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، این مذاکرات از اولویت کاخ سفید خارج شده است.
همچنین کریستوفر برگر، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان نیز به تازگی گفته است: «تمرکز اصلی برلین در حال حاضر حمایت از مردم ایران است نه عجله برای آغاز مجدد مذاکرات برجام.»
این دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی نمره سیاست خارجی دولت ابراهیم رئیسی را «۲ با ارفاق» توصیف کرد و گفت: «همین دو نمره هم، چون دلم برای [حسین] امیرعبداللهیان سوخت.»
او همچنین درباره سیاست نزدیکی به شرق جمهوری اسلامی گفت: «ما روابط با روسیه و چین را استراتژیک میخوانیم اما آنها حداکثر میگویند ما روابط خوبی با ایران داریم. این روابط خوب و تحسینشده با روابط استراتژیک مد نظر ما متفاوت است.»
ساداتیان گفت: «هنوز آثار و نتایجی را که از عضویت و همراهی در پیمان همکاریهای شانگهای انتظار داشتیم شاهد نیستیم. در سفر شی جینپینگ به عربستان هم دیدیم که نتیجه این روابط چه شد.»
سفیر پیشین جمهوری اسلامی در بریتانیا در ادامه گفت: «اگر توازن در روابط با اروپا، آمریکا، چین و روسیه و همچنین سایر قدرتهای بزرگ مثل هند و برزیل برقرار میشد، آنوقت در جایگاهی قرار میگرفتیم که آن جایگاه را نمیتوانند بهراحتی خدشهدار کنند.»
او سیاست جمهوری اسلامی در قبال طالبان را نیز زیر سوال برد و گفت: «الان گفته میشود بیش از شش میلیون پناهجوی افغان در ایران است. اینها به سمت ایران سرازیر شدهاند در حالی که طالبان سهمیه آب هیرمند ما را نمیدهد. این چه تعاملی است که با افغانستان کردیم؟ هنوز این دولت به رسمیت شناخته نشده و اینطور دارد با ما رفتار میکند.»
مقامهای جمهوری اسلامی بارها وعده دادهاند که حقآبه ایران از رودخانه هیرمند را از افغانستان خواهند گرفت اما هنوز این وعده محقق نشده است.