جنجال در انتخابات ریاستجمهوری رومانی؛ گزارشها از شکست نامزد راستگرا حکایت دارند

نتایج اولیه دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانی نشان میدهد نیکوسور دان، شهردار بخارست و سیاستمدار میانهرو حامی اتحادیه اروپا، در آستانه پیروزی در این رقابت قرار گرفته است. رقیب راستگرای او اما این نتایج را نپذیرفته است.
خبرگزاری رویترز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت با استناد به نظرسنجیها پس از پایان انتخابات گزارش داد دان حدود ۵۵ درصد آرا را به خود اختصاص داده است.
این در حالی است که دان تا آخرین روزهای کارزار انتخاباتی، از جورجه سیمیون، نامزد ملیگرای جریان راست افراطی، عقب بود.
دان پس از اعلام نتایج اولیه، از رایدهندگان رومانیایی تقدیر کرد و گفت جامعه رومانی نشان داد از «قدرتی چشمگیر» برخوردار است.
در سوی مقابل، سیمیون از پذیرش نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری رومانی سرباز زد.
او گفت طبق برآورد ستاد انتخاباتیاش، ۴۰۰ هزار رای بیش از رقیب خود کسب کرده است.

انتخابات جنجالی رومانی
دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانی صحنه رقابت یک نامزد راستگرای منتقد اتحادیه اروپا و یک چهره میانهرو طرفدار این اتحادیه بود.
سیمیون ملیگرا که از حامیان دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، به شمار میرود، در دور نخست این انتخابات که ۱۴ اردیبهشت برگزار شد، توانست نزدیک به ۴۰ درصد آرا را به دست آورد.
دان با ۲۰.۹ درصد و کرین آنتونسکو، نامزد ائتلاف حاکم، با ۲۰.۳ درصد آرا رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
انتخابات ریاستجمهوری رومانی پیشتر در آذرماه ۱۴۰۳ نیز برگزار شده بود. با این حال، در پی مطرح شدن اتهاماتی درباره دخالت روسیه در این رایگیری به نفع یکی از نامزدهای راست افراطی، دادگاه قانونی اساسی رومانی رای به ابطال آن داد.

اتهام تلویحی مالک تلگرام به فرانسه درباره دخالت در انتخابات رومانی
همزمان با برگزاری انتخابات رومانی، پاول دورف، بنیانگذار و مالک پیامرسان تلگرام، با انتشار ایموجی نان باگت، نماد کشور فرانسه، از فشار یک دولت اروپایی برای سانسور محافظهکاران در رومانی خبر داد.
دورف اعلام کرد یکی از دولتهای اروپای غربی از او خواسته بود تا پیش از دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانی، صدای محافظهکاران این کشور را در تلگرام «ساکت کند»، اما او این درخواست را نپذیرفته است.
او تاکید کرد تلگرام هیچگاه بهدنبال اعمال محدودیت بر آزادی کاربران رومانیایی نخواهد بود و کانالهای سیاسی آنها را مسدود نخواهد کرد.
دوروف با انتقاد از آنچه «دخالت در انتخابات به بهانه دفاع از دموکراسی» خواند، افزود: «نمیتوان با سرکوب آزادی بیان، از دموکراسی دفاع کرد. یا آزادی بیان و انتخابات آزاد دارید یا ندارید. مردم رومانی شایسته هر دو هستند.»
در سوی مقابل، دولت رومانی اعلام کرد نشانههایی از دخالت روسیه در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور دیده میشود.
واکنش فرانسه
پست دورف حاوی ایموجی یک نان باگت بود که برخی ناظران آن را اشارهای غیرمستقیم به فرانسه تعبیر کردند.
وزارت امور خارجه فرانسه در واکنش به افزایش گمانهزنیها در این خصوص، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ادعاهای کاملا بیاساسی درباره دخالت فرانسه در انتخابات ریاستجمهوری رومانی در تلگرام و توییتر در حال انتشار است. فرانسه قاطعانه این ادعاها را رد میکند و همه را به مسئولیتپذیری و احترام به دموکراسی رومانی فرامیخواند.»
رویارویی دوباره فرانسه و دوروف
دورف که اصالتا اهل روسیه است و اکنون تابعیت فرانسوی دارد، سال گذشته در پاریس بازداشت شد.
اتهاماتی از جمله همدستی در فعالیتهای مجرمانه در ارتباط با جرایم مواد مخدر، پورنوگرافی کودکان و تراکنشهای مالی مشکوک علیه او مطرح شده است، اما او این اتهامات را رد میکند.
دورف اسفند ۱۴۰۳ با اجازه مقامهای قضایی فرانسه این کشور را به مقصد دبی، محل استقرار شرکتش، ترک کرد.