جدال روایت مردم و مقام‌های حکومت؛ واکنش‌ها در ایران به سخنان ترامپ در ریاض ادامه دارد

در ایران واکنش‌ها به سخنرانی سه‌شنبه دونالد ترامپ در عربستان سعودی همچنان ادامه دارد. شهروندان این سخنان را بیان واقعیت سوء‌مدیریت ساختاری در جمهوری‌ اسلامی ارزیابی کردند، اما مقامات سیاسی و نظامی حکومت به‌شدت آن را مورد انتقاد قرار دادند.

حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوی‌اسلامی، هر دو پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت به سخنان ترامپ حمله کردند.

سلامی در مراسمی به مناسبت سالروز کشته شدن ابراهیم رئیسی و همراهانش در سانحه هلی‌کوپتر گفت: «ملت ایران ترامپ را قاتل قهرمان ملی خود [قاسم سلیمانی] می‌دانند.»

او افزود: «ترامپ علیه ملت ایران یک عملیات روانی آغاز کرد تا بر قلب‌ها و ذهن‌های ملت ما تاثیرات مخرب و ناامید کننده‌ای به جا بگذارد. او سخن گفت تا ملت عزیز ایران را مایوس و ناامید کند.»

سلامی تصریح کرد: «آقای ترامپ، اگر فرصتی می‌شد تا شما به ایران می‌آمدید و از نزدیک ایران را تماشا می‌کردید، آن وقت شکوه، عظمت، فرهنگ، هنر و پیشرفت را می‌دیدید و آنقدر شگفت‌زده می‌شدید که تمام آنچه را که در عربستان گفتید، فراموش می‌کردید.»

پزشکیان: «دار و ندار رهبر عزیز انقلاب مشخص است»

پزشکیان ۲۵ اردیبهشت در یک سخنرانی در کرمانشاه گفت رییس‌جمهوری آمریکا مسئولان جمهوری‌اسلامی را دزد می‌خواند، در حالی که آمریکایی‌ها دنیا را «غارت» می‌کنند.

او افزود «ما وجود خود را برای خدمت گذاشته‌ایم»، اما ترامپ عملکرد مسئولان حکومت ایران را «جور دیگری» جلوه می‌دهد.

رییس‌ دولت جمهوری اسلامی ادامه داد: «زندگی و دار و ندار رهبر عزیز انقلاب مشخص است و زندگی آن غارتگران هم مشخص است.»

این واکنش‌ها پس از آن مطرح شد که رییس‌جمهوری آمریکا ۲۳ اردیبهشت در سفر به عربستان سعودی، جمهوری اسلامی را به «سوءمدیریت گسترده»، «فساد ساختاری» و «تخریب منطقه» متهم کرد و گفت در حالی که بلندترین آسمان‌خراش‌های جهان در جده و دبی ساخته می‌شوند، نمادهای تهران پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در حال فروپاشی و تبدیل شدن به آوار هستند.

ترامپ افزود در حالی که کشورهای عربی بیابان‌ها را به زمین‌های حاصل‌خیز تبدیل می‌کنند، رهبران جمهوری اسلامی زمین‌های سبز ایران را به بیابان‌های خشک تبدیل کرده‌اند، چون «فاسد» هستند.

او در نشست سرمایه‌گذاری آمریکا و عربستان سعودی، با بیان اینکه کشورهای عربی بر تبدیل شدن به «ستون‌های ثبات منطقه‌ای و تجارت جهانی» تمرکز کرده‌اند، هشدار داد: «رهبران ایران تمرکزشان بر دزدیدن ثروت مردمشان برای تامین مالی تروریسم و خونریزی در خارج از کشور است.»

پس از این سخنان ترامپ، موجی از واکنش کاربران رسانه‌های اجتماعی در داخل ایران و سراسر جهان به‌ راه افتاد.

کاربران این سخنان را بیان واقعیت عملکرد جمهوری‌اسلامی دانستند و به مقایسه اهمیت منافع ملی در نگاه حاکمان جمهوری‌اسلامی و مقام‌های کشورهای عربی پرداختند.

عراقچی: اظهارات ترامپ «فریبکارانه» است

۲۴ اردیبهشت نیز عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به سخنان ترامپ واکنش نشان داد و آن را «فریبکارانه» توصیف کرد.

عراقچی گفت «تمایل کشورهای منطقه به داشتن یک مسیر پیشرفت و مسیر شکوفایی» در واقع «همان مسیری هست که مردم ایران با انقلاب خودشان اتخاذ کردند».

او تاکید کرد آمریکا با وضع تحریم‌های اقتصادی و تهدیدات نظامی، جلوی پیشرفت ایران را طی چند دهه گذشته گرفته است.

ترامپ ۱۶ اردیبهشت در مراسم سوگند استیو ویتکاف، نماینده ویژه او در امور خاورمیانه، بر لزوم جلوگیری از دست‌یابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای تاکید کرد و گفت خواهان یک «توافق صلح‌آمیز و قدرتمند» با حکومت ایران است.

او این موضع را در سفر به عربستان سعودی و قطر به شکل‌های مختلف تکرار کرد. با این حال، رییس‌جمهوری آمریکا همواره هشدار داده است عدم توافق با تهران، به درگیری نظامی خواهد انجامید.

در میان جنگ لفظی مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی با ترامپ، علی شمخانی، دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی، به شبکه ان‌بی‌سی گفت تهران آماده است در ازای لغو تحریم‌های اقتصادی، با واشینگتن توافق هسته‌ای امضا کند.

ترامپ در حساب خود در شبکه اجتماعی تروث سوشال، بدون هیچ اظهار نظری این گفته‌های شمخانی را به اشتراک گذاشت.