ادامه حمایتها از «صادق بوقی»، پیرمردی که در رشت آواز میخواند و میرقصید
به دنبال مسدود شدن صفحه اینستاگرام یک شهروند ساکن رشت، معروف به «صادق بوقی» به دلیل رقص و آواز در بازار رشت، شماری از مردم در شهرهای مختلف ایران از او حمایت کردند و ویدیوهایی از خواندن و رقصیدن خود شبیه به ویدیوی او منتشر کردند.
صادق بوقی که تا پیش از این به واسطه ویدیوهایش مشهور بود، اکنون با مسدود شدن اینستاگرامش پرطرفدارتر هم شده و موجی از حمایتها از او در شهرهای مختلف ایران به راه افتاده است.
یکی از ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی جمعی از دختران جوان را نشان میدهد که در حمایت از صادق بوقی با آهنگ او به شادی مشغول هستند.
ویدیوی پربازدید دیگر از جمعی از مردم در بازار ماهیفروشان ساری است که همچون صادق بوقی مشغول به خواندن و شادی هستند.
روزنامه هممیهن: چرا گلزار آری، صادق بوقی نه؟
روزنامه هممیهن در شماره روز یکشنبه ۱۹ آذرماه خود، در مطلبی با عنوان «چرا گلزار آری، صادق بوقی نه؟» نوشت: «چرا محمدرضا گلزار با منش و شمایل خاص خودش در صداوسیمایی که تاب یکی مثل رضا رشیدپور را هم نداشت، به صدر مینشیند ولی جلوی بالا و پایین پریدن صادق بوقی در کف بازار رشت گرفته میشود و بیش از ۱۰ نفر دستگیر میشوند؟»
به نوشته هممیهن این سیاست معنایش این است که حکومت میگوید ما تشخیص میدهیم کدام سلبریتی و چهره مشهور اجازه حضور در صدا و سیما داشته باشد و «کدام بالا و پایین پریدن، عفت عمومی را جریحهدار میکند و کدام نه».
این روزنامه در پایان تاکید کرده: «این کلیت واحد صریح و بدون تعارف در حال ارسال پیامی به همه است: آن زمان باید برقصی که من بگویم. آن هم به مردمی که بارها نشان دادند این حجم از حضور در همه ابعاد زندگیشان را بر نخواهند تابید.»
در سالهای گذشته حکومت در شهرهای مختلف ویدیوهای زیادی از رقصیدن زنان و مردان در اماکن عمومی در ایران منتشر شده و برخی توجههای زیادی به خود جلب کرده است. حکومت در برخی موارد با خشونت فیزیکی و اعمال زور تجمع مردمی که به رقص و شادی پرداختند، متفرق کرده است.
سال گذشته، مهران سماک یک شهروند در شمال ایران که پس از شکست تیم فوتبال ایران مقابل آمریکا در جام جهانی به خیابان آمده بود، با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شد.
سازمان حقوق بشر ایران نهم آذر ۱۴۰۱ گزارش داد سماک، شهروند ۲۷ ساله، در تجمع مردم در انزل بعد از باخت تیم ملی فوتبال ایران در برابر آمریکا با شلیک نیروهای امنیتی جانش را از دست داد.
وزیر میراث فرهنگی و گردشگری: نتوانستیم شادی را به درستی ارائه کنیم
عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی، روز یکشنبه ۱۹ آذرماه در واکنش به ماجرای صادق بوقی گفتهنوز نتوانستیم شادی را به درستی ارائه کنیم.
او با اشاره به اینکه «اگر پیرمردی درب مغازهاش شادی کرد یا یک موسیقی فولکور خواند از نظر ما متهم است» تاکید کرد: «اگر همین شادی را در ایام یا مناسبت مذهبی انجام میداد تشویق هم می شد.»
مسدود شدن صفحه اینستاگرام صادق بوقی
در هفتههای گذشته ویدیوهای رقص و آوازخوانی صادق بوقی یا «عمو صادق» به گیلکی، در شبکههای اجتماعی بسیار پر بازدید بوده است.
یکی از این ویدیوها مربوط به خواندن و دست زدن و شادی شهروندان در بازار ماهیفروشان رشت بود که بسیاری از کاربران آن را با جمله معروف سالهای اخیر کاربران شبکه اجتماعی ایکس منتشر کردند و نوشتند: «تراپی؟ نه ممنون، میروم بازار رشت ...»
روز پنجشنبه ۱۶ آذر پلیس فتا تمامی پستهای این حساب کاربری با ۱۲۸ هزار دنبالکننده را حذف کرد و در آن نوشت: «این صفحه به علت تولید محتوای مجرمانه و بر اساس مصادیق مجرمانه مندرج در قانون جرایم رایانهای مسدود و با عوامل آن برخورد گردید.»
حسین حسنپور، جانشین فرمانده انتظامی استان گیلان نیز اعلام کرد در همین رابطه، ۱۲ نفر در رشت بازداشت و برایشان پرونده تشکیل شد. او آنها را به «هنجارشکنی و بازتاب آن در شبکههای اجتماعی و ماهوارهای» متهم کرد که موجب «جریحهدار شدن عفت عمومی» شده است.
به گفته حسنپور، این افراد گردانندگان صفحاتی اجتماعی بودند که تصاویری از رقص و پایکوبی شهروندان را در پیادهراه فرهنگی، معابر عمومی و بازار رشت منتشر کردند.
بنابر اعلام اداره نظارت بر اماکن عمومی برای چهار «واحد صنفی متخلف برپاکننده رقص و آوازخوانی» نیز اخطاریه پلمب صادر شده است.
در واکنش به موج بازداشتها و برخوردهای قضایی با کسانی که به هر شکلی در این آوازخوانی مشارکت داشتند، کاربران شبکههای اجتماعی، جمهوری اسلامی را «دشمن شادی و امید» خواندند.
پس از آن، صادق بوقی در واکنش به توقیف صفحه اینستاگرامش گفت: «فقط شادی مردم را میخواهم، میخواهم با کارهایم روحیهشان عوض شود. ۷۰ سال سن دارم و ایران را هم دوست دارم.»