آمریکا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای آتش‌بس در غزه را وتو کرد

آمریکا قطعنامه پیشنهادی شورای امنیت سازمان ملل برای برقراری فوری و بدون قیدوشرط آتش‌بس در غزه را وتو کرد. ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت به این قطعنامه رای موافق دادند.

دوروتی شیا، نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل، پیش از رای‌گیری در نشست شورای امنیت گفت: «موضع ایالات متحده همواره روشن بوده است؛ ما از هیچ قطعنامه‌ای که حماس را محکوم نکند و خواستار خلع سلاح و خروج آن از غزه نباشد، حمایت نخواهیم کرد.»

او گفت قطعنامه پیشنهادی تلاش‌های دیپلماتیک برای برقراری آتش‌بس در غزه بر مبنای واقعیت‌های کنونی را تضعیف و حماس را گستاخ‌تر می‌کند.

در واکنش به این اقدام دولت آمریکا، بنیامین نتانیاهو از ترامپ تشکر کرد.

اسرائیل با آتش‌بس دائمی بدون پیش‌شرط مخالفت کرده و می‌گوید حماس نباید در غزه باقی بماند. از سرگیری عملیات نظامی اسرائیل در غزه پس از پایان آتش‌بس دوماهه در ماه مارس، با هدف آزادسازی گروگان‌ها و تضعیف توان نظامی حماس ادامه دارد.

بیشتر بخوانید:

به گفته مقام‌های بهداشتی وابسته به حماس در غزه، چهارشنبه در حملات هوایی اسرائیل دست‌کم ۴۵ فلسطینی کشته شدند. ارتش اسرائیل نیز از کشته شدن یک سرباز خبر داد.

همزمان، بحران انسانی در نوار غزه شدت گرفته است. با وجود پایان محاصره ۱۱ هفته‌ای از ۲۹ اردیبهشت، کمک‌های بشردوستانه بسیار محدود وارد منطقه شده‌اند و خطر قحطی جدی است.

بنیاد کمک‌رسانی غزه، که با حمایت آمریکا تأسیس شده، روز چهارشنبه هیچ کمکی توزیع نکرد و اعلام کرد از اسرائیل خواسته است تا برای تأمین ایمنی غیرنظامیان خارج از مناطق «امن» اطراف محل توزیع، اقدامات بیشتری انجام دهد.

این بنیاد همچنین از ارتش اسرائیل خواست که نحوه تردد مردم در نزدیکی مواضع نظامی را به گونه‌ای هدایت کند که خطر درگیری و سوءتفاهم کاهش یابد، دستورالعمل‌های شفاف‌تری برای غیرنظامیان تدوین کند و آموزش‌ها برای ایمنی شهروندان را افزایش دهد.

مسئولان بیمارستان‌های غزه می‌گویند در سه روز گذشته، بیش از ۸۰ نفر در اطراف مراکز توزیع کمک هدف گلوله قرار گرفتند و صدها نفر زخمی شدند.

تنها در روز سه‌شنبه، دست‌کم ۲۷ نفر جان خود را از دست دادند. به گفته ساکنان محلی، سربازان اسرائیلی به سوی جمعیتی که از بامداد برای دریافت غذا تجمع کرده بودند، تیراندازی کردند. ارتش اسرائیل این ادعا را رد کرده، اما اعلام کرده است که به «افراد مشکوکی» شلیک شده که به هشدارها توجهی نکرده و به مواضع نیروهای اسرائیلی نزدیک شده بودند.

سخنگوی بنیاد کمک‌رسانی غزه گفت: «اولویت اصلی ما همچنان حفظ ایمنی و کرامت غیرنظامیانی است که کمک دریافت می‌کنند.»

«تاخیرها و ممانعت‌ها» در روند کمک‌رسانی

روند جدید توزیع کمک‌ها، که فعلاً در سه نقطه در حال اجراست، از هفته گذشته آغاز شده است. سازمان ملل و نهادهای امدادرسان هشدار داده‌اند که این شیوه، به‌دلیل استفاده از نیروهای امنیتی و لجستیکی خصوصی آمریکایی، ماهیت کمک‌رسانی را به شکل نگران‌کننده‌ای نظامی کرده است.

تام فلچر، مسئول کمک‌های سازمان ملل، پیش از رای‌گیری در شورای امنیت بار دیگر از اسرائیل خواست اجازه دهد این سازمان و نهادهای بشردوستانه به مردم غزه کمک کنند.

او گفت: «تمام گذرگاه‌ها را باز کنید. اجازه دهید کمک‌های حیاتی در مقیاس وسیع، از همه مسیرها وارد شود. محدودیت‌ها درباره کمیت و نوع کمک‌های ما را بردارید. اطمینان حاصل کنید که کاروان‌های ما با تاخیر و ممانعت مواجه نمی‌شوند.»

سازمان ملل بارها اسرائیل و همچنین وضعیت بی‌قانونی در غزه را مانع ورود و توزیع کمک‌ها دانسته است. اسرائیل نیز حماس را به سرقت کمک‌ها متهم کرده؛ اتهامی که گروه حماس آن را رد می‌کند.

بنیاد کمک‌رسانی غزه سه‌شنبه اعلام کرد از زمان آغاز فعالیت خود تاکنون بیش از هفت میلیون وعده غذایی توزیع کرده است. جان اکری، مدیر موقت این بنیاد، از نیروهای بشردوست فعال در غزه خواست با این بنیاد همکاری کنند تا کمک‌ها به دست افراد نیازمند برسد.

درگیری‌ها در غزه از زمانی آغاز شد که نیروهای حماس روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ وارد اسرائیل شدند و به گفته مقام‌های اسرائیلی، حدود ۱۲۰۰ نفر را کشتند و نزدیک به ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند. بیشتر قربانیان غیرنظامی بودند.

اسرائیل در پاسخ، عملیات نظامی گسترده‌ای در غزه آغاز کرد که به گفته مقام‌های بهداشت وابسته به حماس در این منطقه، تاکنون بیش از ۵۴ هزار کشته برجای گذاشته است. این آمار بین نظامیان و غیرنظامیان تفکیک نشده اما منابع محلی می‌گویند بخش عمده قربانیان، غیرنظامی‌اند و هزاران جسد نیز همچنان زیر آوار مانده است.

بیشتر بخوانید: