فنلاند و لیتوانی آماده تولید مینهای ضد نفر میشوند

مقامات فنلاند و لیتوانی اعلام کردند از سال آینده تولید مینهای ضد نفر را برای تامین نیازهای دفاعی خود و کمک به اوکراین آغاز خواهند کرد.
مقامات فنلاند و لیتوانی اعلام کردند از سال آینده تولید مینهای ضد نفر را برای تامین نیازهای دفاعی خود و کمک به اوکراین آغاز خواهند کرد.
خبرگزاری رویترز، چهارشنبه ۱۸ تیر در گزارشی نوشت این دو کشور که مرز مشترک با روسیه دارند، چنین تصمیمی را در پاسخ به آنچه تهدیدات نظامی مسکو میدانند گرفتهاند.
دو کشور شمالی اروپا قصد خروج از پیمان ۱۹۹۷ اتاوا را که منع استفاده از مینهای ضد نفر را پیشبینی کرده، اعلام کردند. بر اساس این برنامه، تولید مینها پس از پایان دوره شش ماهه خروج از پیمان آغاز خواهد شد.
لهستان، لتونی و استونی نیز قصد خروج از این معاهده بینالمللی را بهدلیل نگرانیهای دفاعی در مقابل روسیه اعلام کردهاند. هر سه کشور در کنار فنلاند و لیتوانی عضو ناتو و اتحادیه اروپا هستند.
صدها میلیون یورو سرمایهگذاری
کارولیس آلکسا، معاون وزیر دفاع لیتوانی در گفتوگو با رویترز گفت: «قرار است صدها میلیون یورو برای مینهای ضد تانک و ضد نفر هزینه کنیم که رقم قابلتوجهی خواهد بود.»
او که کشورش ۲۷۴ کیلومتر با روسیه و ۶۷۹ کیلومتر با بلاروس مرز مشترک دارد، افزود دهها هزار یا حتی بیشتر مین ضد نفر سفارش داده خواهد شد.
آلکسا تاکید کرد صنایع دفاعی لیتوانی توان تولید این تجهیزات را دارند.
وینکاس یورگوتیس، رییس انجمن صنایع دفاعی لیتوانی، گفت که کشورش پس از راهاندازی خطوط تولید، قادر خواهد بود نیاز سایر کشورها از جمله اوکراین را نیز تامین کند.
طولانیترین مرز با روسیه
فنلاند با ۱۳۴۰ کیلومتر، طولانیترین مرز مشترک با روسیه را در میان اعضای ناتو دارد. هیکی آوتو، رییس کمیته دفاعی پارلمان فنلاند گفت: «برای تضمین امنیت، فنلاند باید تولید داخلی مین داشته باشد. این سلاحها بسیار موثر و مقرون به صرفه هستند.»
آوتو درباره کمک به اوکراین گفت: «حمایت از اوکراین نهتنها وظیفه اخلاقی ماست، بلکه برای امنیت خود فنلاند نیز اهمیت دارد.»
هلسینکی پیش از عضویت در کنوانسیون اتاوا در سال ۲۰۱۱ بیش از یک میلیون مین ضد نفر در اختیار داشت. چهار شرکت فنلاندی آمادگی خود را برای تولید این مینها اعلام کردهاند.
سایر کشورها چه میکنند؟
وزارت دفاع لتونی بدون اعلام تعهد مشخص گفت: «صنایع نظامی لتونی تواناییهای لازم را دارد و بخش فلزکاری کشور پیشرفته است.»
به گفته هانو پوکور، وزیر دفاع استونی، کشورش فعلا برنامه فوری برای خرید مین ضد نفر ندارد.
کنسرسیوم دولتی دفاعی لهستان نیز اعلام کرد در صورت نیاز آمادگی تولید میلیونها مین را دارد. یک شرکت خصوصی لهستانی نیز از برنامه راهاندازی مجدد تولید گسترده در سال ۲۰۲۷ خبر داد.
پنج کشور ناتو که قصد خروج از پیمان اتاوا را دارند گفتهاند در زمان صلح میدانهای مین ایجاد نخواهند کرد، بلکه مینها را برای استقرار سریع در صورت احساس تهدید ذخیره خواهند کرد.