حذف و تعلیق هزاران نفر در آزمون استخدامی آموزش و پرورش پس از گزینش‌ دینی و سیاسی

یکشنبه ۱۴۰۲/۱۱/۱۵

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران گزارش داد در آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۳ تا ۶ هزار داوطلب به دلایل سیاسی و مذهبی رد گزینشی شدند.

این نهاد صنفی معلمان ایران با انتشار بیانیه‌ای نوشت که آموزش و پرورش آمار دقیقی اعلام نکرده و موضوع در سکوت خبری باقی مانده است.

بر اساس این گزارش، نتایج این آزمون‌ها (آزمون آموزگاری و آزمون دبیری) اواخر شهریور و اوائل مهر‌ماه اعلام شد و تاکنون این افراد داوطلب که با پرونده‌های کد ۱۹ شناخته می‌شوند، در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

بیشتر این افراد نمره‌های بالایی در آزمون کسب کرده‌اند‌ و به همین دلیل، آموزش و پرورش نتوانسته آنها را مردود نهایی اعلام کند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران تاکید کرد که هیچ‌ اطلاع‌رسانی درمورد وضعیت آنها صورت نگرفته و نهایتا بعد از یک تا دو ماه به گزینش فراخوانده شده و علت درج کد ۱۹ در پرونده، به آنها اعلام شد.

«نخواندن نماز، حضور کمرنگ در نمازهای جماعت و جمعه و راهپیمایی‌های حکومتی، حضور کمرنگ یا عدم حضور در انتخابات، اظهارنظر سیاسی در فضای مجازی، تن ندادن به حجاب اجباری مورد نظر حکومت و عمل نکردن به احکام مذهبی» از جمله دلایل درج کد ۱۹ عنوان شده‌ است.

این شورای صنفی افزود که با توجه به زمانبر بودن، پاسخگو نبودن مقامات و بلاتکلیفی، بسیاری از داوطلبان و خانواده‌های آنها از پیگیری و مراحل دیگر پروسه‌ پرونده‌های کد ۱۹ منصرف شده‌اند.

این شورا نوشت در تمام این مراحل آنچه که از داوطلبان خواسته شده اینکه باید بتوانند وانمود کنند که به شعائر دینی و سیاسی حکومت بسیار پایبندند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران تاکید کرد: «سعی وزارت آموزش و پرورش بر انحصاری کردن حضور طبقه‌ای خاص به عنوان معلم، بدون در نظر گرفتن مهارت‌های تخصصی این شغل و پایین آوردن سهم نمرات آزمون با رد صلاحیت گزینشی بسیاری از داوطلبین، به افول هر چه بیشتر این نهاد منجر خواهد شد.»

این اولین بار نیست که گزارش‌هایی درباره تلاش حکومت ایران برای استخدام افراد وفادار به خود از نظر سیاسی و مذهبی در آموزش و پرورش منتشر می‌شود.

پیشتر یک معلم نهضت سوادآموزی در پاسخ به پرسش ایران اینترنشنال درباره کمبود معلم و لغو کلاس‌ها، گفته بود که آموزش و پرورش او را با وجود داشتن مدرک فوق‌لیسانس استخدام نکرده به این دلیل که فقط «بسیجی‌ها، ایثارگران، طلبه‌ها، خودی‌ها و افرادی که صلاحیت علمی ندارند» را به‌عنوان معلم به کلاس درس می‌فرستد.

در سال‌های اخیر معلمان سراسر ایران بارها نسبت به وضعیت معیشتی و شغلی خود تجمع و راهپیمایی اعتراضی در شهرهای مختلف برگزار کرده‌اند.

پیش‌تر، ویدیو‌هایی به ایران‌اینترنشنال ارسال شده بود که نشان می‌داد گروهی از معلمان روز چهارشنبه ۲۷ دی‌ماه امسال، در اعتراض به رسیدگی نشدن به مطالباتشان، مقابل ساختمان وزارت آموزش و پرورش در تهران تجمع کرده بودند.

یک معلم دیگر با ارسال ویدیویی، در مورد این تجمع گفت: «با استخدام بدون آزمون آخوند‌ها کار را به جایی رساندند که ما بعد از ۱۰ سال سابقه، جلوی اداره کل آموزش و پرورش برای چهار‌ماه حقوق نگرفتن گریه کنیم.»

همچنین یک ویدیوی ارسالی دیگر حاکی بود معلمان با گریه و خواندن دعا از مسئولان می‌خواهند چهار ماه حقوق معوقشان پرداخت و وضعیت استخدام آنها مشخص شود.

شاهد علوی، روزنامه‌نگار در ایران اینترنشنال در این باره می‌گوید: «گزینش معلمی در ایران در واقع یک تفتیش عقاید کامل است تا معلمان را تبدیل به سربازان دستگاه حکومتی کند، اما جنبش زن زندگی آزادی نشان داد که جمهوری‌اسلامی موفق نشده است.»

در اردیبهشت‌ماه امسال، علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش، در توجیه استخدام روحانیون در آموزش و پرورش به خبرگزاری ایرنا گفت:‌ «روحانیون هیچ سهمیه‌ای در آزمون استخدامی ندارند و وزارت آموزش و پرورش پس از برگزاری آزمون ماده ۲۸ متوجه شد که ۳۵۰۰ نفر از پذیرفته‌شدگان روحانی هستند.»

طبق آنچه مقام‌های جمهوری اسلامی طی روزهای گذشته گفته‌اند، مدارس ایران با کمبود دست‌کم ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار معلم روبه‌رو هستند که نسبت آن در استان‌های مختلف، با هم تفاوت دارد.

در استان تهران میزان کمبود معلم حدود چهار هزار نفر برآورد شده است.

استان سیستان و بلوچستان به‌عنوان یکی از مناطق محروم در حوزه آموزش و پرورش نیاز به ۱۵ هزار معلم دارد.

محمد‌حسن آصفری، نماینده مجلس شورای اسلامی به تازگی گفته بود اکثر شهرستان‌ها به ویژه در بخش‌های روستایی با کمبود معلم مواجه هستند و گاهی از «معلمان بازنشسته» یا از معلمان به صورت «دو شیفته» استفاده می‌شود.

به گفته او، از ابتدای مهر امسال ۲۳ هزار کلاس درس با مشکل نداشتن آموزگار مواجه بوده‌اند اما اکنون تعداد کلاس‌های بی‌معلم به ۱۰ هزار مورد رسیده است.

این اعداد هم‌اکنون بالا و قابل توجه به نظر می‌رسند اما پیش‌بینی‌ها حاکی از روند صعودی و نگران‌کننده آن در سال‌های آتی است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

پوشش ویژه المپیک ۲۰۲۰ توکیو
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها