درخواست ۲۵ نهاد حقوق بشری برای لغو سفر معاون کمیسر حقوق بشر سازمان ملل به ایران

۲۵ نهاد حقوق بشری در نامه‌ای سرگشاده درباره سفر قریب‌الوقوع ندا الناشف، معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد به ایران شدیدا ابراز نگرانی کردند و خواستار لغو آن شدند.

در این نامه که خطاب به ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و معاون او نوشته شده، آمده است که سفر ناشف به ایران تنها چند هفته پیش از برگزاری پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل به نگرانی‌های زیادی دامن می‌زند.

این نشست قرار است درباره آینده فعالیت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران و کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر تصمیم‌گیری کند.

به گفته سازمان‌های حقوق بشری، بیم آن می‌رود سفر ناشف به ایران در نتایج این نشست حیاتی «دخالت داشته شود» و تاثیر بگذارد.

در این نامه تاکید شد: «بر اساس تجربه‌های گذشته، می‌توان پیش‌بینی کرد مقام‌های جمهوری اسلامی خواهند کوشید تا از سفر رسمی یک مقام سازمان ملل استفاده ابزاری کنند و از آن برای پیشبرد پروپاگاندای حکومت و تضعیف مکانیسم‌های شورای حقوق بشر در مورد ایران بهره‌ گیرند.»

این نهادها ضمن تاکید بر ارزش برقرار کردن امکان گفت‌وگو و تعامل، از کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستند با تجدید نظر در سفر ناشف به ایران در این مقطع زمانی، از استفاده ابزاری از فعالیت‌های مشروع این کمیساریا و تضعیف مکانیسم‌های حقوق بشری در رابطه با ایران جلوگیری کند.

در میان امضا کنندگان این نامه، سازمان حقوق بشر ایران، کمپین فعالین بلوچ، عدالت برای ایران، حال‌وش، بنیاد سیامک پورزند، سازمان حقوق بشری اهواز، شش رنگ (شبکه لزبین‌ها و ترنسجندرهای ایرانی)، سازمان حقوق بشری کوردپا و بنیاد عبدالرحمن برومند دیده می‌شوند.

جمعی از خانواده‌های کشته‌شدگان هواپیمای اوکراینی که با موشک‌های سپاه پاسداران ساقط شد نیز با انتشار بیانیه‌ای به سفر ناشف به ایران واکنش نشان دادند.

در این بیانیه خطاب به این مقام سازمان ملل آمده است: «وقتی برای رضایت مسوولان جمهوری اسلامی روسری بر سر می‌گذارید، یادتان باشد ده‌ها زن در مبارزه با حجاب اجباری کشته شدند و ده‌ها مرد که به همراهی از زنان ایران برخاسته بودند، در چنگ جمهوری اسلامی جان خود را از دست دادند.»

این بیانیه از ناشف خواست در سفر به ایران با خانواده‌های اعدام‌شدگان و آسیب‌دیدگان در اعتراضات دیدار کند.

بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، ناشف قرار است از ۱۳ تا ۱۶ بهمن به ایران سفر کند. محور گفت‌وگوها و بازدیدهای او در ایران «اعدام» و «حقوق زنان» خواهد بود.

تا کنون تعداد زیادی از فعالان سیاسی و مدنی از او خواسته‌اند یا به ایران نرود یا در صورت سفر، با زندانیان محکوم به اعدام ملاقات کند.

سازمان حقوق بشر ایران روز ۹ بهمن از ناشف خواست در اعتراض به اعدام چهار زندانی سیاسی کُرد به نام‌های پژمان فاتحی، محسن مظلوم، محمد فرامرزی و وفا آذربار، سفر برنامه‌ریزی شده خود را لغو کند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان گفت: «جامعه‌ جهانی باید در قبال اعدام‌های بی‌رویه و روزانه جمهوری‌ اسلامی واکنش عملی نشان دهد. کوچک‌ترین واکنش کمیساریای عالی حقوق‌ بشر سازمان ملل به اعدام‌ها، باید لغو سفر معاون کمیساریا به ایران باشد.»