ترامپ از قطر راهی امارات متحده عربی شد؛ ابوظبی به‌دنبال پیشتازی جهانی در هوش مصنوعی

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، پس از پایان سخنرانی‌اش برای نیروهای آمریکایی در قطر، به امارات متحده عربی سفر کرد، جایی که رهبران آن امیدوارند با کمک واشینگتن، این کشور ثروتمند حاشیه خلیج فارس به یکی از قدرت‌های برتر جهانی در حوزه هوش مصنوعی تبدیل شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ایالات متحده و امارات متحده عربی به توافق اولیه‌ای دست یافته‌اند که به موجب آن، امارات از امسال مجاز خواهد بود سالانه ۵۰۰ هزار عدد از پیشرفته‌ترین تراشه‌های هوش مصنوعی شرکت انویدیا را وارد کند.

این توافق می‌تواند به شکل چشم‌گیری در توسعه زیرساخت‌های حیاتی برای ساخت مدل‌های هوش مصنوعی در امارات، به‌ویژه مراکز داده، نقش داشته باشد.

با این حال، برخی منابع گفته‌اند این توافق باعث بروز نگرانی‌هایی در میان نهادهای امنیت ملی آمریکا شده و ممکن است مفاد آن تغییر کند.

بیشتر بخوانید: ترامپ در سفر به خاورمیانه به‌دنبال توافق تجاری در حوزه تراشه‌ها و مواد معدنی است

قراردادهای اقتصادی و گشایش‌های دیپلماتیک در سفر چهار روزه ترامپ

در جریان سفر چهار روزه ترامپ به منطقه خلیج فارس، مجموعه‌ای از قراردادهای اقتصادی امضا شده است؛ از جمله قرارداد خرید تا ۲۱۰ فروند هواپیمای پهن‌پیکر بوئینگ از سوی قطر ایرویز، تعهد ۶۰۰ میلیارد دلاری عربستان سعودی برای سرمایه‌گذاری در آمریکا و توافقی به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار برای خرید تسلیحات آمریکایی از سوی ریاض.

این سفر همچنین با تحرکات دیپلماتیک گسترده‌ای همراه بوده است.

ترامپ روز سه‌شنبه به‌طور غیرمنتظره اعلام کرد ایالات متحده تحریم‌های طولانی‌مدت علیه سوریه را لغو می‌کند و پس از آن با احمد الشرع، رییس‌جمهوری موقت سوریه دیدار کرد.

پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت، ترامپ در پایگاه هوایی «العدید» در صحرای جنوب‌ غربی دوحه که بزرگ‌ترین پایگاه نظامی ایالات متحده در خاورمیانه به‌شمار می‌رود، برای نیروهای آمریکایی سخنرانی خواهد کرد و سپس به ابوظبی می‌رود تا با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رییس‌ امارات متحده عربی و دیگر مقام‌های بلندپایه این کشور دیدار کند.

رقابت جهانی در هوش مصنوعی؛ خاورمیانه در آستانه تبدیل شدن به قطب سوم

انتظار می‌رود هوش مصنوعی محور اصلی آخرین مرحله از سفر ترامپ باشد.

دولت جو بایدن کنترل‌های سختگیرانه‌ای بر صادرات تراشه‌های هوش مصنوعی آمریکایی به خاورمیانه و سایر مناطق اعمال کرده بود. از جمله نگرانی‌های دولت بایدن این بود که این نیمه‌رساناهای ارزشمند ممکن است به چین منتقل شده و توان نظامی پکن را تقویت کنند.

اکنون ترامپ بهبود روابط با برخی کشورهای خلیج فارس را به یکی از اهداف کلیدی دولت خود تبدیل کرده است و اگر توافق‌های پیشنهادی مربوط به تراشه‌های هوش مصنوعی در کشورهای حاشیه خلیج فارس - به‌ویژه امارات - عملی شود، این منطقه می‌تواند به سومین مرکز قدرت در رقابت جهانی هوش مصنوعی پس از ایالات متحده و چین تبدیل شود.

در حالی که ترامپ پیش‌تر امکان سفر جانبی به ترکیه برای پیوستن به مذاکرات روسیه و اوکراین را مطرح کرده بود، یک مقام آمریکایی چهارشنبه اعلام کرد که رییس‌جمهور آمریکا چنین سفری را انجام نخواهد داد.