معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست یکشنبه ۲۲ تیر گزارشی درباره پیامدهای جنگ ۱۲ روزه و «تهدید جدی سلامت شهروندان» منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، حملات موشکی به انبارهای نفتی ری و کن منجر به از بین رفتن حدود ۱۹.۵ میلیون لیتر «سوخت» شد که در پی آن، ۴۷ هزار تُن گاز گلخانهای و بیش از ۵۷۸ هزار و ۸۲۱ کیلوگرم آلاینده هوا وارد جو تهران شده و «کیفیت هوا را بهشدت کاهش داده است».
در گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، نوع سوختی که در جریان حملات آتش گرفته مشخص نشده است.
این گزارش افزود در شهرستان کنگان، آسیب به پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی موجب سوختن ۵.۵ میلیون مترمکعب گاز و انتشار بیش از ۱۲ هزار تُن گاز گلخانهای و ۴۳۷ هزار کیلوگرم آلاینده در هوا شد.
سازمان محیط زیست اعلام کرد این آلودگیها منجر به افزایش ذرات معلق، کربن سیاه و اکسیدهای نیتروژن شده و کیفیت هوا را در چند استان به سطح هشدار رسانده است.
عمر کربن سیاه در جو «به طور متوسط» بین سه تا ۱۰ روز و اکسیدهای نیتروژن بسته به رطوبت و تابش خورشید بین چند ساعت تا چند روز است، اما با گذشت نزدیک به سه هفته از آتشبس میان اسرائیل و جمهوری اسلامی، هوای شماری از شهرهای ایران همچنان آلوده است.
با توجه به عمر کوتاهمدت آلایندهها، تقریبا هیچیک از ذرات و گازهای اولیه بیش از یک هفته پس از انفجار دوام نمیآورند، مگر آنکه انتشار آلایندهها بهصورت مداوم ادامه یافته باشد.
با اینحال آلودگی هوا و مهگرفتگی ناشی از گرد و غبار در شماری از شهرها مانند تهران همچنان ادامه دارد.
رضا شهبازی، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران، ۱۷ تیر اعلام کرد تالاب خشکیده صالحیه در جنوب غربی پایتخت به کانون اصلی گرد و غبار تبدیل شده است.
شهبازی افزود منشا گرد و غبار در تهران ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است، اما بهویژه در شرایط کمآبی سالهای اخیر، بسیاری از کانونهای داخلی فعال شدهاند.
در دو هفته اخیر بارها هوای چند شهر خوزستان نیز به وضعیت «خطرناک» و عدد بحرانی ۵۰۰ رسیده است.
گزارش رسانهها، مقامات امدادی و پزشکان در ایران حاکی از افزایش مشکلات قلبی و تنفسی مردم ایران به ویژه در شهرهای بزرگ به دلیل تشدید آلودگی هواست.
بر اساس گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، در جنگ ۱۲ روزه علاوه بر آلودگی هوا، منابع آبهای سطحی و زیرزمینی، خاک و محیطهای زیستی در اثر نشت پسابهای صنعتی، فاضلابهای شهری و آلودگیهای صوتی، لرزشی، پرتوی و حرارتی آسیب دیدهاند و حیات انسان، جانوران و گیاهان را تهدید میکنند.
این گزارش یادآور شد در جریان حملات اخیر، تنها در تهران حدود ۱۵۰ هزار تُن نخاله و آوار جنگی تولید شده که زیان مستقیم آن بالغ بر ۷۵۰ میلیارد تومان برآورد میشود.
به گفته این سازمان، هزینه پاکسازی و دفع ایمن پسماندهای صنعتی، الکترونیکی و نظامی در پایتخت به حدود ۳۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
سازمان حفاظت محیط زیست خواستار پیگیری حقوقی و جبران خسارات وارده شد و از نهادهای بینالمللی خواست در بازسازی و احیای مناطق آسیبدیده همکاری کنند.