خطای خلبان در تشخیص موتور آسیبدیده، عامل سقوط هواپیمای کرهجنوبی اعلام شد
یک منبع مطلع در تحقیقات رسمی کره جنوبی درباره سقوط مرگبار هواپیمای ججو ایر اعلام کرد شواهد نشان میدهد خلبانان در پی برخورد پرنده، بهاشتباه موتور کمتر آسیبدیده را خاموش کردهاند. این سانحه که در دسامبر گذشته رخ داد، مرگبارترین حادثه هوایی تاریخ معاصر کره جنوبی بود.
خبرگزاری رویترز دوشنبه ۳۰ تیر در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه از روند تحقیقات سقوط هواپیمای پرواز ججو ایر اعلام کرد: «تیم تحقیقاتی شواهد و دادههای پشتیبان کافی در اختیار دارد و این یافته تغییری نخواهد کرد.»
شواهد موجود از جمله ضبط مکالمات کابین، دادههای رایانهای و کلیدهای فیزیکی موتور نشان میدهد که خلبانان پس از برخورد پرنده، موتور سمت چپ که آسیب کمتری دیده بود را خاموش کردهاند، در حالی که موتور سمت راست بیشتر آسیب دیده بود.
یک منبع دولتی نیز تایید کرد که بررسی موتورهای بازیابیشده نشان میدهد هیچ نقصی پیش از برخورد پرنده و سقوط وجود نداشته است.
این هواپیمای مسافربری ۹ دی ۱۴۰۳ هنگام فرود در فرودگاه موان کره جنوبی از باند خارج و پس از برخورد به دیواری منفجر شد. این هواپیما ۱۸۱ سرنشین داشت که تنها دو نفر از آن زنده خارج شدند.
به گفته منبع سومی که در جلسه توجیهی برای خانوادههای قربانیان حضور داشته، مقامهای تحقیقاتی به خانوادهها اطلاع دادهاند که موتور سمت راست بهطور قابل توجهی آسیب دیده بوده اما خلبانان موتور سمت چپ را خاموش کردهاند.
اداره بررسی سوانح هوایی و ریلی کره جنوبی که مسئول اصلی این تحقیقات است، تاکنون به درخواست پاسخ نداده است.
شرکت بوئینگ در این باره پاسخی نداد و سیافام اینترنشنال، سازنده موتور نیز هنوز واکنشی نشان نداده است.
ججو ایر اعلام کرده است با تحقیقات دولت همکاری کامل دارد و در انتظار انتشار رسمی نتایج است.
بر اساس مقررات بینالمللی، گزارش نهایی سوانح هوایی باید ظرف یک سال منتشر شود.
در گزارش اولیهای که ژانویه گذشته منتشر شد، تایید شده بود که بقایای پرندگان در هر دو موتور یافت شده، اما جزئیاتی از میزان آسیب هر موتور ارائه نشده بود.
در همین حال، خانوادههای قربانیان به انتشار عمومی گزارش جدید اعتراض کردهاند.
وکلای خانوادهها میگویند این گزارش خلبانان را مقصر جلوه میدهد در حالی که عوامل دیگر بهدرستی بررسی نشدهاند.
اتحادیه خلبانان ججو ایر نیز اعلام کرد که اداره تحقیقات با بزرگنمایی نقش خلبانان و نادیده گرفتن شواهد علمی درباره شرایط اضطراری موتور، افکار عمومی را گمراه میکند و قصد دارد خلبانان را قربانی کند.
این اتحادیه همچنین از سکوت تیم تحقیقاتی درباره مسئولیتهای سازمانی در این حادثه انتقاد کرده است.
خانوادههای قربانیان تاکید دارند که همه عوامل مرتبط با این سانحه باید بهطور کامل و شفاف روشن شود و نباید نتیجهگیری نهایی، پیش از بررسی همه جانبه، به افکار عمومی منتقل شود.