به گفته این مقامها، مهمترین مزیت بالقوه پرتاب ماهواره ایرانی از سوی روسیه این است که به ایران امکان میدهد از این ماهواره برای نظارت مستمر بر مکانهای انتخابی خود از جمله تاسیسات نظامی اسرائیل، پالایشگاههای نفت و زیرساختهای حیاتی کشورهای حوزه خلیج فارس استفاده کند.
طبق این گزارش، روسیه به جمهوری اسلامی اطلاع داده پس از پرتاب ماهوره خیام در ۱۸ مرداد، به مدت چندین ماه از آن برای رصد اهداف نظامی در اوکراین استفاده خواهد کرد.
سفارت روسیه در واشینگتن از اظهارنظر در این مورد خودداری کرده است.
واشینگتن پست سال گذشته گزارش داده بود که ایران و روسیه در مذاکراتی محرمانه برای ساخت و پرتاب یک ماهوره توافق کردهاند که به جمهوری اسلامی امکان گستردهای برای رصد اهداف نظامی و غیرنظامی میدهد.
طبق این گزارش، اگرچه کیفیت دوربین این ماهواره در مقایسه با ماهوارههای جاسوسی و تجاری آمریکا پایینتر است، اما نسبت به تواناییهای کنونی ایران، بهترین عملکرد را دارد.
به گزارش واشینگتن پست، جمهوری اسلامی همچنین قادر خواهد بود تصاویر این ماهواره را در اختیار شبهنظامیان مورد حمایت خود در عراق، سوریه، یمن و لبنان قرار دهد.
خبر پرتاب این ماهواره دو هفته پس از سفر ولادیمیر پوتین به تهران و دیدارهای او با ابراهیم رئیسی و علی خامنهای صورت میگیرد.
ماه گذشته نیز، مقامهای آمریکا افشا کردند که ایران قصد دارد در میانه جنگ اوکراین پهپادهای نظارتی خود را به روسیه بفروشد.