گزارش روزنامه تلگراف از کارزار نفوذ مخرب جمهوری اسلامی در بریتانیا

روزنامه بریتانیایی تلگراف، دوشنبه ۹ تیر گزارش داد که وزارت خزانه‌داری بریتانیا در حال حاضر در حال تحقیق درباره شرکت‌های بریتانیایی است که مظنون به نقض تحریم‌ها علیه برنامه هسته‌ای ایران هستند.

به‌نوشته تلگراف، نگرانی‌ها درباره ۹ مورد تخلف احتمالی از تحریم‌های بریتانیا علیه جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴، با جنگ ۱۲ روزه اخیر اسرائیل شدت گرفته است.

روزنامه تلگراف در گزارش خود تاکید کرده است که گرچه این نقض تحریم‌ها نگران‌کننده است، اما تنها بخش کوچکی از عملیات پنهان نفوذ سیاسی و تامین مالی غیرقانونی جمهوری اسلامی در بریتانیا را تشکیل می‌دهد.

این روزنامه گسترش جنگ ترکیبی جمهوری اسلامی علیه نهادها و جامعه بریتانیا را نتیجه سال‌ها بی‌توجهی تصمیم‌گیران مسئول مقابله با این تهدید دانسته و نوشته است که جمهوری اسلامی مدت‌هاست که یک جنگ پنهان علیه بریتانیا به راه انداخته است. در ژوئن ۲۰۰۹، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بریتانیا را «خبیث‌ترین» قدرت خارجی خواند و شنوندگان او در نماز جمعه‌ای که در دانشگاه تهران برگزار شده بود شعار «مرگ بر انگلیس» سردادند.

روزنامه تلگراف سپس به شرح برخی از اقدامات جمهوری اسلامی در بریتانیا پرداخته و نوشته است که جمهوری اسلامی برای جلوگیری از حمایت بریتانیا از حقوق بشر در ایران و به‌منظور انتقام از تحریم‌های اعمال‌شده علیه تهران، تلاش کرده است افکار عمومی در بریتانیا را به نفع خود تحت تاثیر قرار دهد.

این روزنامه به نقش کلیدی پرس تی‌وی، شبکه انگلیسی زبان جمهوری اسلامی، در پخش روایت‌های رسمی حکومت ایران اشاره کرده و گفته اگرچه مجوز این تلویزیون در سال ۲۰۱۲ به‌دلیل پخش اعترافات اجباری لغو شد، اما همچنان به‌شکل آنلاین گزارش‌هایی در توجیه سیاست‌های جمهوری اسلامی و دادن تصویری منفی از وضعیت ریاضت اقتصادی در بریتانیا منتشر می‌کند.

تلگراف همچنین به حضور شماری از چهره‌ها و نمایندگان حزب کارگر بریتانیا، از جمله جورج گالووی، کریس ویلیامسون و جرمی کوربین در برنامه‌های پرس تی‌وی اشاره کرده و آن را نشانه‌ای از گسترش نفوذ جمهوری اسلامی در بریتانیا خوانده است.

به‌نوشته تلگراف، با این‌که پرس تی‌وی همچنان فعال است، اما به‌تدریج جای خود را به نیروهای سایبری ایران داده است. از اکتبر ۲۰۱۳ تا مارس ۲۰۱۴، نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی صفحه‌ای در فیسبوک با عنوان «کارتون اسکاتلندی» ایجاد کردند که در آن ضمن تبلیغ استقلال اسکاتلند ادعا می‌شد دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت بریتانیا، مردم اسکاتلند را سرکوب کرده است.

تلگراف افزوده که حمایت جمهوری اسلامی از جدایی‌طلبی اسکاتلند بار دیگر در آستانه انتخابات پارلمان اسکاتلند در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت و احتمالاً تا امروز نیز ادامه دارد. در اوایل ماه جاری و هم‌زمان با تشدید عملیات «طلوع شیران» اسرائیل، حساب‌های طرفدار استقلال که مسئول ۲۵۰ هزار پست بودند، ناگهان غیرفعال شدند.

به‌نوشته این روزنامه، جنگ اطلاعاتی جمهوری اسلامی در فضای مجازی با فعالیت‌ سازمان‌های مردم‌نهاد همسو نیز همراه شده است. کمیسیون حقوق بشر اسلامی یکی از نیروهای محرک این کمپین‌هاست. این نهاد تظاهرات سالانه روز قدس را سازمان‌دهی می‌کند و تا زمانی که حزب‌الله لبنان در سال ۲۰۱۹ به‌عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شد، پرچم‌های آن را در این راهپیمایی‌ها به اهتزاز درمی‌آورد.

تلگراف تاکید کرده است که با وجود تحقیقات تاییدکننده ارتباط کمیسیون حقوق بشر اسلامی با جمهوری اسلامی، این نهاد همچنان فعال است و به‌دلیل حمایت از عملیات خرابکارانه علیه اهداف اسرائیلی، تحت بررسی قرار دارد.

تلگراف در گزارش خود نوشته استکه این شبکه‌ها تا حدی به دلیل حضور مداوم «پول‌های تاریک» ایران در نظام مالی بریتانیا رونق گرفته‌اند. برای پیشبرد توافق هسته‌ای موسوم به برجام، بریتانیا در سال ۲۰۱۶ تحریم‌های اعمال‌شده بر بانک ملی و بانک صادرات را لغو کرد. بانک ملی در تامین مالی شبه‌نظامیان کتائب حزب‌الله وابسته به جمهوری اسلامی در عراق نقش داشته و بانک صادرات نیز تامین مالی گروه‌های تروریستی فلسطینی مانند حماس و جهاد اسلامی را بر عهده داشته است.

در گزارش روزنامه تلگراف همچنین آمده است که در پی افزایش نگرانی‌ها نسبت به فعالیت‌های مخرب جمهوری اسلامی در بریتانیا، مقام‌های امنیتی برخی اقدامات مشخص انجام داده‌اند. در اکتبر ۲۰۲۴، کن مک‌کالوم، رییس سازمان اطلاعات داخلی ام‌آی۵، اعلام کرد که «بالاترین سطح توجه» را به خطر افزایش یا گسترش اقدامات تهاجمی جمهوری اسلامی در بریتانیا اختصاص خواهد داد و به خنثی‌سازی ۲۰ طرح بالقوه مرگبار جمهوری اسلامی علیه شهروندان بریتانیایی اشاره کرد.

در مارس ۲۰۲۵، دن جارویس، وزیر امنیت، اعلام کرد که ماموران حکومت ایران در صورت ثبت‌نام نکردن در بریتانیا ممکن است با مجازات حداکثر پنج سال زندان روبه‌رو شوند.

با این حال، روزنامه تلگراف تاکید کرده که این اقدامات نیم‌بند به هیچ‌وجه برای خنثی‌سازی کامل جنگ در سایه‌ جمهوری اسلامی علیه بریتانیا کافی نیست و اعمال تحریم‌های سخت‌گیرانه‌تر علیه شبکه‌های مالی ایران و محدود کردن عملیات نفوذ مخرب جمهوری اسلامی را ضرورتی فوری دانسته است.