مقام ارشد آمریکا: با اصرار ایران درباره سپاه، مذاکرات هستهای به بنبست غیرقابل حل میرسد

یک مقام ارشد آمریکا به رویترز گفت اگر ایران آماده صرفنظر کردن از درخواستهای فرابرجامی خود نباشد، به حذف نام سپاه از فهرست گروههای تروریستی اصرار کند و از رسیدگی به نگرانیهای فراتر از برجام خودداری ورزد، مذاکرات وین به بنبستی میرسد که قابل حل نیست.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۱۲ اردیبهشت در گزارشی درباره وضعیت کنونی مذاکرات هستهای وین برای احیای برجام، به نقل از این مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده، ادامه داد: «آیا [این مذاکرات] مرده است؟ ما هنوز نمیدانیم و صادقانه بگویم که فکر نمیکنیم ایران هم بداند.»
رویترز در این گزارش به نقل از منابع آگاه و دیپلماتها نوشت که مقامهای غربی تا حد زیادی امید خود را برای احیای توافق هستهای ایران از دست دادهاند؛ این در حالی است که تهاجم روسیه به اوکراین، اختلاف میان قدرتهای بزرگ را تشدید کرده است.
در حالی که مذاکرات وین در اوایل ماه مارس به توافق احیای برجام نزدیک شده بود، خواستههای دقیقه آخر روسیه و درخواست جمهوری اسلامی برای حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکا، این گفتوگوها را دچار مشکل کرد.
رویترز نوشت به نظر میرسد که مانع درخواستهای روسیه رفع شده، اما مانع درخواست تهران، به ویژه با توجه به مخالفت قانونگذاران آمریکایی برای حذف نام سپاه از گروههای تروریستی، همچنان باقی است.
این خبرگزاری افزود در حالی که آمریکا امیدوار است تهران از درخواست خود صرفنظر کند، به نظر میرسد ایران تمایلی به عقبنشینی در این زمینه ندارد.
یک مقام امنیتی ایران که نامش فاش نشده، گفت حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی «خط قرمز ماست و از آن کوتاه نمیآییم.»
در این شرایط، چندین منبع آگاه به رویترز گفتند که هیچ کدام از طرفین قصد ندارند بپذیرند که مذاکرات یکساله وین برای احیای برجام شکست خورده است.
یک دیپلمات غربی گفت: «فکر نمیکنم کسی بخواهد بگوید بس است. آیا این مذاکرات به طور نامحدود ادامه مییابد و هیچ یک از طرفین قبول نمیکنند که تمام شده است؟ ... احتمالا.»
همچنین به نوشته رویترز، با وجود صحبتها از طرح جایگزین آمریکا در صورت شکست مذاکرات احیای برجام، گزینههای خوب کمی وجود دارد.
به جز اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل برای نابودی سایتهای هستهای ایران، اهرم اصلی قدرتهای بزرگ کاهش صادرات نفت ایران است.
رویترز نوشت در واقع آمریکا باید همزمان با تلاش برای صادرات نفت روسیه، تلاش دیگری را برای کاهش صادرات نفت ایران انجام دهد.
یک منبع آگاه به این خبرگزاری گفت: «آیا میتوان همزمان دو ائتلاف تحریمی ایجاد کرد؟ این کار دشواری است.»
این منبع آگاه افزود ایران حدود نیمی از حجم نفت قابل فروش در صورت لغو تحریمهای آمریکا را همین حالا دارد میفروشد و به دلیل افزایش قیمت، همان درآمد را به دست میآورد، بنابراین در حالی که جمهوری اسلامی از مزایای نفتی برخوردار است، چرا باید «امتیاز دردناک» بدهد؟
چند روز پیش، والاستریت ژورنال گزارش داد میزان صادرات نفت ایران در سه ماهه نخست سال جاری میلادی بیش از هر کشور دیگر خاورمیانه رشد داشت و به بالاترین سطح از زمان خروج آمریکا از برجام رسید.