یک کارشناس مسکن: تنها یک پنجم نیاز سالانه ایران خانه ساخته می‌شود

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۰

بیت‌الله ستاریان، کارشناس مسکن، در مصاحبه‌ای گفت ایران سالانه به یک میلیون مسکن نیاز دارد اما تنها ۲۰۰ هزار خانه ساخته می‌شود. او افزود تنها یک «طبقه توانمند و قدرتمند منشا گرفته از یک اقتصاد رانتی و فاسد» می‌تواند با توجه به شرایط موجود در کشور، خانه خریداری کند.

ستاریان روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت در مصاحبه با پایگاه خبری «انتخاب»، به تورم شدید در ایران اشاره کرد و گفت مسکن در کشور به «یک کالای فوق لوکس» و «دست‌نیافتنی» تبدیل شده است.

بانک‌ مرکزی در جدول محاسبه تادیه بدهی و مهریه، نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۲ را ۵۲/۳ درصد اعلام کرد که بالاترین نرخ تورم سالانه از ۸۰ سال قبل تاکنون است.

ستاریان مشکلات در حوزه مسکن را نشان‌دهنده ناکارآمدی سیاست‌های کلان اقتصادی در کشور دانست و گفت «اقتصاد دولتی بسته و شبه‌مارکسیستی، در درون خود یک اقتصاد فوق سرمایه‌داری رانتی را رشد می‌دهد» و در نتیجه بخش عمده جامعه به سمت فقر می‌رود.

روزنامه اعتماد روز سوم اردیبهشت با بررسی اطلاعات موجود در خصوص داده‌های نرخ فقر نوشت رشد ۱۰ درصدی نرخ فقر در دو سال بدین معنا است که حدود هشت میلیون نفر به تعداد فقرا در کشور افزوده شده‌اند.

ستاریان از سیاست‌های دولت در حوزه مسکن انتقاد کرد و افزود شعار ساخت مسکن از سوی دولت باعث می‌شود شرکت‌های سازنده خُرد تمایلی به ورود به این عرصه نداشته باشند و سرمایه‌های خود را از بازار خارج کنند.

این کارشناس تاکید کرد از زمانی که دولت شعار مسکن ملی داد، تولید مسکن کاهش جدی داشته است.

ابراهیم رئیسی در دوران کارزار انتخاباتی خود وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود.

پس از شدت گرفتن انتقادها از ناتوانی دولت در عمل به این وعده، محمد مخبر، معاون اول رئیسی در آذرماه ۱۴۰۱ گفت: «اینکه مسکن ساخته شود یا بسازیم، با یکدیگر تفاوت دارد. دولت باید بخشی را بسازد؛ ما می‌توانیم به مردم زمین دهیم تا خودشان بسازند.»

ستاریان در ادامه مصاحبه خود با پایگاه خبری انتخاب پیش‌بینی کرد قیمت مسکن در سال جاری همچنان افزایش یابد.

او افزود: «سال ۱۴۰۳ مثل پنجاه سال گذشته سال گرانی مسکن است ... وقتی مسکن افزایشی شود، تمامی پارامتر‌های متصل به آن از جمله اجاره افزایش پیدا خواهد کرد. شاید خیلی بیشتر از تورم ۴۰ درصدی افزایش قیمت و اجاره داشته باشیم. دولت هم فقط شعار می‌دهد.»

گزارش‌های رسمی حاکی از صعود تاریخی اجاره خانه در سال ۱۴۰۲ و رشد ۵۲ درصدی آن در پایتخت طی یک سال بوده است.

نگاهی به مبالغ کرایه خانه و پیام‌های مخاطبان ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد اجاره‌بها بر خلاف ادعای مقام‌های جمهوری اسلامی، به‌طور میانگین ۱۳۰ درصد در تهران و سایر شهرها افزایش داشته است.

بررسی پیام‌های شهروندان در رسانه‌های اجتماعی حاکی از آن است کرایه خانه تبدیل به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های اقتصادی ایرانیان شده است.

بخشی از پیام‌های منتشر شده از سوی شمار زیادی از کاربران فضای مجازی به‌طور روزانه به مساله اجاره‌بها و گرانی و تورم در این حوزه اختصاص دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دنیای چین - فصل دوم
خبر
جهان‌نما
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.