موج مهاجرت نخبگان؛ ایران به صادرکننده برنامهنویس تبدیل شده است
در ادامه گزارشها درباره افزایش میزان مهاجرت نخبگان از کشور، سایت دیجیاتو گزارش داد ایران به صادرکننده نیروی متخصص برنامهنویسی تبدیل شده است.
در ادامه گزارشها درباره افزایش میزان مهاجرت نخبگان از کشور، سایت دیجیاتو گزارش داد ایران به صادرکننده نیروی متخصص برنامهنویسی تبدیل شده است.
سایت دیجیاتو با اشاره به فعالیت برنامهنویسان در شهرهای مختلف ایران برای تحویل پروژه به کارفرماهایی در لندن، برلین یا تورنتو نوشت: «آنها بهجای کالا یا نفت، دانش و کُد صادر میکنند؛ با اینترنتی پر از محدودیت و آیندهای مبهم، اما با مهارتی که مرز نمیشناسد.»
دیجیاتو با استناد به نظرسنجی سال ۱۴۰۳ پلتفرم «کوئرا» و با تاکید بر اینکه تنها گروهی از توسعهدهندگان با وجود دشواریها ترجیح دادهاند در کشور بمانند، افزود: «تنها ۲۰ درصد از برنامهنویسان ایرانی تمایلی به مهاجرت ندارند.»
یافتههای این نظرسنجی که با مشارکت بیش از پنج هزار و ۱۲۰ برنامهنویس انجام شد، نشان میدهد ۴۰ درصد این افراد بهطور قطع قصد مهاجرت دارند و ۳۲ درصد در حال حاضر برنامهای ندارند، اما ممکن است در آینده تصمیم به مهاجرت بگیرند.
بر اساس پیمایش کوئرا، ۶۹ درصد برنامهنویسان کیفیت بالاتر زندگی، ۶۱ درصد بهبود وضعیت اقتصادی و ۴۲ درصد دستیابی به آزادیهای اجتماعی را از دلایل اصلی مهاجرت خود اعلام کردند.
همچنین هشت درصد شرکتکنندگان گفتند در پی کسب تجربه و سپس بازگشت به ایران هستند.
مقاصد اصلی مهاجرت ایرانیان
طبق آخرین گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، کشورهای آمریکا، کانادا و آلمان، سه مقصد نخست مهاجرت شهروندان ایرانی در سال ۲۰۲۴ بودند.
دیجیاتو از سهم قابلتوجه برنامهنویسان و توسعهدهندگان در آمار مهاجران ایرانی خبر داد و یادآوری کرد: «نباید از حجم بازار جهانی فریلنسینگ غافل شد که گسترش آن دامن ایران را هم گرفته است.»
حسین شرفی، برنامهنویس ایرانی که به کانادا مهاجرت کرده، در گفتوگو با دیجیاتو، سطح بالاتر درآمد و کیفیت زندگی برای برنامهنویسان در خارج از کشور، محدودیتهای اینترنتی از جمله فیلترینگ، و تحریمهای نرمافزاری در ایران را از جمله دلایل مهاجرت توسعهدهندگان عنوان کرد.
شرفی با اشاره به استقبال کشورهای مختلف نظیر استرالیا، کانادا و کشورهای اروپایی از متخصصان کامپیوتر افزود: «این کشورها با اعطای امتیازات بالاتر، این افراد را جذب کردهاند و این قضیه در دهه گذشته باعث مهاجرت بخش زیادی از مهندسان نرمافزار به خارج از کشور شده است.»
بهزاد پورنوری، توسعهدهنده بلاکچین که بهعنوان فریلنسر از داخل ایران برای شرکتهای خارجی کار میکند، به دیجیاتو گفت: «برای کارفرمای خارجی، استخدام نیروی ایرانی از نظر هزینهای بسیار بهصرفه است.»
دیجیاتو در ادامه گزارش خود، با اشاره به موانع متعدد پیش روی برنامهنویسان ایرانی که آنها را ناچار به مهاجرت میکند، هشدار داد این وضعیت برای شرکتها و استارتاپهای داخلی چالشی جدی بهدنبال داشته و آنها با کمبود نیروی متخصص مواجه شدهاند.
این نخستین بار نیست که گزارشهایی در خصوص مهاجرت اقشار مختلف جامعه منتشر میشود.
مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، ۱۴ اردیبهشت از تصمیم برخی شهروندان ایران برای مهاجرت انتقاد کرد و گفت: «ما الان بچههایی تربیت میکنیم که فکرشان به خارج است، اما باید بچههایی تربیت کنیم که وجود خود را بگذارند تا کشور را در دنیا سربلند کنند.»
او ادامه داد: «هنر این نیست که نخبهای شوم و بروم در آمریکا هنر و علمم را به آنها بدهم.»
پیشتر در سوم فروردین، محمد جلیلی، رییس مرکز جذب اعضای هیات علمی وزارت بهداشت، هشدار داد خروج اعضای هیات علمی به دانشگاههای مادر کشور رسیده است.