اصغر فرهادی به مقام بنیاد متعلق به سپاه: از شما بیزارم
اصغر فرهادی، کارگردان ایرانی برنده جایزه اسکار، در واکنش به اظهارات اخیر یک مقام بنیاد متعلق به سپاه پاسداران گفت: «خیلی صریح و روشن بگویم: من از شما بیزارم!». او اضافه کرد که مشکلی با لغو تصمیم معرفی فیلم جدیدش به اسکار ندارد.
فرهادی روز سهشنبه ۲۵ آبان در یادداشتی در حساب اینستاگرام خود به اظهارات داوود مرادیان، مدیر گروه مستند بنیاد روایت فتح واکنش نشان داد که با ستایش از «تیزهوشی» فرهادی، محمد رسولاف دیگر کارگردان ایرانی را همدست داعش خوانده و گفته بود: «آقای اصغر فرهادی فیلمساز تیزهوشی است که هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را.»
فرهادی نوشت: «چگونه من را فریبکارانه منتسب به حکومتی میکنید که رسانههای تندرویش از هیچ تلاشی برای تخریب و حاشیهسازی و انگ زدن به من در سالهای قبل فروگذار نکردهاند.»
او با اشاره به اعتراضات دیماه ۹۶ و آبان ۹۸، »فاجعه تلخ و نابخشودنی مسافران کشته شده هواپیمای اوکراینی، تبعیضهای ظالمانه بر زنان و دختران و بردن کشور به مسلخ کرونا» اضافه کرد پیشتر نظرش را درباره «مصائبی» که جمهوری اسلامی موجبش شده، گفته و نوشتهها و گفتههایش در این باره موجود است.
فرهادی همچنین به جلب پاسپورتش و جلسات بازجویی در فرودگاه اشاره کرد و ادامه داد: «چگونه من را منتسب به حکومتی میکنید که بارها پیغام فرستاده: بهتر است فرهادی به ایران بازنگردد؟»
روز دوشنبه، مرادیان درباره فرهادی به خبرگزاری مهر گفت: «اصغر فرهادی با هر آنکه دوست داشته است فالوده خورده و میخورد.»
فرهادی در واکنش به این اظهارات، ادامه داد: «من نه هیچگاه کوچکترین قرابتی با منش و تفکر واپسگرای شما داشتهام و نه سر سوزنی به گزافهگوییهایتان در پوشش حمایت و تعریف و تمجید نیاز دارم. شما كه سالها براى فرار از پذيرش مسئوليت خود سعى در جا انداختن واژه «سياهنمايى» در كنار تکتک فيلمهای من كرديد و شگفت كه در سوى مقابلتان همين تلاش براى متهم كردن من به سفيدنمايى در جريان است!»
مقام بنیاد روایت فتح همچنین در گفتوگویش با خبرگزاری مهر، در مقابل انتقاد محمد رسولاف کارگردان منتقد جمهوری اسلامی از فرهادی را رد کرد و با حمله به رسولاف گفت: «به وضوح دست رسولاف با ریگی [رهبر پیشین گروه جندالله در سیستان و بلوچستان] داعش در یک سفره است.»
پیشتر رسولاف در واکنش به سخنان فرهادی در جشنواره کن درباره ملاک نبودن سابقه همکاری بازیگران فیلم جدیدش با وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در توییتی نوشت: «با استدلال شما آیشمن هم فقط یک سرباز بود که میکوشید وظیفهاش را به خوبی انجام دهد.»
امیر جدیدی که در فیلم «قهرمان» فرهادی بازی کرده، پیشتر در فیلم «روز صفر» بازی کرده بود که داستان چگونگی دستگیری عبدالمالک ریگی توسط وزارت اطلاعات است.
فیلم «قهرمان» به تازگی به عنوان نماینده سینمای ایران در اسکار ۲۰۲۲ انتخاب و معرفی شده است.
اما فرهادی خطاب به مرادیان نوشت: «اگر معرفی فیلم من از سوی ایران برای مراسم اسکار شما را به این نتیجه رسانده که من زیر سایه پرچم شما هستم، صراحتا اعلام میکنم که هیچ مشکلی با لغو این تصمیم ندارم.»
او با ابراز تاسف از این که تلاشش برای «ماندن در ایران، ساخت فیلم در ایران و نمایش آن در ایران، این تعبیر را با خود همراه دارد که او در حال یک بازی دوسویه است»، وعده داد که به زودی سعی خواهد کرد «درباره حواشی دیگر» نیز «با صراحت» صحبت کند.
در پی انتشار این یادداشت اینستاگرامی فرهادی، داوود مرادیان در واکنش به اظهارات او در یادداشتی که در وبسایت «کافه سینما» منتشر شده، نوشت در سریالسازی در صداوسیما نه فقط به روی فرهادی باز بوده که «دولنگه دیگرشان هم برای همسر محترم ایشان باز شده بود».
دو ماه پیش، فرهادی در انتقاد از وضعیت موجود در ایران و با اشاره به شیوه مدیریت کرونا از «خشم» مردم گفت و افزود حس میشود «سیستم» در ایران «هیچ تصمیمی برای تغییر و بهبود زندگی مردم ندارد.»
او در گفتوگو با نشریه هالیوود ریپورتر با اشاره به ممنوعیت واردات واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران گفت مردم ایران «هرگز این را نخواهند بخشید».
اصغر فرهادی با فیلم «قهرمان» در آخرین دوره جشنواره فیلم کن برنده «جایزه بزرگ» این جشنواره معتبر شد.
او در مراسم اختتامیه هفتاد و چهارمین دوره جشنواره فیلم کن، هنگام دریافت جایزه گفت سعی کرده در فیلمهایش همواره گوشهای از مشکلات ایران را نشان دهد و امید دارد که با تمام فشارها و سختیها بتواند دوباره فیلم بسازد چرا که تنها راه آزادی مردم کشورش آگاهیرسانی است.
با این حال اظهارات او درباره نگاهش به بازیگری جنجالبرانگیز شد و همچنین این کارگردان ایرانی به سکوت در برابر اعتراضات اخیر در ایران متهم شد و مورد انتقاد گسترده قرار گرفت.
فرهادی در پاسخ به خبرنگار ایران اینترنشنال که پرسید آیا ممکن است روزی درباره کشتهشدگان اعتراضها به بیآبی و تشنگی در خوزستان فیلمی بسازد، گفت: «با شرایط حاضر قطعا نمیشود. رفتن سراغ این موضوعات نیاز به فضای باز دارد.»