وزیر امور خارجه بریتانیا: از تلاش آمریکا برای توافق هستهای با جمهوری اسلامی حمایت میکنیم
دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا اعلام کرد که این کشور از تلاشهای ایالات متحده برای دستیابی به توافق هستهای با حکومت ایران حمایت میکند.
او سهشنبه ۲۳ اردیبهشت در جلسه پارلمان بریتانیا گفت: «ما جمهوری اسلامی را تشویق کردهایم که با نیت صادقانه به ابتکارهای دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا پاسخ دهد و به راهحلی دیپلماتیک دست یابد.»
لمی افزود:« من از آغاز ماه مه، موضوع ایران را با مارکو روبیو و استیو ویتکاف، وزیر امور خارجه آمریکا و نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه مطرح کردهام و در این گفتوگوها به طیفی از تهدیدهایی پرداختیم که جمهوری اسلامی علیه بریتانیا و شرکای ما ایجاد میکند.»
جان کوپر، نماینده محافظهکار پارلمان بریتانیا، در جلسه پارلمان گفت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بازوی صادرات تروریسم حکومت استبدادی تهران است. چرا ما مانند اقدامی که علیه گروه واگنر روسیه انجام دادیم، به جمع تحریمکنندگان این سازمان نپیوستهایم؟ آیا ممکن است دلیل این امر فشار آمریکاییها برای حفظ کانالهای دیپلماتیک شکننده با تهران باشد؟»
وزیر امور خارجه بریتانیا در پاسخ به پرسش جان کوپبر گفت: «یادآوری میکنم که در چهارم مارس، بریتانیا ایران را ذیل برنامه ثبت نفوذ خارجی قرار داد؛ این برنامه، فعالیتهای مخرب در خاک بریتانیا را هدف قرار میدهد. ما همواره موضوع تحریم را تحت بررسی نگه میداریم. در حال حاضر تمرکز ما بر تهدیدهای دولتی است؛ این نوع تهدیدها ماهیتی متفاوت با سلولهای تروریستی دارند که معمولا در فهرست تحریم قرار میگیرند. به همین دلیل، دولت همچنان با دقت فراوان این موضوع را دنبال میکند.»
راهبرد بریتانیا در صورت شکست مذاکرات چیست؟
پس از این سخنان، دیوید رید، دیگر نماینده پارلمان بریتانیا از دیوید لمی پرسید: «بریتانیا و ایالات متحده هر دو معتقدند که ایرانِ مجهز به سلاح هستهای، تهدیدی جدی برای ثبات جهانی است. اکنون که مذاکرات هستهای میان آمریکا و جمهوری اسلامی در جریان است، آیا وزیر امور خارجه میتواند به مجلس توضیح دهد که از نظر بریتانیا، چه نتیجهای از این مذاکرات موفقیتآمیز تلقی میشود؟ و مهمتر اینکه، در صورت شکست این گفتوگوها، آیا برنامه جایگزینی در نظر گرفته شده است؟»
لمی در پاسخ به پرسش دیوید رید گفت: «ایران اکنون تقریبا هر شش هفته، یک واحد قابل توجه از اورانیوم با غنای بالا تولید میکند؛ این مقدار، چهل برابر بیشتر از سقف تعیینشده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است؛ توافقی که ما با جمهوری اسلامی امضا کردیم و همین حالا نسخهای از آن در دست من است. موضع من کاملا شفاف است: ایران نباید هیچگاه به سلاح هستهای دست یابد. این کشور باید فورا روند تشدید برنامه غنیسازی خود را معکوس کند، از هرگونه فعالیت تسلیحاتی حیاتی دست بردارد و همه این شرایط باید بهطور کامل قابل راستیآزمایی باشد. در غیر این صورت، ما شاهد بازگشت فوری تحریمها طبق رژیم تحریمهایی خواهیم بود که ۱۰ سال پیش با ایران برقرار کرده بودیم.»
پریتی پتل، وزیر امور خارجه دولت سایه، نیز در این نشست گفت: «حکومت ایران مسئول بسیاری از خونریزیها و درگیریهای فاجعهبار در خاورمیانه است. این حکومت حتی تهدیدی مستقیم برای بریتانیاست، همانطور که در بازداشت اخیر اتباع ایرانی در عملیات ضد تروریستی در خاک کشورمان مشاهده شد. آیا وزیر امور خارجه سفیر ایران را احضار کرده تا نگرانیهای ما را منتقل کند و درباره اتفاقات رخداده در خاک بریتانیا توضیح بخواهد؟ همچنین، فارغ از مذاکرات هستهای، چه گفتگوهایی با متحدانمان انجام شده است؟ موضع شرکای منطقهای ما درباره تهدیدهای خاص ایران چیست، بهویژه در ارتباط با مخالفان این کشور که در بریتانیا تحت فشار قرار گرفتهاند؟ و در نهایت، چه زمانی دولت با راهبردی جامع و شفاف برای مواجهه با جمهوری اسلامی وارد عمل خواهد شد؟»
وزیر امور خارجه بریتانیا در پاسخ به سوالات پریتی پتل گفت: «در تاریخ سوم مه، پلیس ضد تروریسم در چارچوب دو پرونده جداگانه، هشت نفر از جمله هفت تبعه ایرانی را بازداشت کرد. معاون امور خاورمیانه من با سفیر اسرائیل در اینباره گفتوگو کرده است. همانطور که گفتم، ما ایران را در تاریخ چهارم مارس ذیل برنامه ثبت نفوذ خارجی قرار دادیم. موضوع تحریمها همچنان در حال بررسی است. ما بهطور کامل با شرکای اروپایی خود در گروه E3 هماهنگ هستیم و بسیار خرسندیم که آلمان اکنون دولتی جدید دارد تا بتوانیم با آنها درباره برجام و احتمال بازگشت تحریمها همکاری کنیم. ضمن اینکه گفتوگوهای ما با استیو ویتکاف نیز همچنان ادامه دارد.»