• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

رویترز: امپراتوری تجاری سپاه پاسداران در صورت لغو تحریم‌ها سود بزرگی خواهد برد

۳۰ خرداد ۱۴۰۵، ۰۴:۳۱ (‎+۱ گرینویچ)

خبرگزاری رویترز در مورد یادداشت تفاهم جمهوری اسلامی و آمریکا نوشت طرح‌های اولیه توافق بین واشینگتن و تهران برای پایان دادن به جنگ، حاوی یک پارادوکس گزنده است: اقدام برای ترغیب ایران به پایبندی، ممکن است سپاه پاسداران را تقویت کند.

رویترز در گزارشی که جمعه ۲۹ خرداد منتشر شد، نوشت در حالی که تهران و واشینگتن خود را برای مذاکرات درباره توافقی آماده می‌کنند که می‌تواند به پایان جنگ منجر شود و راه را برای آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی‌های ایران و بازگشت سرمایه‌گذاری خارجی به اقتصاد این کشور باز کند، سپاه پاسداران در موقعیتی قرار گرفته است که احتمالاً یکی از بزرگ‌ترین برندگان این توافق خواهد بود.

این خبرگزاری یادآور شد که ایالات متحده و متحدان غربی‌اش سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی می‌دانند. با این حال، چهار منبع ارشد ایرانی به رویترز گفته‌اند که سپاه، بیش از هر نهاد دیگری، در موقعیتی قرار دارد که از لغو تحریم‌ها، ازسرگیری صادرات نفت و ورود سرمایه‌گذاری خارجی بیشترین منفعت مالی را ببرد.

به نوشته رویترز، همین جایگاه اقتصادی سپاه می‌تواند به یکی از موانع اصلی اجرای توافق تبدیل شود. این خبرگزاری می‌نویسد نفوذ گسترده سپاه در اقتصاد ایران به اندازه‌ای است که باقی ماندن آن در فهرست سازمان‌های تروریستی، تلاش‌ها برای احیای اقتصاد و رفع تحریم‌ها را به‌شدت پیچیده خواهد کرد.

سپاه پاسداران امپراتوری تجاری بزرگی دارد

رویترز در ادامه به گسترش نفوذ اقتصادی و سیاسی سپاه پاسداران پرداخت و نوشت این نهاد که به فرمان روح‌الله خمینی تاسیس شد، در دوران رهبری علی خامنه‌ای به یک قدرت اقتصادی و امنیتی بزرگ تبدیل شد و علاوه بر ایفای نقش محوری در سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی، مسئولیت سرکوب مخالفان داخلی را نیز بر عهده گرفت.

به گزارش این خبرگزاری، از زمان آغاز جنگ در نهم اسفند، سپاه پاسداران نفوذ خود را در ساختار قدرت ایران بیش از پیش افزایش داده و در روند انتقال رهبری به مجتبی خامنه‌ای نیز نقش مؤثری ایفا کرده است. یکی از منابع ارشد ایرانی به رویترز گفت: «سپاه برنده واقعی جنگ است.» به گفته او، این نهاد با تضمین بقای نظام جمهوری اسلامی، اکنون در بهترین موقعیت برای بهره‌برداری از هرگونه لغو تحریم قرار دارد؛ زیرا طی دهه‌های گذشته مسئولیت بخش عمده عملیات دور زدن تحریم‌های ایران را بر عهده داشته است.

رویترز نوشت سخنگوی سپاه پاسداران از اظهارنظر درباره این گزارش خودداری کرده است.

این گزارش با اشاره به برخی مفاد یادداشت تفاهم ایران و آمریکا، از جمله معافیت‌های مربوط به صادرات نفت، آزادسازی دارایی‌ها و دسترسی ایران به صندوق ۳۰۰ میلیارد دلاری بازسازی، به نقل از یکی دیگر از منابع ارشد ایرانی نوشت سپاه هم‌اکنون شبکه‌ای چند میلیارد دلاری از فعالیت‌های نفتی، کشتیرانی، بازرگانی و پروژه‌های عمرانی را در اختیار دارد و هرگونه رونق اقتصادی، دامنه این فعالیت‌ها را بیش از پیش گسترش خواهد داد.

رویترز همچنین به نقش قرارگاه خاتم‌الانبیا، بازوی مهندسی سپاه، اشاره کرد و نوشت این مجموعه بر صدها شرکت فعال در پروژه‌های بزرگ زیرساختی، انرژی، مخابرات، خودروسازی، گردشگری و لجستیک نظارت دارد و یکی از بازیگران اصلی اقتصاد ایران به شمار می‌رود.

این خبرگزاری افزود کاخ سفید به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این موضوع پاسخی نداده است.

سپاه پاسداران از توافق موقت سود خواهد برد

به نوشته رویترز، حتی اگر توافق موقت اجرایی شود، سپاه پاسداران همچنان از موقعیت ممتاز خود در اقتصاد ایران بهره خواهد برد. بر اساس قوانین سرمایه‌گذاری ایران، شرکت‌های خارجی برای فعالیت در کشور باید با شرکت‌های داخلی همکاری کنند و از آنجا که شمار زیادی از این شرکت‌ها به سپاه وابسته هستند، این نهاد عملاً به دروازه ورود سرمایه‌گذاران خارجی به سودآورترین بخش‌های اقتصاد ایران تبدیل خواهد شد.

رویترز هشدار داد این وضعیت می‌تواند شرکت‌های غربی را، حتی بدون همکاری مستقیم با سپاه، در معرض خطر نقض تحریم‌های باقی‌مانده علیه این نهاد قرار دهد. جرمی پنر، بازرس پیشین تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا و شریک کنونی شرکت حقوقی «هیوز هابارد و رید»، به رویترز گفت: «سپاه تمام رشته‌های پشت‌پرده صنعت نفت ایران را در اختیار دارد و نمی‌توان پیامدهای حقوقی تجارت با این شبکه را نادیده گرفت.» او افزود حتی اگر صادرات نفت ایران طبق توافق موقت مجاز باشد، حضور سپاه در پشت صحنه همچنان شرکت‌های آمریکایی را با خطرهای حقوقی مواجه می‌کند.

رویترز همچنین یادآور شد قانون «عدالت علیه حامیان تروریسم» آمریکا که در سال ۲۰۱۶ تصویب شد، به قربانیان حملات تروریستی اجازه می‌دهد از شرکت‌های آمریکایی که به نهادهای متهم به تروریسم، از جمله سپاه پاسداران، کمک کرده‌اند، شکایت کنند.

در عین حال، منابع ایرانی به رویترز گفتند اگر مذاکرات به توافقی جامع منجر نشود و تحریم‌ها پابرجا بماند، سپاه همچنان از معافیت‌های موقت صادرات نفت سود خواهد برد و به دلیل تجربه گسترده در دور زدن تحریم‌ها، کنترل خود بر اقتصاد ایران را حفظ خواهد کرد. به گفته آنها، سپاه طی سال‌های گذشته شبکه‌ای از واسطه‌ها، شرکت‌های صوری و مسیرهای غیررسمی برای صادرات نفت، حمل‌ونقل و تجارت ایجاد کرده است.

با این حال، یکی دیگر از منابع ارشد ایرانی به رویترز گفت سیاست «فشار حداکثری» که ترامپ پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ آغاز کرد و در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود نیز آن را تشدید کرد، فعالیت این شبکه‌ها را دشوارتر کرده است. او گفت این اقدامات «راه‌های دور زدن تحریم‌ها را محدود و هزینه اداره شبکه‌های غیررسمی را به‌طور قابل توجهی افزایش داده است.»

Banner

پربازدیدترین‌ها

جزییات اختصاصی ایران‌اینترنشنال از دیدار پزشکیان با مجتبی خامنه‌ای در صندلی عقب یک خودرو
۱

جزییات اختصاصی ایران‌اینترنشنال از دیدار پزشکیان با مجتبی خامنه‌ای در صندلی عقب یک خودرو

۲

محمد باقر خرازی: مجتبی خامنه‌ای هشدار داده که دفعه بعد استعفای پزشکیان را خواهد پذیرفت

۳
تحلیل

خیابان سنایی؛ تولد جغرافیای مشترک در مبارزه با حجاب اجباری

۴
روایت شما

شهروندان: آقای ترامپ فریب این شیادان کودک‌کش را نخور

۵

پول‌های آغشته به خون؛ شبکه هزارتوی پول‌شویی سپاه پاسداران

انتخاب سردبیر

  • رسایی خواستار اعلام استعفای پزشکیان برای راستی‌آزمایی موافقت خامنه‌ای با آن شد

    رسایی خواستار اعلام استعفای پزشکیان برای راستی‌آزمایی موافقت خامنه‌ای با آن شد

  • حوثی‌ها و شبه‌نظامیان عراقی همسو با جمهوری اسلامی پایگاه مشترک حمله به اسرائیل می‌سازند

    حوثی‌ها و شبه‌نظامیان عراقی همسو با جمهوری اسلامی پایگاه مشترک حمله به اسرائیل می‌سازند

  • جمهوری اسلامی امید بهزاد و پوریا صفوت، زندانیان سیاسی، را به اتهام «جاسوسی» اعدام کرد

    جمهوری اسلامی امید بهزاد و پوریا صفوت، زندانیان سیاسی، را به اتهام «جاسوسی» اعدام کرد

  • پول‌های آغشته به خون؛ شبکه هزارتوی پول‌شویی سپاه پاسداران

    پول‌های آغشته به خون؛ شبکه هزارتوی پول‌شویی سپاه پاسداران

  • وال‌استریت ژورنال: امارات از آمریکا خواست رویکرد سخت‌گیرانه‌تری علیه تهران در پیش گیرد

    وال‌استریت ژورنال: امارات از آمریکا خواست رویکرد سخت‌گیرانه‌تری علیه تهران در پیش گیرد

  • فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا: وارد پروژه‌های زیر ۵۰۰ میلیارد تومان نمی‌شویم

    فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا: وارد پروژه‌های زیر ۵۰۰ میلیارد تومان نمی‌شویم

•
•
•

مطالب بیشتر

مردم جشن می‌گیرند، حکومت پلمب می‌کند؛ ممنوعیت شادی از قهوه‌پارتی تا برند پوشاک

۲۴ مهر ۱۴۰۴، ۰۸:۰۹ (‎+۱ گرینویچ)
•
مریم مقدم
100%

جمهوری اسلامی در اقدامی تازه صفحه اینستاگرام برند پوشاک «جین وست» را در پی برگزاری جشنی مختلط، از دسترس خارج و یکی از شعبه‌های آن را در تهران پلمب کرد. چند کافه‌‌دار و شهروند به ایران‌اینترنشنال گفتند حکومت با سیاست پلمب درصدد کنترل شهروندان، اعمال فشار بر آنان و انتقام‌گیری است.

برخی رسانه‌ها در ایران گزارش دادند فروشگاه جین‌وست در خیابان فرشته تهران، شنبه ۱۹ مهر و پس از برگزاری جشنی در ۱۸ مهر و انتشار ویدیوهای آن، به‌دست نیروی انتظامی پلمب شد.

وب‌سایت خبری «آسیانیوز ایران» با اشاره به این اقدام نوشت که به نظر می‌رسد این برخورد، صرفا یک واکنش مقطعی نیست، بلکه بخشی از یک کارزار بزرگ‌تر برای «کنترل بیشتر بر فضای اجتماعی، مقابله با نمایش ثروت و اجرای سختگیرانه‌تر قوانین» است.

بسیاری از کسب‌وکارها نگران تاثیر این سیاست‌ تازه بر معیشت، سلامت روان شهروندان و زندگی اجتماعی آنها هستند.

فشار اقتصادی حکومت بر مردم و استفاده از آنها برای سرکوب

در هفته‌های اخیر فشار حکومت بر کسب‌وکارها و شهروندان به دلیل سرپیچی از قانون حجاب اجباری، رقص و سرو مشروبات الکلی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. از جمله، در پی انتشار ویدیوهایی از برگزاری جشنی در جزیره کیش با عنوان «قهوه‌پارتی» در رسانه‌های اجتماعی، دادستان عمومی و انقلاب کیش، از تشکیل پرونده و بازداشت برگزارکنندگان آن خبر داد.

یکی از زنان کافه‌داری که تجربه برخورد عوامل انتظامی با چنین جشن‌هایی را دارد به ایران‌اینترنشنال گفت شاهد بوده که مقامات در بعضی موارد از افراد بازداشت‌‌شده - بدون توجه به موقعیت مالی‌شان - وثیقه چند میلیاردی دریافت کرده و آنها را از کار کردن منع کرده‌اند.

او افزود بر اساس مشاهداتش بر این باور است که حساسیت بیشتری روی تجمعات تفریحی با حضور جوان‌ها و نسل زد وجود دارد و نیروهای امنیتی با چنین رویدادهایی خشن‌تر برخورد می‌کنند.

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره چنین جشن‌هایی را «برخلاف شئونات اسلامی» و «هنجارشکنی» توصیف کرده و به نظر می‌رسد نگران الگوبرداری کسب‌وکارها از یکدیگر در این زمینه‌اند.

در ماه‌های اخیر ویدیوهایی از صاحبان چندین کافه در دزفول و قم در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده که در آن در سخنانی شبیه به اعتراف اجباری یا به دلیل برگزاری جشن همراه با رقص و موسیقی، از مسئولان عذرخواهی و ابراز ندامت می‌کنند یا از مشتریان خود می‌خواهند برای جلوگیری از پلمب شدن، حجاب را رعایت کنند.

کارمند یک کافه در تهران به ایران‌اینترنشنال گفت مقام‌های جمهوری اسلامی تلاش می‌کنند با فشار بر صاحبان کسب‌وکارها و تهدید به برخورد و پلمب اماکن، مردم را در برابر هم قرار دهند و از آنها به عنوان وسیله‌ای برای سرکوب و سانسور خودشان و زنان استفاده کنند.

پلمب به مثابه ابزار فشار سیاسی

از طرف دیگر، شواهد و گزارش‌های رسیده حاکی است حکومت از بستن کسب‌وکارها برای انتقام‌گیری از مخالفانش هم استفاده می‌کند.

اطلاعات و گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند دست‌کم در دو مورد، کسب‌وکار شهروندان به دلیل فعالیت سیاسی خود آنها یا نزدیکانشان و با هدف اعمال فشار بر افراد، به دستور نهادهای حکومتی در تهران پلمب شده‌اند.

این برخورد در گذشته هم سابقه داشته و به عنوان مثال در آذر ۱۴۰۱ و همزمان با اعتراضات سراسری در خیزش «زن، زندگی، آزادی»، اداره اماکن برای توقف اعتصاب در شهرهای مختلف کردستان و نیز در ایلام و کرمانشاه، مغازه کسبه‌ای را که در اعتصاب شرکت کرده بودند، پلمب کردند.

کارمند یک کافه در مشهد به ایران‌اینترنشنال گفت حکومت فکر می‌کند با پلمب و بازداشت، باقی رستوران‌ها و کافه‌ها را «از برگزاری ایونت» بازمی‌دارد اما تعداد این رخدادها روز به روز بیشتر می‌شود و در نهایت حتی پلمب هم کارگر نیست و مراسم بسیاری از چشمش در می‌رود.

او افزود: «غول از چراغ جادو بیرون آمده و دیگر به آن برنمی‎‌گردد.»

  • افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

    افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

مردم چه می‌گویند؟

رسانه‎‌های اجتماعی از جمله ایکس و اینستاگرام سرشار از روایت شهروندان از پلمب شدن کسب‌وکارها و فشار اجتماعی بر زنان برای حجاب اجباری‌اند.

گروهی از زنان با اشاره به پلمب کافه و رستوران‌ها و جریمه‌های موجود، بر این باورند تنها زمانی می‌توان گفت حجاب اجباری در ایران برچیده شده که زنان بتوانند آزادانه با پوشش دلخواه خود در مدرسه، دانشگاه، محل کار و اماکن دولتی حاضر شوند و مدارک هویتی بدون حجاب اجباری داشته باشند.

برخی دیگر از زنان هم با اشاره به فشار موجود بر آنها در محل کار برای حجاب اجباری، می‌گویند حجاب آزاد نشده، بلکه حکومت به‌دلیل شجاعت زن‌ها در سرپیچی از قانون حجاب اجباری و همچنین ترس از اعتراضات مردم به‌خاطر فشارهای اجتماعی و شرایط سخت معیشتی، مستاصل شده است.

در کشوری با فرهنگ طولانی قهوه‌‌خانه‌داری در کنار نبود فضاهای تفریحی کافی و آزادی‌های اجتماعی، کافه‌ها جزو معدود مکان‌های مورد علاقه جوان‌ها برای جمع شدن و تنفس‌اند.

فشار بر کافه‌ها و رستوران‌ها بر سر حجاب و بگیر و ببند زنان، ممکن است باعث جرقه خوردن دور جدید اعتراضات ضدحکومتی در ایران بشود.