سازمان حقوق بشر ایران: دست‌کم ۳۴۲ تن، از جمله ۴۳ کودک در جریان اعتراضات کشته شده‌اند

سازمان حقوق بشر ایران در گزارش آماری جدید خود شمار کشته‌شدگان خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی را دست‌کم ۳۴۲ تن، از جمله ۴۳ کودک و ۲۶ زن اعلام کرد. در این آمار، قربانیان حملات نیروهای امنیتی به مردم معترض ایذه در جریان اعتراضات شامگاه ۲۵ آبان لحاظ نشده است.

سازمان حقوق بشر ایران در گزارش تازه خود یادآور شده است که هزاران تن در حدود دو ماه اخیر در ایران بازداشت شده‌اند که برخی از آنان در دادگاه‌هایی نمایشی، با اتهام‌هایی نظیر محاربه و افساد فی‌الارض، در خطر صدور حکم اعدام قرار دارند.

رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی تاکنون صدور حکم اعدام را دست‌کم برای پنج تن تایید کرده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران در این گزارش ضمن تاکید بر این‌که قوه قضاییه جمهوری اسلامی نه یک نهاد مستقل، بلکه بخشی از دستگاه سرکوب حکومت است، احکام صادره را محکوم کرد و «فاقد هر گونه اعتبار قضایی» دانست.

این سازمان از جامعه جهانی خواست تا با توجه ویژه به وضعیت بازداشت‌شدگان در ایران، «به جمهوری اسلامی اخطار دهد اعدام معترضان را برنخواهد تافت.»

محمود امیری‌ مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در این‌باره گفت: «با توجه به این‌که مقام‌های سیاسی و قضایی، افرادی هستند که سابقه جنایت علیه بشریت، به‌ویژه در دهه ۶۰ را دارند، تکرار جنایات مشابه از سوی آنان امکان‌پذیر است. جامعه جهانی، مردم و نهادهای مدنی، می‌توانند با بالا بردن هزینه سیاسی اعدام‌ها برای جمهوری اسلامی، از بروز این جنایات جلوگیری کنند.»

پیش از این ۱۶نفر از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، از جمله کارشناس اعدام‌های غیر قانونی و گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، با انتشار نامه‌ای از جمهوری اسلامی خواسته بودند به وارد کردن اتهام‌هایی علیه معترضان که مجازات اعدام به دنبال دارد، پایان دهند.

بر اساس آمار و اطلاعات سازمان حقوق بشر ایران اما ۹ تن از کودکان کشته‌ شده در جریان اعتراضات ایران دختر و سه تن از آنان تبعه کشور افغانستان بوده‌اند اما هنوز برای تمام آن‌ها شناسنامه و اسنادی که نشانگر سن دقیق ایشان باشد، دریافت نشده است.

طبق این گزارش، کشته‌شدگان اعتراضات تا امروز از ۲۳ استان مختلف بوده‌اند.

بیشترین کشته‌ها به ترتیب از استان‌های سیستان و بلوچستان، تهران، مازندران، کردستان و گیلان گزارش شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران استان‌هایی را که کشته‌ شدن معترضان در آن‌ها گزارش شده‌، به این شرح اعلام کرد: «سیستان و بلوچستان ۱۲۳ نفر، تهران ۳۹ نفر، مازندران ۳۳ نفر، کردستان ۳۲ نفر، گیلان ۲۳ نفر، آذربایجان غربی ۲۳ نفر، کرمانشاه ۱۴ نفر، البرز ۱۵ نفر، خوزستان پنج نفر، خراسان رضوی پنج نفر، اصفهان چهار نفر، زنجان چهار نفر، لرستان سه نفر، مرکزی سه نفر، قزوین دو نفر، کهگیلویه و بویراحمد دو نفر، آذربایجان شرقی دو نفر، ایلام دو نفر، اردبیل دو نفر، همدان دو نفر، بوشهر دو نفر، سمنان یک نفر و کرمان یک نفر.»

همچنین بیشترین کشته‌ها به ترتیب در روزهای ۳۰ شهریور، ۳۱ شهریور و هشتم مهر (جمعه خونین زاهدان) گزارش شده‌اند.

بر اساس این گزارش، در ماه جاری نیز روز جمعه ۱۳ آبان (حمله مرگ‌بار به مردم خاش) با ثبت دست‌کم ۱۶ کشته، خون‌بارترین روز بود.

این آمار پیش از حملات نیروهای سرکوب‌گر به مردم ایذه در استان خوزستان در شامگاه ۲۵ آبان تهیه شده است. حملاتی که در آن شماری از شهروندان این شهر کشته و زخمی شدند؛ از جمله کودکی ۱۰ ساله به نام «کیان پیرفلک» که با شلیک گلوله جنگی کشته شد.

سازمان حقوق بشر ایران در انتهای گزارش خود بر «حداقلی» بودن آماری که از کشته‌شدگان ارائه می‌دهد تاکید و اعلام کرد: «تعداد گزارش‌هایی که این سازمان دریافت کرده و هنوز موفق به تایید آن‌ها نشده، بسیار بیشتر است. بنابراین، آمار واقعی کشته‌شدگان اعتراضات جاری بیش از آمار ذکر شده برآورد می‌شود.»

این آمار در حالی است که سازمان حقوق بشر ایران در گزارش قبلی خود در ۲۲ آبان، از کشته شدن دست‌کم ۳۲۶ نفر از شهروندان، از جمله ۴۳ کودک و ۲۵ زن، در پی سرکوب‌ها در ۲۲ استان خبر داده بود.