ابراز نگرانی اسرائیل از مفاد توافق احتمالی در وین همزمان با اظهارات مدیرکل آژانس

همزمان با ابراز نگرانی نخست وزیر اسرائیل درباره جزییات توافق احتمالی جدید با تهران برای احیای برجام، صدراعظم آلمان گفت که مذاکرات وین باید سریع به نتیجه برسد و نمی‌تواند بیش از این به تعویق بیفتد.

نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل روز چهارشنبه ۱۱ اسفند در یک نشست مطبوعاتی با صدراعظم آلمان که به اسرائیل سفر کرده گفت که این کشور مذاکرات وین را با نگرانی دنبال می کند.

به گفته بنت، توافقی که در آن به ایران اجازه نصب سانتریفیوژ در مقیاس وسیع در چند سال را بدهد برای اسرائیل قابل قبول نیست و این کشور اجازه نخواهد داد ایران سلاح اتمی داشته باشد.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز گفت که این کشور نگرانی‌های امنیتی اسرائیل را جدی می‌گیرد. او تاکید کرد که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی باید مذاکرات در وین سریعا به نتیجه برسد و بیش از این به تاخیر نیفتد.

صدراعظم آلمان ۳۰ بهمن نیز در کنفرانس امنیتی مونیخ گفته بود ایران اتمی قابل پذیرش نیست و امنیت اسرائیل قابل مذاکره نیست.

آن کلر لژاندر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز روز دوشنبه تاکید کرده بود: «واقعا فوریت حیاتی برای پایان دادن به مذاکرات در این هفته وجود دارد.»

طبق اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، مقامات جمهوری اسلامی خواستار مداخله کشورهای غربی برای مختومه شدن پرونده سایت‌هایی شدند که ذرات اورانیوم در آنها یافت شده است.

به گفته منابع نزدیک به مذاکرات وین، طرف‌های غربی به تیم ایران گوشزد کرده‌اند که آژانس نهادی مستقل است و آنها نمی‌توانند در اموری که تضمین‌کننده عدم اشاعه اتمی است مداخله کنند.

در همین حال رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت خوشبین است که امکان رسیدن به نتیجه‌ بر سر فعالیت‌های هسته‌ای گذشته ایران بدون اینکه وابسته یا تحت‌ تاثیر مذاکرات احیای برجام باشد، وجود دارد.

گروسی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه برای بستن سریع پرونده فعالیت‌های گذشته ایران به چه چیزی نیاز دارد گفت: «اینکه ایران با من همکاری کند.»

مدیرکل آژانس تاکید کرد آژانس پروسه‌ای را که به دلیل ضرورت روشن‌ شدن برخی موقعیت‌ها در ایران آغاز شده، به دلایل سیاسی رها نمی‌کند. او تاکید کرد: «من به عنوان مدیرکل آژانس چنین‌کاری نمی‌کنم.»

او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا قصد دارد به ایران سفر کند، گفت همه چیز ممکن است.

پیش از این مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار بازدید از یک مکان در اطراف شهرضای اصفهان و یک مکان در نزدیکی تهران است.

بنابر گمانی‌زنی‌ها، یکی از این دو محل منطقه‌ای در تورقوزآباد در جنوب تهران است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل، سال ۹۷ در نشست سازمان ملل از آن سخن گفت.

ایران اینترنشنال روز هفتم اسفند در خبری اختصاصی اعلام کرده بود که مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار لغو همه تحریم‌ها، ارائه ضمانت‌های معتبر و مختومه شدن پرونده اماکن هسته‌ای اعلام نشده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شده‌اند.

یک روز پس از این گزارش نیز سخنگوی وزارت خارجه ایران خواستار مختومه شدن پرونده اماکن هسته‌ای اعلام نشده به آژانس شد و احمد علی‌بیگی، نماینده مجلس، به نقل از رییس مجلس، دادن تضمین اقتصادی را یکی از خواسته‌های ایران ذکر کرد.