توهین به اهل سنت و مدیران اخراج شدهای که با پست جدید به صداوسیما بازمیگردند
چهارشنبه سوم اردیبهشت در برنامه «سیمای خانواده» شبکه یک صداوسیما، یک آیتم کوتاه ضبط شده پخش شد که در آن فردی به اعتقادات اهل سنت توهین کرد
سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی از اخراج و پیگیری قضایی عوامل مرتبط با پخش برنامه توهینآمیز به اهل سنت خبر داد. در این بین مدیر سابق شبکه پنج که سال ۱۳۹۸ به دلیلی مشابه اخراج شده بود، دوم اردیبهشت از سوی رییس سازمان صداوسیما، به ریاست ساترا منصوب شد.
واکنشها به پخش یک آیتم کوتاه در برنامه «سیمای خانواده» با وجود بیانیه صداوسیما ادامه دارد. بهدنبال این ماجرا، اعلام شد که دو مدیر شبکه یک اخراج و هشت نفر به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
مرکز رسانه قوه قضاییه، کمتر از ۲۴ ساعت پس از انتشار بیانیه صداوسیما، بعدازظهر چهارم اردیبهشت ماه اعلام کرد: «در پی پخش یک برنامه تفرقهافکنانه در برنامه سیمای خانواده شبکه یک سیما، چهار نفر از عوامل اصلی پخش این برنامه با دستور قضایی بازداشت شدند.»
مصطفی محامی، نماینده ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان و منصور بیجار، استاندار اهل سنت سیستان و بلوچستان، پنجشنبه در بیانیهای مشترک ضمن قدردانی از «برخورد سریع و قاطع صداوسیما در عزل و معرفی عوامل خاطی به مراجع قضایی» نوشتند عوامل این برنامه خواسته یا ناخواسته «مزدور دشمنان اسلام» بودند و برخورد شدید با آنها میتواند جلوی بروز موارد مشابه را بگیرد.
نوشته رییس سازمان صداوسیما در واکنش به موضوع در یکی از شبکههای اجتماعی داخلی
ماجرا چیست و آیا بیسابقه است؟
در برنامه «سیمای خانواده» که چهارشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ از شبکه یک صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش شد، در یک آیتم ضبط شده، مهمان برنامه عبارتی توهینآمیز نسبت به یکی از خلفای راشدین (ابوبکر) بیان کرد اما این اولین بار نیست که در صداوسیما چنین اتفاقی رخ میدهد.
اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸، در جریان یک مولودیخوانی که از شبکه پنجم صداوسیما پخش شد، فردی میکروفن را به دست گرفت و خلفای راشدین را لعن کرد.
مداحی زنده اردیبهشت ۱۳۹۸ که موجب اخراج مدیر شبکه پنج شد
بعدها مشخص شد آن فرد، احد قدمی، مداح و داماد خواهر محمود احمدینژاد، رییسجمهوری پیشین بوده است.
در آن زمان نیز صداوسیما که ریاست آن را عبدالعلی علیعسکری به عهده داشت، به سرعت واکنش نشان داد، عذرخواهی کرد و خبر داد که جواد رمضاننژاد، مدیر شبکه پنج و همچنین تهیهکننده، ناظر و مدیر برنامهای که در آن به اهل سنت توهین شده، اخراج شدهاند.
احد قدمی، داماد پروین احمدینژاد، خواهر محمود احمدینژاد که در سال ۱۳۹۸، خلفای اهل سنت را لعن کرد
سرنوشت توهینکنندگان به اهل سنت
اکنون شش سال از آن زمان گذشته است و رمضاننژاد که در آن زمان وعده اخراج او داده شده بود، دوم اردیبهشت ۱۴۰۴، یک روز پیش از پخش برنامه اخیر سیمای خانواده، با حکم پیمان جبلی، رییس سازمان صداوسیما، به عنوان رییس جدید سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) منصوب شد.
او پیشتر و در اسفند ماه سال ۱۴۰۱، حدود سه سال پس از وعده اخراجش از صدا و سیما، به عنوان رییس بسیج این سازمان منصوب شده بود.
با اینکه سال ۱۳۹۸ اعلام شد جواد رمضاننژاد، مدیر شبکه پنج اخراج شده است، او در سال ۱۴۰۱ به سمت رییس بسیج سازمان و دوم اردیبهشت ۱۴۰۴، به سمت ریاست ساترا منصوب شد
بیانیه صداوسیما و نوشته پیمان جبلی
سوم اردیبهشت ماه، صداوسیما در بیانیهای رسمی ضمن عذرخواهی از اهل سنت اعلام کرد پخش آن برنامه «خطای نابخشودنی و مشکوک» بوده است و تاکید کرد این سازمان بلافاصله پس از پخش این برنامه، هشت نفر را به قوه قضاییه معرفی کرده است.
در ادامه این بیانیه آمده است مدیر گروه تولید مربوطه و مدیر پخش شبکه یک سیما از سمت خود عزل شدند. همچنین با دستور رییس سازمان صداوسیما، کمیتهای به فوریت برای بررسی و پیگیری این موضوع تشکیل شده است.
علاوه بر این بیانیه، جبلی در نوشتهای به موضوع واکنش نشان داد و آن را «فتنهافکنی» و «جهله افراطی نابخشودنی» نامید.
اگرچه تعداد زیادی از حامیان اصلاحطلب دولت و اصولگرایان به موضوع اخیر واکنش نشان دادند و رسانهها خبر توبیخ و برکناری برخی دستاندرکاران را پوشش دادند اما به نظر میرسد سطح واکنش بسیار ضعیفتر از سال ۱۳۹۸ است که در آن مدیر شبکه پنج برکنار شد.
همچنین بازگشت عوامل به صداوسیما با وجود اعلام خبر اخراج، نظیر رمضاننژاد، نشان میدهد صداوسیما (احتمالا همچون تجربه قبلی)، پس از آرام شدن فضا، دوباره نیروهای دخیل را به سازمان بازمیگرداند.