احمد الشرع؛ از عضویت در القاعده تا ریاست‌جمهوری و دیدار با ترامپ

احمد الشرع، رییس دولت انتقالی سوریه، روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در عربستان سعودی با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا دیدار کرد. این دیدار نقطه عطفی در مسیر سیاسی فردی است که زمانی عضو گروه القاعده در عراق بود.

به گزارش رویترز، این دیدار که پس از اعلام پایان تحریم‌های آمریکا علیه سوریه انجام شد، می‌تواند کمک بزرگی برای الشرع در راستای تلاش‌هایش برای یکپارچه‌سازی کشور و احیای اقتصاد آن باشد.

ترامپ در این دیدار از تمایل خود برای عادی‌سازی روابط با دمشق سخن گفت.

از فرمانده جبهه النصره تا کاخ ریاست‌جمهوری

الشرع که سال‌ها با نام ابومحمد الجولانی فعالیت می‌کرد، سال گذشته قدرت را در سوریه به دست گرفت. نیروهای تحت فرمان او در سال ۲۰۲۴ از پایگاه‌های خود در شمال غربی سوریه عملیات گسترده‌ای را آغاز کردند.

این عملیات به سرنگونی حکومت بشار اسد انجامید؛ در شرایطی که روسیه و جمهوری اسلامی به عنوان متحدان اصلی دمشق، نتوانستند از دولت اسد حمایت کنند.

رییس‌جمهوری کنونی سوریه همزمان با حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ به گروه القاعده پیوست. او مدتی در زندان‌های آمریکا در عراق محبوس بود و پس از آزادی به سوریه بازگشت و به صف مخالفان اسد پیوست.

الشرع سال‌ها فرماندهی جبهه‌النصره، شاخه رسمی القاعده در سوریه را برعهده داشت. او در سال ۲۰۱۶ ارتباط خود با القاعده را قطع کرد و تلاش کرد گروهش را نه به عنوان بخشی از جهاد جهانی، بلکه جزئی از انقلاب سوریه معرفی کند.

پس از ورود به دمشق در دسامبر ۲۰۲۴، الشرع لباس نظامی را با کت و شلوار عوض کرد و وعده داد دولت پلیسی و سرکوبگر اسد را با نظمی فراگیر و عادلانه جایگزین کند.

چالش‌های پیش روی الشرع

الشرع متحد کردن سوریه، احیای اقتصاد آسیب‌دیده از تحریم‌ها و انحصار سلاح در دست دولت را اولویت‌های اصلی خود اعلام کرده‌است. ترکیه، عربستان سعودی و قطر از حامیان اصلی دولت جدید دمشق به شمار می‌روند.

با این حال، به نوشته رویترز، او در تحقق اهداف خود با مشکلاتی روبروست. گروه‌های مسلح همچنان سلاح‌های خود را حفظ کرده‌اند و کشتارهای فرقه‌ای باعث ترس اقلیت‌ها از حکومت او شده‌است.

از سوی دیگر اسرائیل جنوب سوریه را منطقه ممنوعه برای نیروهای الشرع اعلام کرده‌است. مقامات اسرائیل می‌گویند رییس دولت انتقالی سوریه همچنان یک «عنصر جهادی» است.

به گزارش رویترز، حمله نظامی ۱۲ اردیبهشت در نزدیکی کاخ ریاست‌جمهوری دمشق، هشدار اسرائیل مبنی بر مخالفت با استقرار نیروهای سوری در جنوب پایتخت و جلوگیری از هرگونه تهدید علیه اقلیت دروزی این کشور به شمار می‌رود.

قانون شریعت و آینده سوریه

الشرع شکست اسد را پیروزی الهی توصیف کرده‌است. او درباره اجرای شریعت اسلامی گفت این موضوع باید از طرف کارشناسان تصمیم‌گیری شود، هرچند در قانون اساسی موقت نقش شریعت افزایش یافته‌است.

رییس‌جمهوری موقت وعده برگزاری انتخابات را داده، اما تاکید کرده‌ سوریه به پنج سال زمان برای برگزاری مناسب آن نیاز دارد.

الشرع در مصاحبه‌ای با رویترز در کاخ ریاست جمهوری، عزم خود برای تغییر رویکرد حکومت را اعلام کرد و گفت: «سینه‌ام در این کاخ فشرده می‌شود. از میزان شرارتی که علیه جامعه از این مکان سرچشمه گرفته، شگفت‌زده‌ام.»