روسیه ماهواره ایرانی «خیام» را از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب کرد

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۸

با وجود انتقادها و نگرانی‌ها از افزایش همکاری‌ نظامی تهران و مسکو، روسیه ماهواره ایرانی «خیام» را از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب کرد.

به نوشته رسانه‌های ایران، این ماهواره که ۶۰۰ کیلوگرم وزن دارد، روز سه‌شنبه ۱۸ مرداد با ماهواره‌بر سایوز به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین پرتاب شد.

به نوشته خبرگزاری ایسنا، هدف از پرتاب این ماهواره این است که به مدت پنج سال از داده‌ها و تصاویر ارسالی آن در حوزه‌ کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه و نیروهای دفاعی استفاده شود.

خبرگزاری دولتی ایرنا هم نوشت: «ماهواره خیام که مالکیت آن در اختیار سازمان فضایی ایران است، با سنجنده‌های دقیق در طیف‌های مختلف، زیر ساختی مناسب برای هوشمندسازی بخش‌های گوناگون کشور خواهد بود.»

در پی پرتاب این ماهواره، علیرضا نعیمی، مدیرکل عملیات فضایی سازمان فضایی ایران گفت ماهواره خیام هنوز در شرایط کاربردی قرار نگرفته است.

او افزود: «چهار ماه طول می‌کشد که ماهواره خیام در مرحله کاربردی قرار بگیرد تا بتوانیم تصاویر و اطلاعات آن را در اختیار مردم قرار دهیم.»

پیشتر، روزنامه واشینگتن‌پست به نقل از مقام‌های امنیتی غربی گزارش داده بود که روسیه قصد دارد ماهواره خیام را ابتدا برای اهداف خود در اوکراین پرتاب کند.

گزارش شده بود مهم‌ترین مزیت بالقوه پرتاب این ماهواره ایرانی از سوی روسیه، این است که به جمهوری اسلامی امکان می‌دهد از آن برای نظارت مستمر بر مکان‌های انتخابی خود از جمله تاسیسات نظامی اسرائیل، پالایشگاه‌های نفت و زیرساخت‌های حیاتی کشورهای حوزه خلیج فارس استفاده کند.

نشریه تلگراف، چاپ بریتانیا، هم گزارش داد بود روسیه قصد دارد از ماهواره خیام با هدف جاسوسی از ارتش اوکراین استفاده کند.

در پی این گزارش‌های رسانه‌ای، سازمان فضایی ایران گزارش‌ها درباره پرتاب ماهواره «خیام» برای استفاده نظامی روسیه در اوکراین را تکذیب و اعلام کرد که کنترل و بهره‌برداری از این ماهواره در خاک ایران انجام خواهد شد.

در اطلاعیه سازمان فضایی ایران بدون اشاره به روسیه اعلام شده که «در این فرآیند هیچ کشور ثالثی امکان دسترسی به اطلاعات آن را نداشته و برخی شایعات منتشره در خصوص استفاده از تصاویر این ماهواره برای مقاصد نظامی سایر کشورها صحت ندارد.»

پرتاب ماهواره ایران از سوی روسیه در حالی است که جمهوری اسلامی در پرتاب اخیر ماهواره خود ناکام ماند.

بنابر اطلاعات رسیده از منابع غربی به ایران‌اینترنشنال، موشک ماهواره‌بر ذوالجناح به فضا، نتوانست حتی نیمی از مسیر تعیین شده را طی کند و پس از پرتاب سقوط کرده است.

روز پنجم تیر احمد حسینی، سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی، از دومین پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر «ذوالجناح» خبر داده بود. اولین پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر ذوالجناح در بهمن‌ ٩٩ صورت گرفته بود.

روز نهم دی ماه سال گذشته نیز پنجمین پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ ناموفق بود. پس از انتشار گزارش‌ها درباره دو پرتاب ناموفق ماهواره‌بر توسط ایران، محمد‌جواد ظریف، وزیر خارجه وقت، بهمن‌ماه ۹۷ از احتمال خرابکاری آمریکا در پرتاب این ماهواره‌ها سخن گفت.

دو روز پیش از آن روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشته بود که از سال‌ها پیش واز زمان دولت اوباما، آمریکا یک برنامه مخفیانه‌ برای کارشکنی در اهداف موشکی ایران داشته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

روزی روزگاری سینما
خبرها
میراث ناملموس - فصل دوم
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.