دیوان عالی کره جنوبی حکم برائت نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری را نقض کرد

دیوان عالی کره جنوبی با نقض حکم برائت پیشین، آینده سیاسی لی جه-میونگ، نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری این کشور را با ابهام جدی مواجه کرد.

به گزارش رویترز دیوان عالی کره جنوبی روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت با نقض حکم دادگاه تجدیدنظر که پیشتر لی جه-میونگ را از اتهام نقض قانون انتخابات تبرئه کرده‌بود، پرونده را برای بررسی مجدد به دادگاه تجدیدنظر بازگرداند.

این تصمیم می‌تواند صلاحیت لی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آتی را زیر سوال ببرد.

اتهام ارائه اطلاعات نادرست به مردم

رییس دیوان عالی کره جنوبی، جو هی ده، در این خصوص اعلام کرد که ‌اظهارات متهم دروغ و خلاف واقع تشخیص داده‌ شد. این سخنان درباره موضوعات مهمی بود که می‌توانست قضاوت رای‌دهندگان را درباره شایستگی او برای تصدی پست‌های عمومی مخدوش کند.

نکته قابل توجه، سرعت غیرمعمول دیوان عالی در رسیدگی به این پرونده است. دادستان‌ها کمتر از یک ماه پیش نسبت به حکم برائت لی درخواست تجدیدنظر داده‌بودند، در حالی که معمولا رسیدگی به پرونده‌ها در دیوان عالی کره جنوبی بیش از یک سال زمان به طول می‌انجامد.

تاثیر این حکم بر انتخابات آتی

تصمیم دیوان عالی می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر انتخابات ریاست جمهوری کره جنوبی که قرار است ۱۳ خرداد برگزار شود، داشته‌ باشد. هرچند دیوان عالی برای دادگاه تجدیدنظر مهلت مشخصی تعیین نکرده، به طور معمول بررسی مجدد پرونده در دادگاه تجدیدنظر چندین ماه به طول می‌انجامد و مشخص نیست آیا حکم نهایی پیش از انتخابات صادر خواهد‌شد یا خیر.

به گفته شین یول، استاد علوم سیاسی دانشگاه میونگجی، این خبر بدی برای حزب دموکراتیک و نامزد آن، لی جه-میونگ است. اگرچه دادگاه تجدیدنظر باید درباره صلاحیت او برای نامزدی تصمیم بگیرد، اما دیوان عالی عملا او را گناهکار شناخته‌ است. این ضربه سختی برای لی محسوب می‌شود و حدود ۱۰ درصد از رای‌دهندگان میانه‌رو تحت تاثیر این خبر قرار خواهند‌گرفت.

سابقه سیاسی لی

لی جه-میونگ که هرگونه تخلف را انکار کرده، پس از اعلام حکم گفت انتظار چنین نتیجه‌ای را نداشته، اما متعهد است از اراده مردم پیروی کند.

محبوبیت لی در نظرسنجی‌های انتخابات زودهنگام پس از آن افزایش یافت که به عنوان رهبر مخالفان، در برابر حکومت نظامی کوتاه مدتی که یون سوک یول، رییس‌جمهور سابق، در ۱۳ آذر ۱۴۰۳ اعلام کرده‌ بود، ایستادگی کرد.

او حتی از دیوارهای مجلس ملی بالا رفت تا از حلقه‌های امنیتی عبور کند و با پخش زنده اقدامات خود، از مردم خواست برای جلوگیری از بازداشت نمایندگان به مجلس بیایند و تظاهرات کنند.

ممنوعیت احتمالی از شرکت در انتخابات

لی جه-میونگ با چندین پرونده کیفری مواجه است، اما پرونده نقض قانون انتخابات به دلیل تاثیر مستقیم آن بر آینده سیاسی او مورد توجه خاص قرار گرفته‌ است. در صورتی که دادگاه تجدیدنظر مطابق با تصمیم دیوان عالی، حکم محکومیت قطعی صادر کند، لی حداقل به مدت پنج سال از شرکت در انتخابات منع خواهد‌شد.

مشخص نیست آیا حزب دموکراتیک برنامه جایگزینی برای معرفی نامزد دیگری در صورت رد صلاحیت لی دارد یا خیر.

همزمان هان داک‌سو، نخست‌وزیر کره جنوبی که پس از برکناری یون ساک یول به‌عنوان رهبر موقت کشور خدمت می‌کرد، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت از سمت خود کناره‌گیری کرد. این استعفا در آستانه نامزدی احتمالی او در انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفته‌ است.

تحلیلگران معتقدند هان قصد دارد از محبوبیت و شهرتی که در دوران تصدی پست رهبری موقت کشور به دست آورده، برای پیشبرد کمپین انتخاباتی خود بهره ببرد.

این تحولات سیاسی در شرایطی رخ می‌دهد که کره جنوبی، چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا، با مشکلات اقتصادی روبرو است. تعرفه‌های تجاری آمریکا فشار زیادی بر اقتصاد این کشور وارد کرده و ماه‌ها ناآرامی سیاسی، توانایی دولت برای مدیریت موثر این چالش‌ها را با مشکل مواجه کرده‌است.