ترامپ فرمان تسریع در روند صدور مجوز نیروگاه‌های هسته‌ای در آمریکا را صادر کرد

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، با صدور چند فرمان اجرایی، کمیسیون مستقل نظارت هسته‌ای این کشور را موظف کرد روند صدور مجوز برای ساخت راکتورها و نیروگاه‌های هسته‌ای را سرعت بخشد و زمان این فرایند را از چند سال به ۱۸ ماه کاهش دهد.

داگ برگم، وزیر کشور ایالات متحده، جمعه دوم خرداد در مراسم امضای این فرمان‌ها در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: «این تصمیم به معنای پایان دادن به بیش از نیم قرن سخت‌گیری‌های مقرراتی در این صنعت است.»

این اقدام بخشی از مجموعه فرمان‌های اجرایی ترامپ با هدف تقویت تولید انرژی هسته‌ای در آمریکا و پاسخی به افزایش چشمگیر تقاضا از سوی مراکز داده و کاربردهای فزاینده هوش مصنوعی در این کشور به شمار می‌رود.

فرآیند صدور مجوز برای احداث راکتورهای هسته‌ای در آمریکا گاه بیش از یک دهه به طول می‌انجامد؛ روندی که با هدف اولویت‌ دادن به ایمنی هسته‌ای تدوین شده، اما مانع مهمی در مسیر توسعه پروژه‌های جدید بوده است.

یک مقام ارشد کاخ سفید اعلام کرد دستورات اجرایی ترامپ شامل اصلاحات اساسی در ساختار کمیسیون نظارت هسته‌ای، بازبینی در تعداد کارکنان آن و همچنین دستور به وزارتخانه‌های انرژی و دفاع برای همکاری در ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در اراضی فدرال می‌شود.

او افزود دولت آمریکا در نظر دارد وزارت دفاع را به بازیگر اصلی در فرآیند سفارش و استقرار راکتورهای هسته‌ای در پایگاه‌های نظامی تبدیل کند.

به گفته این مقام کاخ سفید، فرمان‌های ترامپ همچنین با هدف احیای فعالیت‌های استخراج و غنی‌سازی اورانیوم در داخل ایالات متحده تدوین شده است.

انرژی هسته‌ای، پاسخی به نیاز مراکز داده و سامانه‌های هوش مصنوعی

جوزف دومینگز، مدیرعامل شرکت «کانستِلِیشن انرژی»، در مراسم امضای این فرمان‌ها، از تصمیم ترامپ استقبال کرد و گفت: «رییس‌جمهور با این اقدام به عادی‌سازی روند صدور مجوز کمک می‌کند. ما وقت زیادی را صرف فرآیندهای اداری می‌کنیم و به سوالات احمقانه پاسخ می‌دهیم، نه موارد مهم.»

ترامپ چند هفته پس از بازگشت مجدد به کاخ سفید، با اعلام وضعیت اضطراری انرژی در آمریکا هشدار داد زیرساخت‌های برق این کشور برای پاسخ‌گویی به نیازهای رو به رشد، به‌ویژه در حوزه مراکز داده و سامانه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، کافی نیستند.

اگرچه بیشتر اقدامات دولت ترامپ بر تقویت منابع فسیلی مانند زغال‌سنگ، نفت و گاز طبیعی متمرکز بوده، اما انرژی هسته‌ای نیز در دستور کار این دولت قرار گرفته است؛ حوزه‌ای که در سال‌های اخیر با حمایت فزاینده هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات مواجه بوده است.

برخی از دموکرات‌ها از انرژی هسته‌ای پشتیبانی می‌کنند، چرا که نیروگاه‌های اتمی برخلاف سوخت‌های فسیلی، گازهای گلخانه‌ای تولید نمی‌کنند. با این حال، نگرانی‌ها درباره زباله‌های رادیواکتیو و ایمنی راکتورها در میان فعالان محیط‌زیست همچنان پابرجاست.

در مقابل، جمهوری‌خواهان که دغدغه کمتری نسبت به تغییرات اقلیمی دارند، بر این باورند که انرژی هسته‌ای می‌تواند نقش کلیدی در تقویت استقلال و امنیت انرژی آمریکا ایفا کند.