خامنهای، حمله روسیه به اوکراین را ناشی از ابتکار عمل پوتین دانست
علی خامنهای در دیدار با ولادیمیر پوتین، با حمایت ضمنی از اقدام او در حمله به اوکراین از آن به عنوان «ابتکار عمل» نام برد و گفت: در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمیگرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ میشد.
رهبر جمهوری اسلامی روز سهشنبه در جریان دیدار با رییسجمهور روسیه در تهران، ناتو را «موجودی خطرناک» نامید و افزود: غربیها با روسیه قوی و مستقل بهکلی مخالف هستند و ناتو موجودی خطرناک است اگر راه در مقابل ناتو باز باشد حد و مرزی نمیشناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمیشد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه میانداختند.
سخنان خامنهای در حالی بیان شده است که روسیه ابتدا در سال ۲۰۱۴ شرق اوکراین، شبه جزیره کریمه را اشغال و به خاک خود ضمیمه کرد و بخشهایی از منطقه دونباس شامل دونتسک و لوهانسک را نیز از طریق گروههای نیابتی خود به تصرف درآورد و بار دیگر در ۲۴ فوریه ۲۰۲۱، پنجم اسفند ۱۴۰۰، حمله همه جانبهای را به اوکراین آغاز کرد.
خامنهای در بخشی از سخنان خود در دیدار با پوتین، به تحریمها به عنوان وجه مشترک ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه بهویژه در پی تحریمهای غرب، ضروری و به نفع هر دو کشور است.
او خواهان همکاریهای بلندمدت ایران و روسیه شد و خطاب به پوتین گفت: جنابعالی و رییسجمهور ما هر دو اهل اقدام و پیگیری هستید، بنابراین همکاریهای دو کشور در این دوره باید به اوج خود برسد.
در ادامه خامنهای با تایید سخنان رییسجمهور روسیه درباره ضرورت راهاندازی خط آهن رشت- آستارا، این کار را موجب تکمیل خط حمل و نقل شمال- جنوب و به نفع هر دو کشور دانست.
خامنهای گفت: حوادث جهانی نشاندهنده نیاز ایران و روسیه به همکاریهای روزافزون و متقابل است و تفاهمها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.
این در حالی است که ایران و روسیه هر دو از صادرکنندگان نفت و گاز در بازار انرژی هستند و در هفتههای گذشته گزارشهایی منتشر شده که تلاش روسیه برای دور زدن تحریمهای غرب و یافتن خریداران جدید برای نفت خود، سبب کاهش سهم ایران و ونزوئلا، دو متحد مسکو، در بازار نفت شده است.
رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین آمریکا و غرب را ضعیفتر از قبل خواند و گفت که برد سیاستهای آنها در منطقه ما از جمله در سوریه، عراق، لبنان و فلسطین بسیار کم شده است.
خامنهای درباره سوریه، بر مخالفت خود با حمله ترکیه به مناطقی از سوریه تاکید کرد و افزود: یک مساله مهم دیگر در سوریه، اشغال مناطق حاصلخیز و نفتخیز شرق فرات بهوسیله آمریکاییها است که این قضیه باید با بیرون راندن آنها از آن منطقه علاج شود.
او مواضع پوتین در مقابل «دخالتهای اسرائیل در منطقه»، تحسینبرانگیز خواند و گفت که جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین با حمایت از سیاست جایگزینی پولهای ملی در روابط دو کشور و استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار، گفت که دلار را باید به تدریج از مسیر معاملات جهانی خارج کرد.
در متن گفتوگوهای این دیدار که سایت رسمی خامنهای منتشر کرد، آمده است که ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، با تایید مواضع علی خامنهای درباره منطقه قفقاز، مواضع دو کشور در سوریه از جمله در مخالفت با حمله نظامی به شمال این کشور را منطبق با یکدیگر خواند.
او با تاکید بر ادامه همکاری مشترک در سوریه گفت: همکاریهای دو کشور را در همه بخشها و پروژهها در حال پیشرفت است و در زمینه نظامی نیز تلاش میکنیم همکاریهای دو کشور و مانورهای سهجانبه با چین را توسعه دهیم.
پوتین با اشاره به آنچه «سوءاستفاده آمریکا از ابزار دلار برای تحریم» خواند، گفت که روسیه و ایران در حال طراحی روشهای جدید برای استفاده از پولهای ملی در روابط دو کشور هستند.