استیو ویتکاف: موضع حماس با پیشنهاد آمریکا برای آتش‌بس تطابق ندارد

استیو ویتکاف، نماینده ویژه کاخ سفید در امور خاورمیانه، موضع جدید حماس مبنی بر پذیرش طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را رد و تاکید کرد آن‌چه از سوی این گروه ارائه شده، با پیشنهاد آمریکا مطابقت ندارد.

یک مقام فلسطینی نزدیک به گروه حماس دوشنبه پنجم خرداد به خبرگزاری رویترز گفت که این گروه با طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس ۷۰ روزه و آزادی گروگان‌ها موافقت کرده است؛ طرحی که به گفته این مقام از سوی ویتکاف و از طریق میانجی‌ها به حماس ارائه شده است.

به گفته این مقام فلسطینی، طرح ویتکاف شامل آزادی ۱۰ گروگان زنده اسرائیلی در دو مرحله، برقراری آتش‌بس ۷۰ روزه، خروج نسبی نیروهای اسرائیلی از غزه و آزادی شماری از زندانیان فلسطینی، از جمله زندانیان دارای احکام سنگین بوده است.

ویتکاف دوشنبه در گفت‌و‌گو با باراک راوید، خبرنگار اکسیوس گفت: «آن‌چه از حماس دیده‌ام ناامیدکننده و کاملا غیرقابل قبول است.»

این فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، تاکید کرد واشینگتن طرحی را روی میز گذاشته که بر اساس آن، اسرائیل با آتش‌بس موقت و توافق برای آزادی گروگان‌ها موافقت می‌کند. توافقی که شامل بازگشت نیمی از گروگان‌های زنده و نیمی از اجساد کشته‌شدگان است و به مذاکرات اساسی برای رسیدن به آتش‌بس دائمی منجر خواهد شد.

او افزود: «من با ریاست بر این مذاکرات موافقت کرده‌ام. این طرح اکنون روی میز است و حماس باید آن را بپذیرد.»

رد موضع حماس

هم‌زمان یک مقام اسرائیلی نیز موضع جدید حماس مبنی بر موافقت با طرح آمریکا را رد کرد و گفت که هیچ دولت مسئولی نمی‌تواند توافق مورد نظر این گروه را بپذیرد.

اسرائیل اسفند سال گذشته به توافق آتش‌بس با حماس پایان داد و عملیات نظامی خود را در غزه دوباره آغاز کرد. دو روز بعد حماس و گروه‌های متحدش شروع به شلیک راکت و حملات به اسرائیل کردند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته است که این کشور تنها در ازای آزادی گروگان‌ها با آتش‌بس موقت موافقت می‌کند و قول داده است جنگ تنها زمانی پایان یابد که حماس ریشه‌کن شود.

افزایش فشارهای بین‌المللی بر اسرائیل
جِیک وود، مدیر بنیاد بشردوستانه غزه که با حمایت آمریکا تاسیس شده، یک‌شنبه به‌طور ناگهانی از سمت خود کناره‌گیری کرد.

او اعلام کرد که این بنیاد قادر نیست در چارچوب اصول بشردوستانه شامل انسان‌دوستی، بی‌طرفی، استقلال و عدم جانب‌داری، فعالیت کند.

این بنیاد قرار است از دوشنبه (امروز) توزیع کمک‌ها در غزه را آغاز کند و قصد دارد تا پایان هفته به یک میلیون فلسطینی دسترسی یابد.

استعفای وود در حالی اعلام شد که در روزهای اخیر فشارهای بین‌المللی علیه اسرائیل شدت گرفته است.

دولت آلمان که از نزدیک‌ترین متحدان اسرائیل به شمار می‌رود، اعلام کرد سطح تلفات غیرنظامی در حملات اخیر دیگر با گفته‌های اسرائیل در مقابله با حماس قابل توجیه نیست.

فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، در گفت‌وگو با شبکه دبلیو‌دی‌آر گفت قصد دارد طی روزهای آینده با نخست‌وزیر اسرائیل تماس بگیرد و به او هشدار دهد که «نباید زیاده‌روی کند».

مرتس تاکید کرد با وجود ملاحظات تاریخی، سطح آسیب‌های غیرنظامی به شکل فزاینده‌ای «غیرقابل‌ قبول شده» است.

رهبران بریتانیا، فرانسه و کانادا ۳۰ اردیبهشت در بیانیه‌ای مشترک خواستار توقف حملات اسرائیل به غزه و رفع موانع برای کمک‌رسانی شدند.

آن‌ها هشدار دادند در صورت ادامه حملات و گسترش شهرک‌سازی، تحریم‌هایی علیه اسرائیل وضع خواهند کرد.