• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo
تحلیل

نگرانی، سنجش فرصت‌ها و انتظار؛ واکنش محتاطانه کشورهای خاورمیانه به اعتراضات ایران

۱۳ دی ۱۴۰۴، ۰۷:۲۱ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۱:۲۵ (‎+۰ گرینویچ)

هم‌زمان با ادامه اعتراضات ضدحکومتی در ایران، دولت‌های خاورمیانه واکنش علنی محدودی نشان داده‌ و با توجه به نقش جمهوری اسلامی در معادلات امنیتی و سیاسی منطقه، تحولات ایران را با نگرانی یا محاسبه فرصت‌های احتمالی دنبال می‌کنند.

دویچه‌وله جمعه ۱۲ دی گزارش داد اعتراضات اخیر در ایران که با مطالبات اقتصادی آغاز شد و اکنون به مطالبه تغییر حکومت گسترش یافته، توجه بازیگران منطقه‌ای را به خود جلب کرده است.

بر اساس این گزارش، هرچند اعتراضات کنونی از نظر دامنه کوچک‌تر از خیزش «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ ارزیابی می‌شود، اما با توجه به نفوذ ایران در کشورهای مختلف منطقه، پیامدهای آن می‌تواند فراتر از مرزهای ایران باشد.

عربستان سعودی و امارات؛ رقابت مدیریت‌شده برای ثبات

عربستان سعودی و امارات متحده عربی که تا چند سال پیش ایران را رقیب ژئوپولیتیک خود می‌دانستند، اکنون ثبات منطقه‌ای را اولویت می‌دانند.

روابط تهران و ریاض که در سال ۲۰۱۶ قطع شده بود، در سال ۲۰۲۳ با میانجی‌گری چین و در چارچوب «توافق پکن» از سر گرفته شد.

به گفته تحلیلگران، ریاض نگران است که بی‌ثباتی در ایران به آشفتگی گسترده‌تر در منطقه منجر شود و بر برنامه‌های اقتصادی این کشور اثر بگذارد.

امارات نیز با وجود اختلاف‌های سیاسی، همچنان یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران باقی مانده و در سال ۲۰۲۲ روابط دیپلماتیک خود با تهران را احیا کرد.

عراق؛ نگرانی از بی‌ثباتی داخلی

عراق که مرزی طولانی با ایران دارد، طی دو دهه گذشته به شدت تحت تاثیر نفوذ سیاسی و نظامی ایران بوده است.

جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی موسوم به «حشد شعبی» حمایت می‌کند؛ گروه‌هایی که بخشی از ساختار رسمی امنیتی عراق محسوب می‌شوند و در عین حال، برخی از آن‌ها وفاداری ایدئولوژیک و عملی به تهران دارند.

دویچه‌وله نوشت هرگونه تضعیف جمهوری اسلامی می‌تواند موازنه قدرت در داخل عراق را تحت تاثیر قرار دهد.

لبنان؛ پیوندهای پیچیده با حزب‌الله

تهران از طریق حمایت از حزب‌الله، نقشی کلیدی در سیاست و امنیت لبنان دارد و حزب‌الله علاوه بر توان نظامی، شبکه گسترده اجتماعی و سیاسی در لبنان ایجاد کرده است.

با این حال، پس از آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل در اواخر سال ۲۰۲۴ و تلاش آمریکا و اسرائیل برای خلع سلاح حزب‌الله، روابط تهران و بیروت وارد مرحله‌ای حساس شده است.

بدین ترتیب، تحولات ایران می‌تواند به‌طور مستقیم بر آینده حزب‌الله و جایگاه آن در لبنان اثر بگذارد.

سوریه؛ از متحد استراتژیک تا رابطه‌ای مشروط

طی بیش از یک دهه جنگ داخلی در سوریه، جمهوری اسلامی از بشار اسد، رییس‌جمهوری مخلوع این کشور، حمایت نظامی و مالی کرد. از این رو، حکومت جدید که پس از سقوط اسد روی کار آمده، نگاه مثبتی به تهران ندارد.

با این حال، مقام‌های سوری گفته‌اند در صورت عدم مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی این کشور، امکان برقراری روابط در آینده را رد نمی‌کنند.

اسرائیل؛ فرصتی برای تضعیف جمهوری اسلامی

اسرائیل تحولات ایران را فرصتی بالقوه برای تضعیف جمهوری اسلامی به‌عنوان رقیب اصلی خود می‌بیند.

به گفته ناظران، فشارهای داخلی در اسرائیل ممکن است دولت بنیامین نتانیاهو را به استفاده از این شرایط برای افزایش فشار بر تهران سوق دهد.

این در حالی است که در روزهای اخیر، گزارش‌هایی از مذاکرات نتانیاهو و دونالد ترامپ درباره حمله مجدد به ایران منتشر شده است.

اردن؛ موازنه میان تهران، واشینگتن و تل‌آویو

اردن در موقعیتی پیچیده قرار دارد؛ این کشور از یک سو متحد امنیتی آمریکا و دارای پیمان صلح با اسرائیل است و از سوی دیگر کوشیده تنش با جمهوری اسلامی را کاهش دهد.

با این حال، روابط اردن و ایران همچنان شکننده توصیف می‌شود و پیشرفت ملموسی در نزدیکی سیاسی میان امان و تهران دیده نشده است.

Banner
Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

میترا حجازی‌پور قهرمان بلیتس زنان فرانسه شد
۱

میترا حجازی‌پور قهرمان بلیتس زنان فرانسه شد

۲

نیویورک‌تایمز: ترامپ در آخرین لحظات حمله آمریکا به مواضع حوثی‌ها را متوقف کرد

۳
اختصاصی

مقام عراقی: در پی فشارهای آمریکا، عراق تنها مسیر ایران برای دسترسی به دلار شده است

۴
اختصاصی

هواپیمایی ترکیش همه پروازهای خود به ایران را دست‌کم تا مارس ۲۰۲۷ تعلیق کرد

۵

فرانسه در واکنش به پلمب مرکز آموزش زبانش در تهران، سفیر جمهوری اسلامی را احضار می‌کند

انتخاب سردبیر

  • چرا تایوان برای چین مساله‌ای راهبردی و حیاتی است؟

    چرا تایوان برای چین مساله‌ای راهبردی و حیاتی است؟

  • با اضافه شدن ۲ زندان دیگر، «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» به ۶۴ زندان گسترش یافت

    با اضافه شدن ۲ زندان دیگر، «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» به ۶۴ زندان گسترش یافت

  • جاسوسی با مشکل جنسی؛ روایتی از تصفیه خونین جمهوری اسلامی با نیروهای چپ

    جاسوسی با مشکل جنسی؛ روایتی از تصفیه خونین جمهوری اسلامی با نیروهای چپ

  • علی زارعی، آسیب‌دیده چشمی و زندانی سیاسی محکوم به اعدام، به سلول انفرادی منتقل شد

    علی زارعی، آسیب‌دیده چشمی و زندانی سیاسی محکوم به اعدام، به سلول انفرادی منتقل شد

  • صدای خیابان، سایه زندان؛ نظارت بر رپرها در ایران

    صدای خیابان، سایه زندان؛ نظارت بر رپرها در ایران

  • رییس شورای عالی قضایی عراق: ۴ گروه مسلح وابسته به ایران با تحویل سلاح‌ موافقت کردند

    رییس شورای عالی قضایی عراق: ۴ گروه مسلح وابسته به ایران با تحویل سلاح‌ موافقت کردند

  • «آماده باش کامل» در پیام حمایت ترامپ از معترضان ایران به چه معناست؟

    «آماده باش کامل» در پیام حمایت ترامپ از معترضان ایران به چه معناست؟

  • بازتاب اعتراضات سراسری در رسانه‌های جهان؛ از تهدید ترامپ تا چشم‌انداز بقای حکومت

    بازتاب اعتراضات سراسری در رسانه‌های جهان؛ از تهدید ترامپ تا چشم‌انداز بقای حکومت