

یک روز پس از اعلام ارائه لایحه دوفوریتی جدیدی برای بازگشت ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی به مجلس از سوی احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی دولت ابراهیم رئیسی، مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: «این اتفاق نخواهد افتاد و دیگر چیزی به نام ارز ترجیحی وجود ندارد.»
روزنامههای ایران روز چهارشنبه ۲۲ تیر خبر ارائه لایحهای جدید برای بازگشت ارز ترجیحی به مجلس را «خبر عجیب» توصیف کردند و برخی نیز این خبر را «پشیمانی دولت از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی» دانستند.
خاندوزی روز سهشنبه در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم گفت: «لایحه دوفوریتی جدیدی برای بازگشت نرخ ارز محاسباتی گمرک به نرخ چهار هزار و ۲۰۰ تومان به مجلس شورای اسلامی ارائه شده و با توجه به تأثیر ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی بر قیمت تمامشده تولید، امیدوار هستیم مجلس با فوریت این لایحه موافقت کند.»
او گفت: «اهمیت این مسأله از این جهت است که نرخ محاسباتی ارز در گمرک تأثیر بالایی در هزینه تمامشده تولید دارد و برای آنکه قیمتها در سال جاری بیش از این افزایش پیدا نکند، دولت تصمیم به بازگشت نرخ محاسباتی گمرک به نرخ سال گذشته گرفته است.»
این اظهارات در حالی مطرح شد که خبرگزاری تسنیم خبر خود با عنوان «جزییات لایحه جدید دولت برای توقف حکم ایتیاس در گمرک» را که اظهارات خاندوزی در آن آمده بود، حذف کرد.
محمدرضا پورابراهیمی اما در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره ارائه این لایحه گفت: «ما منتظر این هستیم تا این لایحه وارد دستور کار مجلس شود.»
او در ادامه گفت: «البته اینکه بخشی از آثار تورمی موجود در کشور به علت افزایش نرخ محاسباتی حقوق ورودی در گمرک بوده، درست است و نمیتوان آن را نفی کرد. وقتی شما عدد چهار هزار و ۲۰۰ تومان را به حدود ۲۴ هزار تومان افزایش میدهید حقوق گمرکی نیز به شکل قابل توجهی افزایش پیدا میکند.»
هر چند که رئیس سازمان برنامه و بودجه چنین تصمیمی را رد کرده اما این تردید و سوال همچنان وجود دارد که دولت در این زمینه چه اقدامی خواهد کرد.
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی در همین زمینه در توئیتی نوشت: «قبل [از] حذف ارز ۴۲۰۰ سؤال شد همه ابعاد را دیدهاید؟ بعد چهار ماه میگویند ارز محاسباتی گمرک باید برگردد به۴۲۰۰. رقابت کالای داخلی با وارداتی چه میشود؟ بعد دو ماه و جهش قیمت کلیه کالاها و خدمات (به جای چهار گروه کالا) پذیرفتند: زیرساخت کالابرگ الکترونیکی آماده نمیشود و برگشت قیمتها به ۱۴۰۰ نشدنیست!»