تحصیل در سنین کودکی قدرت ذهن را افزایش می‌دهد

محققان دانشگاه کلمبیا در پژوهشی بر روی خانواده‌های اندونزیایی دریافتند آموزش و یادگیری در ۹ سال اول تحصیل، توانایی‌های شناختی بزرگسالی را تا دو برابر افزایش می‌دهند.

یوان ژانگ، دانشیار علوم اجتماعی-پزشکی در مرکز تحقیقات سالمندی رابرت باتلر دانشگاه کلمبیا، با رهبری این پژوهش که نتایج آن در نشریه «ژورنال آو هیومن کپیتال» منتشر شده است، گفت: «مطالعه ما، قدرت منحصر به‌ فرد آموزش در شکستن چرخه محرومیت را نشان می‌دهد.»

تاثیر پیشینه ‌تحصیلی والدین بر کودکان

نتایج پژوهش مورد نظر مشخص کرد کودکانی که مادران با پیشینه ‌تحصیلی پایین‌تر داشتند، در مراحل ابتدایی آموزش پیشرفت قابل توجهی کردند و رشد شناختی چشمگیری نسبت به کودکان خانواده‌های تحصیل‌کرده نشان دادند اما این مزیت نسبی با ادامه تحصیل کاهش یافته است.

در مقابل، فرزندان مادران تحصیل‌کرده از مزایای پایدار و یکنواختی در تمام مراحل تحصیلی برخوردار بوده‌اند.

به عبارت دیگر، آموزش برای کودکان محروم در ابتدا تاثیر انقلابی‌تری دارد اما برای کودکان خانواده‌های تحصیل‌کرده، این تاثیر در طول زمان ثابت‌تر است.

محققان تاکید کردند این فواید شناختی پایدار است و دهه‌ها پس از ترک مدرسه، افرادی که تحصیلات بیشتری داشته‌اند، همچنان از مهارت‌های قوی‌تر در ریاضی و تفکر انتزاعی برخوردار هستند.

بررسی خواهران و برادران

تیم تحقیقاتی بیش از ۲۰ سال داده‌های خانواده‌های اندونزیایی را تجزیه و تحلیل کرده است.

آن‌ها با مقایسه خواهران و برادران که ژن‌ها، والدین و محیط کودکی مشترکی داشته‌اند، تاثیرات منحصر به‌ فرد تحصیل را بر توانایی‌های ذهنی، جدا از عوامل خانوادگی، مورد بررسی قرار دادند.

ژانگ در توضیح روش تحقیق گفت: «تصور کنید دو خواهر در یک خانه بزرگ شده‌اند. اگر یکی دبیرستان را تمام کند و دیگری تنها دوره ابتدایی را بگذراند، تفاوت‌های شناختی بین آن‌ها در بزرگسالی احتمالا به‌دلیل سال‌های اضافی تحصیل است نه پیشینه خانوادگی.»

برای اعتبار‌سنجی این روش، محققان یک آزمون کنترلی انجام دادند. آن‌ها قد افراد را بررسی کردند؛ چیزی که نباید با میزان تحصیل ارتباطی داشته باشد.

وقتی همه افراد را با هم مقایسه کردند، ظاهرا رابطه‌ای بین تحصیل و قد وجود داشت اما وقتی فقط خواهران و برادران یک خانواده را مقایسه کردند، این رابطه کاذب ناپدید شد.

این نتیجه، دقت روش تحقیق را تایید کرد.

سرمایه‌گذاری در آموزش همگانی

ژانگ تاکید کرد که این یافته‌ها نقشه راهی برای کاهش نابرابری است.

او گفت: «سرمایه‌گذاری در آموزش پایه همگانی سود مضاعف دارد و ذهن‌های قوی‌تر امروز و سالمندی سالم‌تر را به همراه می‌آورد.»

این پژوهش همچنین بر اهمیت تحصیلات اولیه در تقویت توانایی‌های شناختی و حفظ آن‌ها تا دوران بزرگسالی تاکید می‌کند.

محققان معتقدند این مطالعه اهمیت آموزش را نه تنها در رشد کودکان بلکه در حفظ سلامت شناختی در طول زندگی نشان می‌دهد.