شکست طرح کمک‌رسانی جدید آمریکا و اسرائیل در غزه

عملیات کمک‌رسانی جدید در غزه بر اساس طرح تازه، پس از گذشت چهار روز همچنان با درگیری و آشوب در مراکز توزیع کمک‌ها مواجه است. سازمان‌های بین‌المللی این طرح را محکوم کردند.

بنیاد بشردوستانه غزه (GHF) که با حمایت آمریکا و اسرائیل تشکیل شده، هفته گذشته کار خود را با هدف جایگزینی سازمان ملل برای توزیع کمک‌های غذایی در غزه آغاز کرد.

این سازمان جدید قصد دارد یک میلیون فلسطینی را از طریق چهار مرکز امنیتی تغذیه کند.

سخنگوی این بنیاد گفته است در چهار روز نخست انجام طرح تازه، دو میلیون وعده غذایی توزیع شده. به گزارش بی‌بی‌سی جهانی، این آمار نشان می‌دهد هر شهروند ساکن غزه کمتر از یک وعده غذا در طول چهار روز دریافت کرده است.

تنش و درگیری در مراکز توزیع

تصاویر منتشر شده از مراکز توزیع، آشوب و هرج و مرجی شدید را نشان می‌دهد. در یکی از این مراکز، پیمانکاران امنیتی آمریکایی برای پراکنده کردن جمعیت از گاز اشک‌آور و تیراندازی اخطار استفاده کردند.

بنیاد بشردوستانه غزه در واکنش به این حوادث اعلام کرد برای جلوگیری از «تشدید وضعیت خطرناک» مجبور به استفاده از «بازدارنده‌های غیر‌کشنده» شده است.

این سازمان گفت که هیچ‌کس در این درگیری‌ها مصدوم نشده است.

اکنون وضعیت به حدی پیچیده شده که این بنیاد در صفحه فیس‌بوک خود هشدار داده است هر مرکزی که غارت شود، تعطیل خواهد شد.

این هشدار یک شب پس از هجوم به انبار برنامه جهانی غذا صادر شد که در آن چند نفر کشته شدند.

اطلاع‌رسانی نامناسب و گسترش اطلاعات جعلی

یکی از مشکلات اصلی این طرح، نبود سیستم ارتباطی مناسب با مردم غزه است. فلسطینیان شکایت دارند که هیچ اطلاع دقیقی از زمان و مکان توزیع کمک‌ها ندارند و مجبورند به شایعات تکیه کنند.

مساله با انتشار اطلاعات جعلی پیچیده‌تر شده است. حداقل دو صفحه فیس‌بوک جعلی با بیش از چهار هزار دنبال‌کننده، اطلاعات غلط درباره وضعیت مراکز توزیع منتشر کرده‌اند.

این صفحه‌ها حتی از تصاویر ساخته شده با هوش مصنوعی استفاده کرده‌اند.

بنیاد بشردوستانه غزه صفحه رسمی خود را یک روز پس از شروع عملیات کمک‌رسانی راه‌اندازی کرده که این امر نشان‌دهنده بی‌برنامگی اولیه در این طرح است.

انتقادات گسترده سازمان‌های امدادرسان

سازمان آکسفام (یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های بین‌المللی امدادرسانی برای ریشه‌کن کردن فقر، گرسنگی و بی‌عدالتی) به شدت این طرح را نقد کرده و آن را «تحمیل کنترل نظامی بر کمک‌رسانی» دانسته است.

از سوی دیگر تفاوت آماری چشمگیری بین سیستم قبلی و جدید وجود دارد. زمانی که سازمان ملل کمک‌رسانی می‌کرد، ۴۰۰ نقطه توزیع در سراسر غزه فعال بود اما اکنون تنها چهار مرکز کار می‌کنند.

به گفته کریس نیوتن، تحلیل‌گر ارشد موسسه گروه بحران، هدف از این طرح «افزایش چشمگیر تمرکز جمعیت» است.

نیوتن معتقد است این سیستم مردم را مجبور می‌کند یا قوانین سخت‌گیرانه را بپذیرند یا شانس کمی برای بقا داشته باشند.

کمک‌های ناکافی

بر اساس تصاویر منتشر شده، جعبه‌های توزیعی تنها شامل مواد غذایی محدودی است.

استوارت گوردون از دانشگاه لندن معتقد است کمک‌های بشردوستانه باید شامل پشتیبانی پزشکی، بسته‌های بهداشتی و کیت‌های تصفیه آب نیز باشد.

اگرچه بنیاد در اسناد خود وعده توزیع این موارد را داده اما تاکنون این کار انجام نشده است.

ناکامی در اجرای طرح

به گزارش بی‌بی‌سی جهانی، جمعه ۹ خرداد، تنها یکی از چهار مرکز بنیاد بشردوستانه غزه فعال بود که کمتر از یک ساعت باز ماند.

این بنیاد اعلام کرد چون تمام کمک‌ها توزیع شد، مجبور به تعطیلی شده است.

سخنگوی بنیاد در پاسخ به پرسش‌ها درباره کمبود کمک‌ها، وعده افزایش حجم کمک‌ها در هفته‌های آینده را داده است.

هانی عابد، یکی از شهروندان غزه به بی‌بی‌سی گفت: «من دست خالی هستم، مثل روزی که خدا مرا آفرید. دست خالی آمدم و دست خالی می‌روم.»