این در حالی است که دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، خواستار دریافت امتیازات بیشتری از شرکای تجاری خود در اتحادیه اروپا شده است.
ترامپ روز شنبه گفت از اول آگوست تعرفهای ۳۰ درصدی بر بیشتر واردات از اتحادیه اروپا و مکزیک اعمال خواهد کرد.
این اقدام در امتداد تهدیدات مشابه علیه سایر کشورها صورت میگیرد و کمتر از سه هفته به این کشورها فرصت داده شده تا توافقهای چارچوبی برای کاهش این نرخ پیشنهادی برای تعرفهها انجام دهند.
کوین هَستت، مشاور اقتصادی کاخ سفید، یکشنبه اعلام کرد پیشنهادهای ارائهشده از سوی کشورهای مختلف تاکنون رضایت ترامپ را جلب نکردهاند.
او گفت: «تعرفهها واقعی هستند، مگر اینکه بهبودهایی حاصل شود.»
هستت در گفتوگو با شبکه ایبیسی افزود: «رییسجمهوری معتقد است توافقها باید بهتر باشند. او برای مشخصکردن خط قرمز، این نامهها را برای کشورها ارسال کرده و باید ببینیم چه میشود.»
اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا که سیاست تجاری ۲۷ عضو اتحادیه اروپا را هدایت میکند، گفت اتحادیه به رویکرد دوگانه خود ادامه خواهد داد: ادامه گفتوگوها و آمادهسازی خود برای انجام اقدامات تلافیجویانه.
او در یک نشست خبری گفت: «همیشه بهصراحت اعلام کردهایم که مذاکره و رسیدن به راه حل از این طریق را ترجیح میدهیم. این موضع ما همچنان پابرجاست و از زمانی که در اختیار داریم استفاده خواهیم کرد.»
او افزود اتحادیه اروپا تعلیق اقدامات تلافیجویانه را تا اوایل ماه آگوست تمدید خواهد کرد.
تصمیم فون در لاین برای خودداری از اقدام فوری تلافیجویانه، نشانهای از تمایل کمیسیون اروپا برای جلوگیری از تشدید تنشهای تجاری است و هنوز امکان مذاکره برای رسیدن به نتیجهای بهتر وجود دارد.
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، یکشنبه گفت عمیقاً متعهد به یافتن راهحلی تجاری با ایالات متحده است.
او به شبکه آر ار د (ARD) گفت در دو هفته و نیم آینده بهطور فشرده با فون در لاین و امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، روی این موضوع کار خواهد کرد.
مرتس درباره تاثیر تعرفه ۳۰ درصدی آمریکا بر آلمان گفت: «اگر چنین اتفاقی بیفتد، باید بخش زیادی از تلاشهای سیاست اقتصادی خود را به تعویق بیندازیم، چرا که این امر در همه عرصهها اختلال ایجاد میکند و هسته صادراتی آلمان را هدف قرار میدهد.»
آزمون وحدت اروپا
تهدید تازه ترامپ و نحوه پاسخ به آن ممکن است وحدت اعضای اتحادیه را به چالش بکشد. فرانسه موضع سختگیرانهتری نسبت به آلمان اتخاذ کرده است. آلمان بهعنوان موتور صنعتی اروپا به صادرات بسیار وابسته است.
مکرون گفته است کمیسیون اروپا باید بیش از هر زمان دیگری «قاطعانه عزم اتحادیه برای دفاع از منافع اروپا را اعلام کند».
بهگفته مکرون، پاسخ متقابل ممکن است شامل استفاده از ابزار ضداجبار اتحادیه اروپا باشد.
لارس کلینگبیل، وزیر دارایی آلمان، یکشنبه گفت در صورت شکست مذاکرات، اتحادیه باید آماده اقدام قاطع باشد.
او به روزنامه زوددویچه تسایتونگ گفت: «اگر راهحل منصفانهای از طریق مذاکره حاصل نشود، باید اقدامات متقابل قاطعی برای محافظت از مشاغل و شرکتهای اروپایی انجام دهیم.»
در حالی که اتحادیه اروپا در ماههای اخیر از تلافی علیه آمریکا خودداری کرده، دو بسته اقدام آماده کرده که در مجموع میتواند ۹۳ میلیارد یورو از کالاهای آمریکایی را هدف قرار دهد.
بسته نخست، در پاسخ به تعرفههای ۵۰ درصدی آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیوم که ۲۱ میلیارد یورو از کالاهای آمریکا را تحت تأثیر قرار میدهد، در ماه آوریل برای ۹۰ روز تعلیق شد تا فرصت مذاکره فراهم شود. این تعلیق قرار بود روز دوشنبه منقضی شود، اما حالا تمدید شده است.
بسته دوم، در واکنش به تعرفههای «متقابل» ترامپ، از ماه مه در دست تهیه است و قرار است ۷۲ میلیارد یورو از کالاهای آمریکا را هدف بگیرد. این اقدامات هنوز علنی نشدهاند و فهرست نهایی باید به تایید کشورهای عضو برسد.
ابزار ضداجبار
فون در لاین گفت هنوز استفاده از ابزار ضداجبار اتحادیه اروپا در دستور کار قرار نگرفته است. این ابزار به اتحادیه اروپا امکان میدهد در برابر کشورهایی که با فشار اقتصادی تلاش میکنند سیاست کشورهای عضو را تغییر دهند، واکنش نشان دهد.
او افزود: «این ابزار برای شرایط فوقالعاده طراحی شده است، و هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.»
اقدامات احتمالی تلافیجویانه میتواند شامل محدودکردن دسترسی به بازار اتحادیه برای کالاها و خدمات، و سایر اقدامات اقتصادی مرتبط با سرمایهگذاری مستقیم خارجی، بازارهای مالی و کنترل صادرات باشد.
در نشانهای از تمایل اتحادیه اروپا به گسترش روابط تجاری با شرکای جدید در دورانی از بیثباتی روزافزون در روابط دو سوی آتلانتیک، فون در لاین اعلام کرد توافق سیاسی برای پیشبرد توافق تجاری با اندونزی حاصل شده است.
تولیدکنندگان پنیر در فرانسه درباره پیامدهای زیانبار تعرفه ۳۰ درصدی هشدار دادهاند، چرا که این صنعت نیمی از تولید خود را، از جمله به ایالات متحده، صادر میکند.
فرانسوا زاویه اوار، مدیرعامل انجمن صنایع لبنی فرانسه (FNIL) به رویترز گفت: «با محیطی جدید روبهرو هستیم که باید به آن عادت کنیم. بهنظر نمیرسد این وضعیت موقتی باشد.»