مخالفت دولت اوباما با بازداشت مظنونان کمک به برنامه‌ هسته‌ای جمهوری‌اسلامی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۰۲

به گزارش فاکس‌نیوز، در زمان مذاکرات برجام بین دولت اوباما و حکومت ایران، وزارت امور خارجه آمریکا اجازه نداد اف‌بی‌آی چندین مظنون را که به‌طور غیرقانونی در ایالات متحده حضور داشتند و ادعا شده بود از تلاش‌های مالی ایران برای توسعه سلاح‌های کشتار جمعی حمایت می‌کنند، بازداشت کند.

بنا بر این گزارش اختصاصی که فاکس‌نیوز منتشر کرده است، بر اساس آن‌چه افشاگران به چاک گرسلی و ران جانسون، دو سناتور جمهوری‌خواه، گفته‌اند وزارت امور خارجه دولت اوباما با «مداخله فعالانه» از اجرای دستورهای صادرشده برای دستگیری این مظنونان به دست اف‌بی‌آی جلوگیری کرد.

فاکس نیوز نوشته که آن‌ها به ایمیل‌هایی دست یافته‌اند که این دو سناتور جمهوری‌خواه از آیوا و ویسکانسین برای پیگیری این موضوع به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، کریستوفر ری، رئیس اف‌بی‌آی، و مریک گارلند، دادستان کل، ارسال کرده‌اند.

مذاکرات هسته‌ای بین دولت اوباما و جمهوری اسلامی سال ۲۰۱۵ به توافق هسته‌ای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) منجر شد.

اوباما در زمان امضای این توافق اعلام کرد تحریم‌های گسترده‌تر علیه جمهوری اسلامی باقی خواهند ماند و دولت «به شدت» آن‌ها را اجرا خواهد کرد.

آن‌چه اوباما می‌گفت به تحریم‌هایی اشاره داشت که دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات ایالات متحده، در طی دهه‌ها علیه افراد، شرکت‌ها و سازمان‌های ایرانی اعمال کرده بودند که به مشارکت در گسترش برنامه هسته‌ای، توسعه موشک‌های بالستیک، حمایت از گروه‌های تروریستی و نقض حقوق بشر متهم شده بودند.

مدارکی که به دست سناتور گرسلی و سناتور جانسون رسیده غیرمحرمانه هستند و به گفته آن‌ها آشکار می‌سازد که با وجود تعهد دولت اوباما برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح‌های هسته‌ای از طریق افزایش هزینه‌های سرپیچی حکومت ایران از جامعه بین‌المللی، «جان کری، وزیر امور خارجه وقت، به‌شکلی فعالانه مانع این شد که اف‌بی‌آی دستورات صادر شده برای دستگیری افرادی را اجرا کند که به طور غیرقانونی در ایالات متحده بودند و حامی تلاش‌های تهران، از جمله تلاش‌های مالی برای توسعه سلاح‌های کشتار جمعی و برنامه موشک‌های بالستیک بودند.»

این سناتورها می‌گویند این اسناد نشان می‌دهند در همان زمان مسئولان وزارت دادگستری و اف‌بی‌آی، از جمله دادستان کل وقت لورتا لینچ و رئیس اف‌بی‌آی وقت جیمز کومی، «برای جلوگیری از تلاش‌های مخرب جان کری علیه اجرای قانون گام‌های لازم را برنداشتند.»

بر اساس یکی از این ایمیل‌های غیرمحرمانه‌ اف‌بی‌آی در ۲۵ آگوست ۲۰۱۷، از ۸ مظنون مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران، فرصت بازداشت ۶ نفر از آن‌ها به دلیل مداخله وزارت خارجه از دست رفت.

یکی از افرادی که اف‌بی‌آی اجازه نیافت دستگیرش کند در «فهرست افراد زیرنظر مرتبط با تروریسم» بود و دیگری فردی بود که بلافاصله پس از ورود به خاک ایالات متحده ناچار شد برای جلوگیری از بازداشتش به ایران بازگردد.

به نوشته این دو سناتور، چند ایمیل‌ غیرمحرمانه‌ دیگر اف‌بی‌آی نشان می‌دهد که مداخله‌های وزارت امور خارجه در تحقیقات جاری اف‌بی‌آی به اندازه‌ای مساله‌ساز شد که دادستان کل وقت مجبور شد این موضوع را با وزیر امور خارجه مطرح کند، هرچند جلسات آن‌ها بی‌نتیجه پایان یافت.

سناتور گرسلی و سناتور جانسون، خواستار دریافت سوابق و آرشیوهای ایمیل جان کری، وزیر امور خارجه در دولت اوباما، ویلیام برنز، رئیس فعلی سیا، وندی شرمن، معاون سابق وزارت امور خارجه و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه فعلی و سوابق مربوط به هشت نفری هستند که بازداشت آنها پس از دخالت وزارت امور خارجه صورت نگرفت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

ترور
جهان‌نما
خبرها
پوشش ویژه المپیک ۲۰۲۰ توکیو

شنیداری

پادکست‌ها