مقام دولت رئیسی: طبق نظرسنجی‌ها میل مردم به شرکت در انتخابات بیشتر شده است

یکشنبه ۱۴۰۲/۱۱/۱۵

یک ماه مانده به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان، معاون سیاسی وزیر کشور گفت نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد میل مردم برای مشارکت در انتخابات «سیر صعودی» داشته است. همزمان، ‌سخنگوی ستاد انتخابات از برگزاری سه مرحله «مانور فناوری انتخابات» برای شبیه‌سازی شعبه رای‌گیری خبر داد.

محمدتقی شاهچراغی روز یکشنبه ۱۵ بهمن در یک مراسم دولتی در این زمینه گفت: «در دو ماه گذشته در نظرسنجی‌هایی که داشتیم مشخص شد میل مردم نسبت به مشارکت در انتخابات سیر صعودی داشته است.»

این مقام دولتی به جزئیات این نظرسنجی‌ها اشاره نکرد و مشخص نیست که آنها از سوی چه ارگان یا نهادی انجام شده است.

جمهوری اسلامی همواره با انجام نظرسنجی‌های مستقل مخالفت کرده و حتی موانعی برای انجام آن ایجاد کرده است. در ابتدای دهه هشتاد، عباس عبدی، يکی از مديران وقت موسسه نظرسنجی آينده به اتهام دريافت بودجه از موسسه گالوپ برای مدتی بازداشت شد.

در آخرین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران در سال ۱۳۹۸، بر اساس آمارهای دولت جمهوری اسلامی، میزان شرکت‌کنندگان کمتر از نیمی از واجدان شرکت در انتخابات بود و اکثریت مردم آن انتخابات را تحریم کرده بودند.

در ماه‌های اخیر، تعدادی از چهره‌های سیاسی و مدنی و برخی از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران خواستار تحریم انتخابات پیش‌رو شدند.

اواخر آبان سعید مدنی، جامعه‌شناس زندانی، در بیانیه‌ای از زندان اوین گفت اگر کمترین نشانه‌ای از پذیرش معیارهای حداقلی برای انتخابات مهیا نشود، «گذارطلبان از تحریم انتخابات حمایت می‌کنند».

مرداد ماه، فائزه هاشمی، فعال سیاسی و نماینده سابق مجلس در نامه‌ای به حسین مرعشی، اظهارات اخیر دبیر‌کل حزب کارگزاران سازندگی درباره انتخابات آتی در جمهوری اسلامی را «متناقض و از سر استیصال» خواند و نوشت که مردم به درستی از اصلاح‌طلبان عبور کرده‌اند.

قرار است انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شود.

معاون سیاسی وزیر کشور همچنین گفت: «مجموعه کشور هر اقدامی که برای انتخابات و اجرای درست آن لازم بود انجام داده است.»

پیشتر شورای نگهبان اعلام کرده که نزدیک به نیمی از نامزدهای انتخابات مجلس رد صلاحیت شدند و این شورا برخی از چهره‌های مطرح سیاسی از جمله حسن روحانی عضو کنونی مجلس خبرگان رهبری را برای انتخابات خبرگان رد کرده است.

شاهچراغی گفت: «اصولا مردم طبقه متوسط به پایین نقش بیشتری در مشارکت ایفا می‌کنند. این یعنی مردم حتی با وجود مشکلات باز هم علاقه مند به مشارکت هستند.»

سال‌های اخیر ایران به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از ناکارآمدی حکومت، صحنه اعتراضات پی در پی سراسری بوده و حکومت با سرکوب گسترده صدها معترض را کشته و چندین معترض بازداشتی را نیز اعدام کرده است.

معترضان در اعتراضات سال‌های اخیر علیه هر دو جناح اصلی حکومت، اصلاح‌طلبان و اصولگرایان، شعار داده‌اند و خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شدند.

میرحسین موسوی، از رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات ۸۸، در بهمن ۱۴۰۱ در پیامی از حصر به گذارطلبی و تن ندادن به انتخابات صوری اشاره و اعلام کرد «اجرای بدون تنازل قانون اساسی» به عنوان شعاری که ۱۳ سال پیش مطرح کرده بود، دیگر کارساز نیست.

شاهچراغی همچون دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی انتقادها و اعتراضات را به «دشمنان» جمهوری اسلامی نسبت داد و ادامه داد: «ما امروز در جنگ رسانه‌ای هستیم و عده‌ای مدام بر طبل ینس و ناامیدی می‌کوبند. برخی می‌گفتند رقابت نیست اما در حال حاضر ۱۳ هزار واجد شرایط در فضای رقابت قرار گرفتند و میدان رقابت فراهم شده است.»

همزمان با این اظهارات، محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، از برگزاری سه مرحله مانور فناوری انتخابات برای شبیه‌سازی شعبه رای‌گیری خبر داد.

او افزود: «این مانورها برای شبیه‌سازی شعبه، رای‌گیری انجام می‌شود که در آن دستگاه احراز هویت روشن می‌شود و رای‌دهنده رای صوری می‌دهد، سپس سیگنال شعبه، کارآمدی دستگاه و پاسخگویی سامانه را کنترل کرده و به نوعی سامانه زیر بار برده می‌شود تا امکان ارتباط دستگاه با مرکز را شبیه‌سازی کنیم.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوم دی با انتقاد از کسانی که خواستار تحریم انتخابات پیش‌ رو در ایران شده‌اند، گفت که برگزاری انتخابات جلوی دیکتاتوری، هرج‌ومرج و ناامنی را در کشور گرفته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها