به گزارش بیبیسی، تنها چند ثانیه پس از برخاستن هواپیمای بوئینگ ۷۸۷ دریملاینر، دو کلید کنترل سوخت آن بهطور ناگهانی روی حالت «قطع» رفتند؛ اقدامی که معمولا تنها پس از فرود انجام میشود.
همین مسئله باعث قطع سوخترسانی به موتورها و از دست رفتن کامل توان پیشران آن پرنده شد. نوار ضبط صدای کابین نشان میدهد که یکی از خلبانها از دیگری میپرسد: «چرا سوخت را قطع کردی؟» و پاسخ میشنود که «من این کار را نکردم».
با این حال، هویت دقیق گویندگان در مکالمه مشخص نیست. در زمان برخاستن، کمکخلبان کنترل پرواز را در دست داشته و کاپیتان نقش ناظر را ایفا میکرده است.
بیبیسی مینویسد سوئیچها خیلی زود به وضعیت پروازی بازگشتند و فرایند روشن شدن خودکار موتورها آغاز شد، اما در زمان سقوط، یکی از موتورها هنوز موفق به بازیابی کامل توان نشده بود.
این هواپیما کمتر از یک دقیقه در آسمان بود و پس از صعود تا ارتفاع ۶۲۵ فوت، در منطقهای مسکونی در شهر احمدآباد سقوط کرد.
کارشناسان بینالمللی از شرکت بوئینگ، جنرال الکتریک، ایر ایندیا و مقامهای هوانوردی هند، آمریکا و بریتانیا در این تحقیقات حضور دارند.
کلیدهای سوخت در این هواپیماها به شکلی طراحی شدهاند که به سادگی و تصادفی قابل فعالسازی یا غیرقابل فعالکردن نیستند و برای حرکت دادن آنها باید قفل مکانیکی مخصوصی باز شود.
روی این کلیدها محافظهایی هم برای جلوگیری از ضربههای ناخواسته به آنها نصب شده است.
کارشناسانی مانند شاون پروشنیکی، محقق سابق سوانح هوایی در آمریکا به بیبیسی جهانی گفتهاند این اقدام یا باید عمدی بوده باشد یا نشانهای از سردرگمی ناگهانی در کابین.
با این حال، هیچ شواهدی از وضعیت اضطراری یا گفتوگویی که اشتباه در فعالسازی این کلیدها را نشان دهد در صدای ضبط شده کابین شنیده نمیشود.
پیتر گولتز، مدیر پیشین هیات ملی ایمنی حملونقل آمریکا نیز به بیبیسی گفته این موضوع بسیار نگرانکننده است و نیاز به بررسی کامل و شناسایی دقیق صداها دارد تا مشخص شود چه کسی این کلیدها را خاموش و روشن کرده است.
به گفته بیبیسی، با وجود انجام آزمایشهای پزشکی و سلامت قبل از پرواز، هنوز مشخص نیست که این حادثه ناشی از خطای انسانی بوده یا نقص فنی.
یکی از نکات برجسته گزارش، اشاره به بولتن هشدار ایمنی سال ۲۰۱۸ اداره هوانوردی آمریکا است که نشان میداد برخی سوئیچهای مشابه در مدل ۷۳۷ بدون قفل نصب شده بودند. در هواپیمای سانحهدیده نیز همین نوع سوئیچ بدون قفل استفاده شده است.
کارشناسان همچنین احتمال دادهاند که واحد اتومانیک کنترل الکترونیکی هواپیما بتواند بهصورت خودکار این سوئیچها را فعال کند، که در این صورت نگرانی جدیتری ایجاد میشود.
بیبیسی مینویسد سوخت هواپیما بررسی شده و مشکلی در آن دیده نشده است. همچنین تایید شده توربین اضطراری فعال شده که نشانهای از قطع کامل نیرو در سیستمها میباشد. چرخهای فرود نیز به حالت باز باقی مانده بودند. دریملاینر هنگام از دست دادن نیرو، بهطور خودکار این توربین را فعال میکند تا برق سیستمهای حیاتی را حفظ کند.
یکی از خلبانان ۷۸۷ به بیبیسی گفته به احتمال زیاد خلبانها فرصت کافی برای واکنش نداشتند و تلاش برای راهاندازی مجدد موتورها کافی نبود.
موتور چپ ابتدا روشن شده اما راست دیرتر به توان کامل رسید. در این فاصله، هواپیما ارتفاع لازم برای بازیابی پرواز را از دست داده بود.
خانوادههای قربانیان گفتهاند همچنان منتظر اطلاعات بیشتر درباره این سانحه هستند. یکی از بستگان قربانیان به بیبیسی گفته: «ما هنوز نمیدانیم دقیقا چه اتفاقی افتاده و فقط میخواهیم حقیقت را بدانیم.»