شورای امنیت قطعنامه آتش‌بس در غزه را تصویب کرد

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۰۶

شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه آتش‌بس در نوار غزه را با ۱۴ رای موافق به تصویب رساند. این قطعنامه خواهان برقراری آتش‌بس فوری و پایدار در منطقه، آزادی گروگان‌های در بند حماس و ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه است.

این قطعنامه که از سوی اعضای غیردائم شورای امنیت تهیه شده بود، از حماس و اسرائیل به عنوان طرفین مناقشه غزه می‌خواهد که به قوانین بین‌المللی پایبند باشند.

آمریکا به این قطعنامه رای ممتنع داد.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای، اقدام آمریکا در وتو نکردن قطعنامه شورای امنیت را «عقب‌نشینی» واشینگتن از «موضع ثابت» خود از ابتدای جنگ دانست.

در این بیانیه آمده است قطعنامه جدید، آتش‌بس در غزه را بدون پیش‌شرط آزادی گروگان‌های اسرائیلی می‌پذیرد.

به گفته دفتر نخست‌وزیری اسرائیل، عقب‌نشینی آمریکا هم به عملیات نظامی اسرائیل و هم به تلاش‌ها برای آزادی گروگان‌ها لطمه می‌زند، زیرا حماس را امیدوار می‌کند که آتش‌بس در غزه بدون آزادی گروگان‌های اسرائیلی نیز تحقق‌پذیر خواهد بود.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در اعتراض به این اقدام آمریکا، سفر برنامه‌ریزی شده هیات اسرائیلی به ایالات متحده را لغو کرد.

هیات عالی‌رتبه اسرائیلی قرار بود برای مذاکره درباره حمله احتمالی این کشور به رفح در جنوب نوار غزه، به واشینگتن سفر کند.

در سوی مقابل، گروه حماس از تصویب قطعنامه برقراری فوری آتش‌بس در غزه استقبال کرد و خواستار تبدیل آن به آتش‌بس دائم شد.

حماس افزود حاضر است در فرآیندی فوری که به مبادله گروگان‌های اسرائیلی و زندانیان فلسطینی بیانجامد، شرکت کند.

لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل در ارتباط با جلسه امروز شورای امنیت گفت قطعنامه تصویب شده بدین معنا است که آتش‌بس در غزه باید بخشی از توافق آزادی گروگان‌های در بند حماس باشد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده هم بیانیه اسرائیل را در خصوص عقب‌نشینی واشینگتن از مواضع خود رد کرد و گفت رای ممتنع آمریکا منعکس‌کننده تغییر سیاست این کشور نیست.

کربی افزود ایالات متحده در حمایت از آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها ثابت‌قدم است. به گفته او، نظر آمریکا این است که آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در کنار هم محقق می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اعضای غیردائم شورای امنیت در روزهای اخیر با واشینگتن مذاکره کردند تا از شکست دیگری در تصویب قطعنامه‌های آتش‌بس غزه جلوگیری کنند.

آمریکا پیش از این چند قطعنامه دیگر را در این زمینه وتو کرده بود.

با این حال، منابع دیپلماتیک گفته بودند که کشورهای غیرعضو نسبت به وتو نشدن قطعنامه جدید از سوی آمریکا خوشبین‌اند.

یک دیپلمات روز یکشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما انتظار داریم بدون تغییر لحظه آخری، قطعنامه تصویب شود و ایالات متحده به آن رای منفی ندهد».

بر اساس آخرین پیش‌نویس این قطعنامه، کشورهای عضو غیردائم شورای امنیت خواهان آتش‌بس فوری در غزه در روزهای باقیمانده ماه رمضان شدند.

همچنین این قطعنامه تصریح می‌کند که این آتش‌بس باید «به آتش‌بس پایدار و دائمی منجر شود» و همه گروگان‌های در دست حماس نیز «فوری و بدون قید و شرط» آزاد شوند.

قطعنامه جدید همچنین خواستار «رفع همه موانع» برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه شده است.

برخلاف متن قطعنامه پیشنهادی آمریکا که روز جمعه رد شد، این درخواست‌ها به تلاش‌های دیپلماتیک قطر، ایالات متحده و مصر مرتبط نشده؛ با این وجود، مذاکرات میان این کشورها با هدف آتش‌بس در غزه و تبادل گروگان‌های اسرائیلی با زندانیان فلسطینی به رسمیت شناخته شده است.

آمریکا با وجود وتوی چندین باره قطعنامه‌های آتش‌بس غزه، اخیرا نشانه‌هایی از تغییر موضع خود در قبال جنگ غزه نشان داده و لحن خود را از جمله درباره عملیات نظامی زمینی احتمالی اسرائیل به رفح در جنوب غزه شدیدتر کرده است.

روسیه و چین روز جمعه پیش‌نویس قطعنامه آمریکا را وتو کردند.

جنگ کنونی غزه، با حمله بی‌سابقه و ناگهانی حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد و همچنان با وجود گذشت پنج ماه، ادامه دارد.

نتانیاهو پیش‌تر به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اسرائیل گفت این کشور آماده است به تنهایی به جنگ خود علیه حماس ادامه دهد.

نتانیاهو افزود از حمایت واشینگتن در مبارزه با حماس قدردانی می‌کند و اسرائیل می‌داند که باید از غیرنظامیان محافظت کند.

او بار دیگر بر برنامه‌های خود برای عملیات در رفح تاکید کرد.

نتانیاهو افزود ما هیچ راهی برای شکست حماس بدون رفتن به رفح و حذف بقیه گردان‌های این گروه در آنجا نداریم.

اسرائیل می‌گوید رفح آخرین سنگر شبه‌نظامیان حماس است و قبل از حمله، برنامه‌ای برای تخلیه غیرنظامیان دارد.

واشینگتن حمله زمینی به رفح را اشتباه می‌داند و معتقد است این حمله آسیب زیادی به آوارگان فلسطینی وارد خواهد کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز
خبر
هت‌تریک با مزدک میرزایی

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.