• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

سوری‌ها انتخاباتی «غیرمستقیم» برای تشکیل مجمع قانون‌گذاری را تجربه می‌کنند

۱۳ مهر ۱۴۰۴، ۰۴:۱۰ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۶:۲۰ (‎+۱ گرینویچ)

تشکیل مجمع قانون‌گذاری جدید در سوریه قرار است قدرت احمد الشَرَع، رئیس‌جمهوری موقت این کشور را تثبیت کند؛ همان فرمانده‌ای که نیروهایش با رهبری یک ائتلاف شورشی در دسامبر گذشته توانستند پس از بیش از ۱۳ سال جنگ داخلی و پنج دهه حاکمیت خانوادگی اسد، بشار اسد را از قدرت برکنار کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از کمیته برگزاری، بیش از ۱۵۰۰ نامزد در این انتخابات شرکت کرده‌اند که تنها ۱۴ درصد آنان زن هستند. این مجمع ۲۱۰ کرسی دارد و برای مدت ۳۰ ماه با قابلیت تمدید فعالیت خواهد کرد. از این میان، ۷۰ نماینده را خود شَرَع منصوب می‌کند و دو‌سوم دیگر توسط کمیته‌های محلی انتخاب می‌شوند که آن‌ها نیز از سوی کمیسیون انتخاباتی منصوب شده توسط شَرَع تعیین شده‌اند.

با این حال، استان سویدا در جنوب سوریه، که اکثریت آن دروزی هستند و در ماه ژوئیه شاهد خشونت‌های فرقه‌ای بود، و نیز مناطق کردنشین شمال شرق کشور از روند انتخابات کنار گذاشته شده‌اند، زیرا خارج از کنترل دمشق هستند. به همین دلیل ۳۲ کرسی مربوط به این مناطق خالی خواهد ماند.

«لوئی العرفی»، کارمند بازنشسته ۷۷ ساله در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه در یک کافه دمشق گفت: «من از دولت حمایت می‌کنم و آماده‌ام از آن دفاع کنم، اما این انتخابات واقعی نیست. این فقط یک ضرورت در مرحله گذار است، اما ما خواهان انتخابات مستقیم هستیم.»

مقام‌های جدید سوریه پس از در دست گرفتن قدرت، مجلس سابق را که نقش تاییدکننده تصمیمات حکومت را داشت، منحل کردند. بر اساس قانون اساسی موقت اعلام‌شده در ماه مارس، پارلمان جدید وظایف قانون‌گذاری را بر عهده خواهد داشت تا زمان تصویب قانون اساسی دائمی و برگزاری انتخابات سراسری.

شَرَع گفته است برگزاری انتخابات مستقیم در حال حاضر ممکن نیست، زیرا میلیون‌ها سوری به دلیل جنگ داخلی، مهاجرت یا آوارگی داخلی فاقد مدارک شناسایی معتبر هستند.

حدود ۶ هزار نفر در فرآیند انتخاب روز یکشنبه شرکت دارند و نتایج اولیه قرار است پس از پایان رأی‌گیری اعلام و فهرست نهایی نام‌ها روز دوشنبه منتشر شود. بر اساس مقررات، نامزدها نباید از «حامیان رژیم سابق» باشند یا از تجزیه‌طلبی حمایت کنند.

در میان نامزدها، هنری حمرا، شهروند سوری-آمریکایی و نخستین نامزد یهودی از دهه ۱۹۴۰ نیز حضور دارد.

گروه‌های حقوق بشری از این روند انتقاد کرده‌اند و گفته‌اند که این سازوکار، قدرت را کاملاً در دستان شَرَع متمرکز می‌کند و نمایندگی واقعی اقلیت‌های قومی و مذهبی سوریه را نادیده می‌گیرد.

بیش از دوازده سازمان غیردولتی در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که این روند به شَرَع اجازه می‌دهد «اکثریتی پارلمانی از افراد مورد اعتماد یا منصوب خود تشکیل دهد» و این امر خطر «تضعیف اصل چندصدایی سیاسی که پایه هر روند دموکراتیک واقعی است» را در پی دارد.

«بسام الاحمد»، مدیر سازمان فرانسوی «سوری‌ها برای حقیقت و عدالت»، در همین باره گفت: «می‌توانید هر نامی روی این روند بگذارید، اما نمی‌توانید آن را انتخابات بنامید.»

در نشستی در دمشق، «میسا حلوانی»، یکی از نامزدهای ۴۸ ساله، گفت: «انتقاد طبیعی است. دولت تازه به قدرت رسیده و آزادی هم برای ما تازه است.»

در شمال شرق کشور، «نیشان اسماعیل»، معلم ۴۰ ساله در مناطق تحت کنترل کردها گفت: «انتخابات می‌توانست نقطه آغاز سیاسی تازه‌ای پس از سقوط اسد باشد، اما کنار گذاشتن بسیاری از مناطق نشان می‌دهد معیارهای مشارکت سیاسی رعایت نشده است.»

مذاکرات برای ادغام نهادهای مدنی و نظامی کردها در دولت مرکزی جدید متوقف شده است، زیرا دمشق هرگونه تمرکززدایی سیاسی را رد کرده است.

در شهر دروزی‌نشین سویدا، فعال سیاسی «برهان عزام» نیز اظهار داشت: «مقام‌های جدید عملاً به حیات سیاسی در سوریه پایان داده‌اند. این روند انتخاباتی هیچ‌یک از اصول پایه دموکراسی را رعایت نمی‌کند.»

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
۱
اختصاصی

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

۲
تحلیل

حرکت روی لبه تیغ؛ تلاش پکن برای ایستادن در میانه جنگ

۳

تشدید شکاف میان آمریکا و بریتانیا در قبال ایران؛ ترامپ استارمر را به «حفاری نفتی» فراخواند

۴
تحلیل

چرا درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری عوارض تنگه هرمز یک افسانه است

۵

آمریکا شبکه‌های مرتبط با پسر علی شمخانی و حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

Banner

انتخاب سردبیر

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

  • پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

    پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

  • فرزند خاخام اعظم پیشین سوریه، نامزد انتخابات پارلمانی این کشور شد

    فرزند خاخام اعظم پیشین سوریه، نامزد انتخابات پارلمانی این کشور شد

  • نخستین انتخابات پارلمانی سوریه پس از سقوط اسد برگزار می‌شود

    نخستین انتخابات پارلمانی سوریه پس از سقوط اسد برگزار می‌شود

•
•
•

مطالب بیشتر

نخستین انتخابات پارلمانی سوریه پس از سقوط اسد برگزار می‌شود

۱۳ مهر ۱۴۰۴، ۰۰:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)

سوریه روز یکشنبه، ۱۳ مهر، شاهد برگزاری نخستین انتخابات پارلمانی خود پس از سقوط بشار اسد است؛ انتخاباتی که به‌صورت غیرمستقیم برگزار می‌شود و از سوی ناظران بین‌المللی آزمونی برای سنجش میزان شمول‌گرایی و مشروعیت نظام جدید اسلام‌گرای حاکم توصیف شده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، حدود شش هزار عضو کالج‌های انتخاباتی منطقه‌ای از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر به وقت محلی رأی خود را برای تعیین دوسوم کرسی‌های پارلمان ۲۱۰ نفره به صندوق‌ها خواهند انداخت. نتایج اولیه قرار است همان شب اعلام شود، اما مجلس جدید زمانی رسمیت خواهد یافت که رئیس‌جمهوری موقت، احمد الشرع، ۷۰ نماینده باقیمانده را مستقیماً منصوب کند.

دولت موقت سوریه می‌گوید این نظام رأی‌گیری غیرمستقیم به‌جای انتخابات عمومی به دلیل کمبود آمار دقیق جمعیتی و آوارگی میلیون‌ها سوری در طول جنگ ۱۴ ساله انتخاب شده است. در عین حال، رأی‌گیری در سه استان تحت کنترل اقلیت‌ها به دلایل امنیتی و سیاسی به تعویق افتاده و ۱۹ کرسی پارلمان خالی خواهد ماند.

کمیته‌ای منصوب از سوی الشرع، ۱۵۷۰ نامزد را برای حضور در رقابت‌ها تایید کرده است. این نامزدها طی هفته گذشته برنامه‌های خود را در نشست‌ها و مناظراتی محدود ارائه کردند. خبرنگاران رویترز گزارش دادند که فضای انتخاباتی بسیار کم‌رنگ بوده و در شهرهای بزرگ نشانی از پوستر یا تبلیغات انتخاباتی دیده نمی‌شود.

  • فرزند خاخام اعظم پیشین سوریه، نامزد انتخابات پارلمانی این کشور شد

    فرزند خاخام اعظم پیشین سوریه، نامزد انتخابات پارلمانی این کشور شد

تحلیل‌گران می‌گویند نحوه انتخاب ۷۰ نماینده منصوب‌شده از سوی الشرع نقش تعیین‌کننده‌ای در میزان مشروعیت و کارآمدی مجلس آینده خواهد داشت. به باور آنان، حضور زنان و نمایندگان اقلیت‌ها می‌تواند به تنوع مجلس بیفزاید، اما در صورت انتصاب چهره‌های نزدیک به دولت، الشرع قادر خواهد بود بدون مانع قانونی، طرح‌های خود را به تصویب برساند.

در مقابل، منتقدان داخلی این روند را «نمایشی» و «فاقد شفافیت» توصیف کرده‌اند و می‌گویند برگزاری انتخاباتی ناقص و کنترل‌شده، خطر بازتولید تمرکز قدرت در دستان رئیس‌جمهوری جدید را به همراه دارد؛ مسئله‌ای که می‌تواند آزمونی جدی برای آینده سیاسی سوریه پس از دوران اسد باشد.

فرزند خاخام اعظم پیشین سوریه، نامزد انتخابات پارلمانی این کشور شد

۱۱ مهر ۱۴۰۴، ۱۴:۱۰ (‎+۱ گرینویچ)

شبکه کان اسرائیل از نامزدی هنری حمره، فرزند یوسف حمره، خاخام اعظم پیشین سوریه، در انتخابات پارلمانی این کشور خبر داد.

بر اساس این گزارش که جمعه ۱۱ مهر منتشر شد، حمره برای یکی از کرسی‌های دمشق در پارلمان سوریه به رقابت خواهد پرداخت.

انتخابات سوریه قرار است یک‌شنبه ۱۳ مهر برگزار شود و اعلام نامزدی حمره بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشته است.

به گزارش شبکه کان، حمره در کارزار انتخاباتی خود بر محورهایی چون تقویت هویت ملی، پیشبرد روند بازسازی، شتاب ‌بخشیدن به رشد اقتصادی و استقرار نظامی بر پایه قانون اساسی و عدالت اجتماعی در سوریه تاکید کرده است.

او همچنین حفظ میراث تاریخی و فرهنگی سوریه و توسعه ارتباط با سوری‌های مقیم خارج را از دیگر اولویت‌های خود برشمرده است.

حمره و پدرش در دهه ۱۹۹۰ میلادی سوریه را ترک کردند و به ایالات متحده رفتند.

او در ماه‌های اخیر و پس از سقوط حکومت بشار اسد، با هدف تقویت جامعه یهودی بارها به سوریه بازگشته است.

کان افزود حمره در برنامه انتخاباتی خود همچنین بر ضرورت ترسیم چشم‌اندازی از «سوریه نوین» تاکید دارد؛ چشم‌اندازی که ضمن حفظ ثبات فرهنگی، توسعه اقتصادی را برای پشتیبانی از جامعه و کل کشور در پی داشته باشد.

  • سوریه انتخابات مجلس در مناطق تحت کنترل دروزی‌ها و کُردها را به تعویق انداخت

    سوریه انتخابات مجلس در مناطق تحت کنترل دروزی‌ها و کُردها را به تعویق انداخت

سوریه کشوری با اکثریت جمعیت سنی‌مذهب است و همچنین طیفی از اقلیت‌های مذهبی از جمله علویان، مسیحیان، دروزیان و مسلمانان شیعه و اسماعیلی را در خود جای داده است.

پس از پیروزی مخالفان اسد به رهبری گروه اسلام‌گرای تحریر الشام در آذرماه سال گذشته، پرسش‌ها و نگرانی‌های جدی درباره آینده اقلیت‌های مذهبی و قومی در سوریه مطرح شده است.

در ماه‌های اخیر حملات خونین علیه شهروندان علوی و دروزی سوریه به این نگرانی‌ها دامن زده است.

در دوران حکومت خاندان اسد، جامعه یهودیان سوریه با فشارهای سیاسی، محدودیت‌های حقوقی و ممنوعیت‌های سفر روبه‌رو شد؛ شرایطی که بسیاری را وادار به ترک کشور کرد.

در نتیجه، هزاران یهودی سوری در دهه‌های گذشته مهاجرت کردند و تنها شمار اندکی در دمشق باقی ماندند.

در نهایت، یوسف حمره، خاخام سوری، اسفند ۱۴۰۳ پس از ۳۳ سال دوری از دمشق به این شهر بازگشت و از چندین مکان تاریخی یهودیان، از جمله کنیسه جوبر، بازدید کرد.

نامزدی هنری حمره، فرزند این خاخام، در انتخابات پارلمانی در شرایطی مطرح می‌شود که طی هفته‌های اخیر دولت سوریه و اسرائیل در حال رایزنی‌ به‌منظور دستیابی به توافقی امنیتی بوده‌اند.

بیش از ۵۰۰ هزار مهاجر سوری از ترکیه به کشور خود بازگشتند

۸ مهر ۱۴۰۴، ۱۵:۳۲ (‎+۱ گرینویچ)

علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه، اعلام کرد پس از سقوط حکومت بشار اسد، بیش از نیم میلیون شهروند سوری ترکیه را ترک کرده و به کشور خود بازگشته‌اند.

یرلیکایا با انتشار پیامی در شبکه‌های اجتماعی نوشت ترکیه همچون گذشته، در روند «بازگشت داوطلبانه» مهاجران در کنار «برادران سوری» خود ایستاده است.

او از افزایش سرعت خروج پناهجویان سوری از ترکیه پس از تغییر حکومت این کشور در آذرماه ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: «از زمان آزادسازی سوریه تاکنون ۵۰۹ هزار و ۳۸۷ سوری به کشور خود بازگشته‌اند.»

وزیر کشور ترکیه افزود از سال ۲۰۱۶ تاکنون شمار پناهجویان سوری که به‌صورت داوطلبانه به کشور خود بازگشته‌اند، به یک میلیون و ۲۴۹ هزار و ۳۹۰ نفر رسیده است.

یرلیکایا تاکید کرد ترکیه مساله مهاجرت را با مدیریت رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری این کشور و «با بهره‌گیری از تجربه تاریخی، رویکرد انسانی و نگاه عقلانی» پیش می‌برد و بدین‌ ترتیب، «الگویی نمونه برای جهان» ارائه کرده است.

مقام‌های ترکیه بازگشت پناهجویان سوری را با تعابیری چون «داوطلبانه»، «باعزت» و «ایمن» توصیف می‌کنند.

با این حال، تاکنون شماری از نهادهای ملی و بین‌المللی حقوق بشری هشدار داده‌اند در این روند، مواردی از نقض حقوق پناهجویان از جمله وادار کردن افراد به امضای فرم‌های «بازگشت داوطلبانه» مشاهده شده است.

وزیر کشور ترکیه همچنین در حساب کاربری خود، ویدیویی از مهاجران سوری که در حال بازگشت به کشورشان هستند، منتشر کرد.

او نوشت: «سوری‌هایی که داوطلبانه به کشورشان بازمی‌گردند، هم‌زمان غم و شادی را تجربه می‌کنند. روند بازگشت داوطلبانه برادران سوری ما با نهایت دقت و زیر نظر اداره کل مهاجرت ادامه دارد.»

سوری‌ها بزرگ‌ترین گروه پناهجو در ترکیه را تشکیل می‌دهند.

دولت ترکیه اواخر دی ۱۴۰۳ تعداد پناهندگان سوری مقیم این کشور را حدود دو میلیون و ۸۸۸ هزار نفر اعلام کرده بود.

با تغییر حکومت در سوریه و افت چشمگیر شمار متقاضیان سوری برای پناهجویی، در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ آمار کلی پناهجویان در اتحادیه اروپا کاهش یافت.

بر اساس گزارش‌ها، درخواست‌های پناهندگی سوری‌ها در این بازه زمانی، حدود ۲۵ هزار مورد کمتر از شش‌‌ماهه نخست ۲۰۲۴ بوده است.

در ۱۰ سال اخیر، سوری‌ها پیوسته بزرگ‌ترین گروه پناهجویان غیراروپایی در اتحادیه اروپا بوده‌اند.

پس از دهه‌ها تحریم اقتصادی؛ اپل و مسترکارت فعالیت رسمی در سوریه را آغاز کردند

۳ مهر ۱۴۰۴، ۲۱:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

در پی تلاش‌های دمشق برای بازسازی اقتصادی، فروشگاه رسمی شرکت اپل در دسترس شهروندان سوری قرار گرفت. در تحولی دیگر، سیستم بانکی این کشور نیز طی امضای قراردادی با شرکت خدمات مالی مسترکارت به دنبال توسعه زیرساخت‌های بانکی و بازگشت به شبکه‌های پرداخت جهانی است.

طبق اعلام شرکت اپل پس از لغو برخی تحریم‌های ایالات متحده علیه سوریه و معافیت جدید وزارت بازرگانی آمریکا با عنوان «صلح و شکوفایی سوریه» محصولات این شرکت از ۱۱ شهریور به‌طور رسمی و از طریق فروشگاه مجاز اپل در سوریه عرضه می‌شوند.

به دنبال این تغییرات، کاربران سوری می‌توانند بدون نیاز به وی‌پی‌اِن به اپ‌استور، فروشگاه آنلاین رسمی اپل، یا اشتراک خدمات مرتبط با محصولات این شرکت دسترسی پیدا کنند.

افزون بر این، بانک مرکزی سوریه به‌تازگی توافقی با شرکت مسترکارت، اداره‌کننده یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های پرداخت الکترونیکی در جهان، امضا کرده است. دو منبع بانکی سوری به رسانه‌ها گفته‌اند که این توافق بر توسعه زیرساخت‌های پرداخت دیجیتال و صدور کارت‌های بانکی محلی و بین‌المللی متمرکز است.

  • احمد الشرع در سازمان ملل: فصل جدیدی از صلح، رفاه و توسعه در سوریه آغاز شده است

    احمد الشرع در سازمان ملل: فصل جدیدی از صلح، رفاه و توسعه در سوریه آغاز شده است

مسترکارت ۱۴ سال پیش، در پی فشار تحریم‌های غرب علیه دولت بشار اسد به دلیل سرکوب اعتراض‌های مسالمت‌آمیز شهروندان، از سوریه خارج شد. تحلیل‌گران به‌اتفاق بر این باورند که آغاز همکاری مجدد این شرکت با سوریه می‌تواند اقتصاد سوریه را ظرف مدتی کوتاه متحول کند.

در صورت اجرایی شدن این توافق، سیستم پرداخت بانک‌های سوریه مدرن خواهد شد و اعتبار جهانی آن‌ها افزایش خواهد یافت. به دنبال این تغییرات، شهروندان سوری که سال‌هاست با تکیه بر پول نقد زندگی می‌کنند و از دسترسی به سیستم بانکی جهانی محرومند، می‌توانند داخل و خارج از کشورشان از کارت‌های اعتباری استفاده کنند.

تحریم‌های گسترده علیه حاکمیت استبدادی سوریه سبب فروپاشی سیستم مالی در این کشور شد و اقتصاد آن را تحت فشاری شدید قرار داد. طبق گزارش سازمان ملل هنگام فروپاشی حکومت اسد، از هر ۱۰ سوری، ۹ نفر زیر خط فقر بودند.

پس از سقوط بشار اسد، بخش قابل توجهی از تحریم‌های ایالات متحده علیه سوریه لغو شد. مجوز «صلح و شکوفایی در سوریه» هم برای صادرات رده خاصی از محصولات فن‌آوری که حساسیت امنیتی آن‌ها «پایین» تلقی می‌شود، معافیت‌هایی در نظر گرفته است.

به نقل از وب‌سایت اپل، از آنجا که بیشتر محصولات این شرکت از نظر امنیتی «کم‌حساسیت» به شمار می‌آیند، صادرات آن‌ها به سوریه تسهیل شده است.

با این حال، اپل تاکید کرده است که وزارت خارجه ایالات متحده هنوز نام سوریه را از فهرست «کشورهای حامی تروریسم» حذف نکرده است. این بدان معناست که محدودیت‌ها علیه برخی گروه‌ها یا نهادهایی در این کشور همچنان برقرار است و معافیت‌های تجاری جدید، تعامل با «کاربرانِ ممنوع» را شامل نمی‌شود.

به دلیل تحریم‌های جهانی علیه سوریه، محصولات اپل با چندین واسطه و به‌ندرت در دسترس کاربران سوری قرار می‌گرفت و کاربران برای دسترسی به اپ‌استور مجبور بودند از وی‌پی‌ان استفاده کنند.

عبیده ابوقیدر، تولیدکننده محتوا و سلبریتی سوری در حوزه فن‌آوری که در شبکه‌های اجتماعی به نام عبیده-اِی کِی شناخته می‌شود، به‌تازگی ویدیویی منتشر کرده است که نشان می‌دهد کاربران اپل در این کشور اکنون می‌توانند بدون نیاز به وی‌پی‌ان از دستگاه‌های خود استفاده کنند.

در ماه مارس گذشته، اپل پرچمی را که در دوران بشار اسد استفاده می‌شد، با پرچم استقلال سوریه جایگزین کرد. این پرچم پیش‌تر از سوی معترضان ضداسد استفاده می‌شد و دولت کنونی سوریه هم آن را

به عنوان پرچم رسمی کشور اعلام کرده است.

افزون بر این اقدامات، وزارت ارتباطات سوریه در ماه‌های گذشته از پروژه‌‌ای با عنوان «سیلک‌لینک» رونمایی کرد که در همکاری با شرکت‌های جهانی شکل گرفته است و بر توسعه زیرساخت فیبر نوری و ایجاد یک مرکز اینترنت منطقه‌ای در کشور متمرکز است.

آغاز مذاکرات امنیتی اسرائیل و سوریه؛ رهبری جدید دمشق خواستار پایان حملات هوایی شد

۲ مهر ۱۴۰۴، ۲۳:۱۷ (‎+۱ گرینویچ)

سوریه و اسرائیل، پس از دهه‌ها خصومت و درگیری مستقیم و نیابتی، اکنون وارد مرحله‌ای بی‌سابقه از گفت‌وگوهای امنیتی شده‌اند.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل شامگاه چهارشنبه تایید کرد که مذاکرات با سوریه در جریان است و هدف از آن «تضمین منافع حیاتی اسرائیل» عنوان شده است؛ از جمله خلع سلاح جنوب‌غرب سوریه و حفظ امنیت جامعه دروزی ساکن این مناطق.

این تحولات در حالی رقم می‌خورد که احمد الشرع، رئیس‌جمهوری موقت سوریه که در سال گذشته با رهبری نیروهای شورشی دولت بشار اسد را سرنگون کرد، این هفته برای نخستین‌بار در قامت رئیس‌جمهوری سوریه در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد؛ سخنرانی‌ای که نه‌تنها در محتوای آن بلکه در ظاهر میانه‌رو و اصلاح‌طلبانه او بازتاب گسترده‌ای یافت.

الشرع که پیش‌تر به‌عنوان یکی از رهبران گروه جهادی هیئت تحریر الشام شناخته می‌شد و تا مدت کوتاهی قبل تحت تعقیب آمریکا قرار داشت، اکنون در قامت رئیس‌جمهوری با کت‌وشلوار غربی در صحن سازمان ملل ظاهر شد و ضمن انتقاد از حملات مکرر اسرائیل به خاک سوریه، خواستار پایان دادن به «دخالت‌های بی‌ثبات‌کننده» تل‌آویو شد.

او گفت: «سوریه از صادرکننده بحران به فرصتی برای صلح تبدیل شده است. اما ادامه حملات اسرائیل، چشم‌انداز ما برای بازسازی کشور و پایان دادن به خشونت‌ها را تهدید می‌کند.» او با اشاره به توافق آتش‌بس ۱۹۷۴ تاکید کرد که سوریه همچنان به این توافق پایبند است و خواهان گفت‌وگو و دیپلماسی برای حل‌وفصل اختلافات است.

  • رییس دولت سوریه: نیابتی‌های جمهوری اسلامی و حزب‌الله را از منطقه بیرون کردیم

    رییس دولت سوریه: نیابتی‌های جمهوری اسلامی و حزب‌الله را از منطقه بیرون کردیم

در همین حال، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در بیانیه‌ای اعلام کرد که نتیجه مذاکرات در گرو تامین شروط امنیتی مشخصی از سوی سوریه است. طبق اعلام دفتر او، این شروط شامل خلع سلاح مناطق هم‌مرز با بلندی‌های جولان، تامین امنیت جامعه دروزی و حفظ آزادی عمل اسرائیل برای مقابله با تهدیدات منطقه‌ای است.

بنی گانتس، وزیر دفاع پیشین و رهبر حزب آبی و سفید، نیز با حمایت از این مذاکرات، خواستار آن شد که اسرائیل «در نقاط کلیدی خاک سوریه باقی بماند تا امنیت ساکنان جولان تضمین شود». گانتس همچنین هشدار داد که نباید اجازه داد ترکیه همانند ایران شبکه‌های نفوذ خود را در سوریه گسترش دهد.

از سوی دیگر، تام باراک، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه، که از نقش فعالی در تسهیل دیدارهای اخیر میان طرفین برخوردار بوده، اعلام کرد که سوریه در قالب توافق کاهش تنش، پذیرفته است هیچ تجهیزات نظامی سنگینی به نزدیکی مرز اسرائیل منتقل نکند.

با این حال، احمد الشرع هفته گذشته در نیویورک گفت که از زمان توافق اولیه، اسرائیل بیش از هزار حمله هوایی و ۴۰۰ عملیات زمینی در خاک سوریه انجام داده است. او این اقدامات را در تضاد با روند گفت‌وگوها دانست و هشدار داد که تل‌آویو ممکن است در مسیر مذاکرات کارشکنی کند.

هرچند هنوز جزئیات نهایی مذاکرات منتشر نشده، اما حضور هم‌زمان چهره‌هایی چون الشرع در سازمان ملل و تایید رسمی گفت‌وگوها از سوی اسرائیل، نشانگر آغاز فصل جدیدی در مناسبات امنیتی و منطقه‌ای میان دمشق و تل‌آویو است؛ فصلی که آینده آن به نحوه توازن میان منافع امنیتی اسرائیل و جاه‌طلبی‌های سیاسی رهبری جدید سوریه گره خورده است.